Σε επίθεση με απειλές κατά της Κυβέρνησης προχώρησε ο Νίκος Παππάς κατά την ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για διεξαγωγή προανακριτικής επιτροπής εναντίον του για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών.

Ο Πρώην υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής υποστήριξε ότι η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για προανακριτική εις βάρος του είναι διάτρητη και κενή περιεχομένου, προσθέτοντας ότι δεν είναι αντισυνταγματικός ο νόμος 43/39 καθώς με βάση αυτόν λειτουργούν τα κανάλια.

«Ξεκινώντας την τοποθέτησή του, ο τομεάρχης Υποδομών-Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς είπε ότι τον Σεπτέμβριο του 2016 σε πεδίο ναρκοθετημένο πολλαπλώς, σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, εξασφαλίζοντας 250 εκατ. ευρώ για το Δημόσιο. Έπρεπε να έχουμε προβλέψει ότι θα εγκαλούμασταν γι’ αυτό, γιατί είχατε “λερωμένη τη φωλιά σας” για δεκαετίες», ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του.

Κατηγόρησε επίσης το κυβερνών κόμμα για «επιθέσεις, εκβιασμούς, λοιδορίες, συκοφαντίες» εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ «επειδή μείναμε πιστοί στον όρκο μας και στο Σύνταγμα».

Ο ίδιος δήλωσε περήφανος που έκανε το καθήκον του απέναντι στο συμφέρον του ελληνικού λαού.

Όπως είπε, η διαδικασία του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες το 2016 ήταν καθ’ όλα συνταγματική και μάλιστα χάρη σε αυτήν το Δημόσιο δεν δαπάνησε, αλλά εισέπραξε χρήματα «τα οποία εσείς έχετε αρνηθεί συστηματικά να εισπράξετε».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τη ΝΔ για αδυσώπητο πόλεμο μεταξύ εθελοδουλίας και θράσους.

«Η ΝΔ παρακάμπτει τις αντιφάσεις του κ. Καλογρίτσα»

Στη συνέχεια, ο κ. Παππάς επιχείρησε να αποδυναμώσει την πρόταση της ΝΔ προχωρώντας σε μια επίθεση και στην αξιοπιστία του Χρήστου Καλογρίτσα, χωρίς όμως αρχικά να τον κατονομάζει.

«Η ΝΔ υιοθετεί ένα μέρος των επιχειρημάτων του ενός μέρους και αγνοεί τη θέση μιας πλευράς και τις θέσεις των δικαστηρίων. Η ΝΔ πιάνεται από τα μαλλιά ενός αποτυχόντα στον διαγωνισμό και σε μια σειρά ψευδών αβάσεων και αντιφατικών ισχυρισμών τέσσερα χρόνια μετά τον διαγωνισμό. Δεν κατέβαλε την πρώτη δόση για την άδεια και αποκλείστηκε. Δεσμεύσαμε τα χρήματα και τον αποκλείσαμε από τον διαγωνισμό».

«Μόνα όσα σας διευκολύνουν υπάρχουν στην πρόταση σας. Παρακάμπτετε τις αντιφάσεις του κ. Καλογρίτσα», είπε αργότερα. «Δεν ντρέπεστε λιγάκι; Υπάρχουν αποφάσεις δικαστηρίων που καταρρίπτουν την επιχειρηματολογία του βασικού σας μάρτυρά» και σημείωσε ότι δικηγόρος του επιχειρηματία είναι ο κ. Λοβέρδος και συνεργάτης του επί ετών ο κ. Θεοδωρικάκος.

Στη συνέχεια, ο Νίκος Παππάς προχώρησε σε μια μακρά εξιστόρηση της «περιπέτειας» με τις τηλεοπτικές άδειες στην Ελλάδα, για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι για πολλά χρόνια παραβιαζόταν το Σύνταγμα. Έκανε λόγο για «σκοπίμως παράνομη και σκιώδη κατάσταση, στην οποία το πολιτικό σύστημα θα μπορούσε να εκβιάζει τα κανάλια».

«Ψηφίζονταν νόμοι από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 και ποτέ δεν εφαρμόζονταν», ανέφερε και είπε πως το ν/σ του ΣΥΡΙΖΑ για τις τηλεοπτικές άδειες περιείχε στοιχεία από παλιότερα νομοσχέδια. Μάλιστα, ανέφερε ότι μόνο «λάθος» του κόμματός του ήταν ότι προσπάθησε να εφαρμόσει τον νόμο.

Για τον εαυτό του και τις κατηγορίες που του έχουν προσάψει, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι είχε συναντηθεί χώρια με όλους τους επιχειρηματίες που διεκδίκησαν τηλεοπτικές άδειες.

«Όλοι οι προσωρινοί επιλαχόντες έκαναν συναντήσεις μεταξύ τους για πιθανές συνεργασίες και εμείς ενθαρρύναμε οποιαδήποτε λύση έσωζε θέσεις εργασίας», ανέφερε.

Ο κ. Παππάς ισχυρίστηκε ότι χάρη στις κινήσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αυξήθηκαν και σώθηκαν πολλές θέσεις απασχόλησης στα ΜΜΕ.

