Με ευρεία πλειοψηφία 187 βουλευτών εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής η οποία θα εξετάσει το ενδεχόμενο τέλεσης αξιόποινων ποινικών πράξεων από τον πρώην Υπουργό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά στις υποθέσεις των τηλεοπτικών αδειών και στο «Καλογρίτσας gate».

Συνολικά ψήφισαν 289 βουλευτές: «υπέρ» 187, κατά «85», «παρών» 16 ενώ ένα ψηφοδέλτιο κρίθηκε «άκυρο».

Νωρίτερα είχαν γίνει γνωστές οι προθέσεις των εισηγητών βάσει των τοποθετήσεών τους, παρότι η διαδικασία της ψηφοφορίας ήταν μυστική.

Έτσι Νέα Δημοκρατία, Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση φαίνεται πως ψήφισαν υπέρ της πρότασης, ο ΣΥΡΙΖΑ στο σύνολό του κατά και το ΚΚΕ «παρών». Από την ψηφοφορία και την επιτροπή απουσίαζε συντονισμένα το ΜέΡα 25.

Η απώλεια μιας ψήφου από τον ΣΥΡΙΖΑ δικαιολογείται καθώς ο κ. Νίκος Παππάς δεν προσήλθε στην κάλπη.

Από το αποτέλεσμα, ωστόσο, προκύπτουν δύο ερωτήματα: Το πρώτο αφορά το ένα επιπλέον «παρών» που προέκυψε, ανεβάζοντας τον αριθμό στα 16, αφού οι βουλευτές του ΚΚΕ ήταν 15. Το δεύτερο ερώτημα αφορά το άκυρο ψηφοδέλτιο, το οποίο ρίχτηκε στην κάλπη ενώ ήταν κολλημένο με το λευκό. Έτσι ανατράπηκαν τα προσδωκόμενα «ναι» που θα έπρεπε να είναι 189, βάσει του αθροίσματος της δύναμης ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνικής Λύσης που στήριξαν την πρόταση και με δεδομένη την απουσία του Κυριάκου Βελόπουλου.

Η Προανακριτική Επιτροπή σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής θα είναι 19μελής, ενώ οφείλει εντός δύο μηνών να παραδώσει το πόρισμά της.

Πηγή: e-peiraias.gr