ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΟΙ ΠΙΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΝΑ ΚΛΟΝΙΣΤΕΙ Η ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΗΣ OPINION POLL ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΩΝ

Μια επιβεβλημένη απάντηση στην πρωτοβουλία Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με επίκληση την πρόσφατη έρευνα της OPINION POLL 

 Έκπληκτοι ενημερωθήκαμε ότι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν την έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής αμφισβητώντας για άλλη μια φορά την αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων και αιτoύνται να ασκηθεί έλεγχος από την Βουλή στις εταιρείες που τις διεξαγάγουν! Ως αφορμή εμφανίζεται  η πρόσφατη έρευνα της OPINION POLL! Eπικαλούνται μάλιστα ότι δεν φαίνεται ο εντολέας της έρευνας , θέτουν ερώτημα γιατί δεν εναρμονίζονται τα αποτελέσματα της έρευνά μας με τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου και θέτουν θέματα σεβασμού της νομιμότητας!!!

Είναι προφανές ότι το πρόβλημά δεν είναι τα θέματα που αναφέρονται . Γιατί ο εντολέας της έρευνας φαίνεται. Στο τεύχος της έρευνας αναφέρεται ότι πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Βαρόμετρού μας και ότι δεν υπήρχε « πελάτης» , δηλαδή εξωτερικός εντολέας. Κάθε εταιρεία έχει κατά τον Νόμο το δικαίωμα να πραγματοποιήσει έρευνα επειδή η ίδια το επιθυμεί είτε για την κρατήσει για δική της γνώση, είτε για να  την δημοσιοποιήσει. Αυτό πράξαμε και εμείς.  Όπως επίσης φαίνεται από το τεύχος ότι δεν είναι συνδρομητική. Εντύπωση επίσης προκαλεί γιατί το Ευρωβαρόμετρο ορίζεται ως σημείο αναφοράς για τα αποτελέσματα των ερευνών των εταιρειών και πολύ περισσότερο πως γίνεται και εγκαλόμαστε γιατί σε έρευνα του Μαΐου δεν βρίσκουμε τα ίδια αποτελέσματα με μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε πέντε μήνες πριν!

Είναι επομένως φανερό, ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια επιχείρηση με διπλό στόχο: 

ΠΡΩΤΟ: Την στοχοποίηση της OPINION POLL επειδή τα αποτελέσματα της έρευνάς μας, μιας έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.600 νοικοκυριών πανελλαδικά έδειξαν πολύ καθαρά τα βασικά χαρακτηριστικά του πολιτικού σκηνικού και των πολιτικών συσχετισμών που διαμορφώνονται και αυτό δεν αρέσει. Την δημιουργία κλίματος αμφισβήτησης των ερευνών μας. 

Όποιος έχει την ψευδαίσθηση ότι μπορεί να τα καταφέρει, ότι μπορεί να πλήξει την αξιοπιστία μας , αυταπατάται. Όπλο μας είναι η πορεία και ιστορία μας, η επιστημονική αρτιότητα και ευθύνη με την οποία υλοποιούμε τις έρευνες  τηρώντας όλους τους κανόνες δεοντολογίας, η επιτυχία των προβλέψεών μας. Δεν είναι η πρώτη φορά που δεχόμαστε επίθεση, αν και οι προβλέψεις μας ήταν απολύτως επιτυχείς και στις Βουλευτικές Εκλογές  του Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου του 2015 και στις Ευρωεκλογές και Εθνικές Εκλογές του 2019. Είναι όμως η πρώτη φορά που ακούμε Βουλευτές να ζητούν συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής με αφορμή μια Έρευνα! Για να αποφασίσει άραγε τι; Υπάρχουν αρμόδιες Αρχές από τις οποίες ελεγχόμαστε.

ΔΕΥΤΕΡΟ:  Τον κλονισμό της εμπιστοσύνης  των πολιτών στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων όλων των εταιρειών, μιας και με μικρότερα ή μεγαλύτερα ποσοστά και κάποιες διαφορές όλες περιγράφουν την ίδια εικόνα της πραγματικότητας: Αύξηση του ποσοστού της κοινής γνώμης που σ αυτή την φάση θεωρούν ότι η χώρα οδεύει σε σωστή κατεύθυνση – βελτίωση σε όλους τους δείκτες που μετρούν την ικανοποίηση από την αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και την ικανοποίηση από το συνολικό κυβερνητικό έργο, το ισχυρό προβάδισμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη   στην καταλληλότητα για Πρωθυπουργός έναντι του επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και άνοιγμα της διαφοράς ανάμεσα στην Ν.Δ και τον ΣΥΡΙΖΑ στην Πρόθεση ψήφου.

Αυτά τα συμπεράσματα αναδεικνύονται από όλες τις έρευνες όλων των δημοσκοπήσεων και αυτό δεν αρέσει. Επιχειρείται ο εκφοβισμός μας, η ενίσχυση τάσης « αυτοσυγκράτησης» στο τι αποτελέσματα παρουσιάζουμε. Ε λοιπόν όπως αυτή η Στρατηγική δοκιμάστηκε και δεν πέρασε τα προηγούμενα χρόνια, δεν θα περάσει και τώρα. Δεν είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι μόνο με τις εταιρείες δημοσκοπήσεων αλλά και μια ανησυχητική τακτική απέναντι στην Δημοκρατία, στην ελευθερία των ειδικών να κάνουν την δουλειά τους. Μια τακτική που πριν δύο χρόνια διαψεύστηκε από τις κάλπες, μια τακτική διασυρμού όσων προσεγγίζαμε  με μικρότερη ή μεγαλύτερη προσέγγιση το επερχόμενο αποτέλεσμα , την ώρα που δοξάζονταν έρευνες που εμφάνιζαν την διαφορά στο +/- 1% ή 2% . 

Είναι απολύτως αναγκαίο δε, να ενημερωθούν όλοι οι πολίτες ότι οι Εταιρείες δημοσκοπήσεων δεν λειτουργούμε ανεξέλεγκτα. Υπάρχει ένα σαφές και αυστηρό Νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας μας και κανόνων διεξαγωγής των ερευνών. Ακριβώς αυτή η  τήρηση των επαγγελματικών κανόνων δεοντολογίας και επαγγελματικής πρακτικής καθώς και του ισχύοντος νομικού πλαισίου διασφαλίζουν την αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων. Ως OPINION POLL τους τηρούμε με θρησκευτική ευλάβεια. 

Οι εταιρείες μέλη του ΣΕΔΕΑ ελεγχόμαστε ως προς την τήρηση των κανόνων αυτών μέσω του συστήματος Ποιοτικού Ελέγχου Συλλογής Στοιχείων (ΠΕΣΣ) και πιστοποιούνται βάσει αυτού. Υπόκεινται δηλαδή οικειοθελώς και σε τακτική βάση στους ελέγχους που προβλέπει ο Ν 3603/2007 για τις εταιρείες που διενεργούμε δημοσκοπήσεις 

Πέραν τούτου, έχει συσταθεί και λειτουργεί, βάσει των διατάξεων του Ν 3603/2007, ανεξάρτητο ελεγκτικό όργανο, η «ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ» στην οποία μπορεί να προσφύγει κάθε πολίτης ή φορέας ο οποίος αμφισβητεί τα αποτελέσματα συγκεκριμένης δημοσκόπησης. Τα πορίσματα ελέγχου που διενεργεί η Ελεγκτική Δημοσκοπήσεων, διαβιβάζονται προς το Ε.Σ.Ρ., το οποίο μπορεί να επιβάλλει κυρώσεις προσωρινής ή μόνιμης διαγραφής από το μητρώο φορέων/επιχειρήσεων δημοσκοπήσεων που οφείλει να τηρεί βάσει νόμου.

Το κράτος επομένως διαθέτει ελεγκτικούς μηχανισμούς τόσο για τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων όσο και για το σύννομο των συμβάσεων του Δημοσίου. Κατά συνέπεια, ο πράγματι ενδιαφερόμενος έχει τη δυνατότητα να προσφύγει σε αυτούς. 

Οτιδήποτε άλλο ερμηνεύεται ως προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης με απώτερο στόχο την απονομιμοποίηση μιας καθ’ όλα νόμιμης δραστηριότητας η οποία συμβάλλει στην ενημέρωση του κοινού και άρα στην Δημοκρατία στην χώρα μας. 

Όσα συμβαίνουν δεν μας επηρεάζουν. Θα συνεχίσουμε  ως OPINION POLL να διεξάγουμε ανεπηρέαστοι, αντικειμενικοί, υπεύθυνοι την ερευνητική μας δραστηριότητα. Δεν είμαστε Εταιρείες Δημοσίων Σχέσεων για να προσαρμόζουμε τα ευρήματά μας ώστε να γινόμαστε αρεστοί. 

                                                           Για την OPINION POLL 

                                                                Ζαχαρίας Ζούπης 

                                                           Υπεύθυνος Ερευνών 

Πηγή: e-peiraias.gr