Απειλές στην κυβέρνηση

Τόσο στην αρχή όσο και στο τέλος του λόγου του, ο Νίκος Παππάς απείλησε την κυβέρνηση.

«Να έχετε στο νου σας για το τι πολιτικό προηγούμενο θεμελιώνεται», ενώ λίγο αργότερα είπε: «Προσέξτε. Θα κληθείτε να ψηφίσετε στο τέλος».

Κατά τον κ. Παππά, τα σκάνδαλα της κυβέρνησης ΝΔ – ανέφερε χαρακτηριστικά τη λίστα Πέτσα, το σημείωμα του κ. Λιβάνιου στην ΕΡΤ και τη συνεργασία του υπουργείου Παιδείας με τη Cisco – είναι πολύ μεγαλύτερα.

«Έχετε τη φωλιά σας λερωμένη, θα πληρώσετε βαρύ τίμημα για τη συκοφαντία σας», κατέληξε εμφαντικά.

Τσίπρας: «Η δίωξη είναι πολιτική γιατί τα βάλαμε με τη διαπλοκή»

Ο Αλέξης Τσίπρας στήριξε τους χειρισμούς του Νίκου Παππά, αν και υποστήριξε ότι δεν θα αναγνωρίσει το έργο της προανακριτικής δείχνοντας πως προτιμά την παραπομπή της υπόθεσης απευθείας στην τακτική Δικαιοσύνη.

«Αν η απάντηση στο δράμα των νοσοκομείων και την εκατόμβη νεκρών είναι η δίωξη του Νίκου Παππά επειδή η κυβέρνησή μας έβαλε τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο, ο κ. Μητσοτάκης είναι ένας επικίνδυνος πρωθυπουργός» σημείωσε ο κ. Τσίπρας, κατηγορώντας τον κ. Μητσοτάκη ως «εμπνευστή και σκηνοθέτη» σχεδίου «ποινικοποίησης των πολιτικών του αντιπάλων».

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «πολιτική δειλία» την απουσία του πρωθυπουργού και των υπουργών από τα κυβερνητικά έδρανα της Βουλής λέγοντας ότι «η εικόνα των αδειανών κυβερνητικών εδράνων είναι συμβολική και χαρακτηριστική για το τι συμβαίνει τούτη την ώρα στη χώρα. απούσα από τη βουλή, απούσα από το δράμα που ζει ο λαός και ο τόπος».

«Το οξύμωρο είναι ότι θέλετε να στήνετε ειδικά δικαστήρια χωρίς να υπάρχει ζημιά για το ελληνικό δημόσιο. Παγκόσμια πρωτοτυπία. Τον Παπαγγελόπουλο γιατί τον παραπέμψατε; Επειδή τόλμησε να ερευνήσει τη ζημιά του δημοσίου στο διεθνές σκάνδαλο Novartis και την έρευνα την ονομάσατε σκευωρία» συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

«Δεν κατηγορείτε το Νίκο Παππά για ζημία του δημοσίου, αντιθέτως με τις ενέργειές του εθίγησαν οικονομικά συμφέροντα προς όφελος του δημοσίου. Αν η επιλογή σας αυτή που δημιουργεί τοξικό κλιμα σε μια στιγμή κορύφωσης του εθνικού δράματος και της κοινωνικής κρίσης οφείλεται στο ότι έχετε να ξεπληρώσετε γραμμάτια σε μέρος της διαπλοκής που σας στηρίζει τότε σας συμπονώ. Θα το βρείτε μπροστά σας» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ποιο είναι το σκάνδαλο για το οποίο κατηγορείτε το Νίκο Παππά; Ποιο ακριβώς είναι το σκάνδαλο;» συνέχισε ο κ. Τσίπρας και υποστήριξε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ έγινε «μια γενναία προσπάθεια» να ρυθμιστεί ένα τοπίο που ευνοούσε την ασυδοσία της διαπλοκής.

«Δεν χρωστάω σε κανέναν. Ο κ. Μητσοτάκης πόσους έχει που ερίζουν μεταξύ τους για το ποιος τον έκανε πρωθυπουργό;» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας  λέγοντας «αν θέλετε να στήσετε ειδικά δικαστήρια προχωρήστε. Εμείς δεν θα σας κάνουμε τη χάρη να απολογηθούμε επειδή προστατέψαμε το δημόσιο συμφέρον».

Ταυτόχρονα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι η κυβέρνηση μιλάει για σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου καθώς ανοίγει το θέμα των ΜΜΕ σε συνθήκες αναξιοπιστίας τους στην κοινωνία επειδή «λειτουργούν μεροληπτικά υπέρ της Κυβέρνησης».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνοντας «περήφανος» και χαρακτηρίζοντας το νόμο Παππά «παράσημο» στη «μάχη υπέρ του δημοσίου, της δημοκρατίας και του ελληνικού λαού» λέγοντας ότι «30 χρόνια πειρατείας και ανομίας στέρησε εκατομμύρια εσόδων από το ελληνικό δημόσιο». «Τα καθεστώτα πέφτουν με πάταγο» κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Νέα Δημοκρατία: «Κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια- Η χώρα έχει θεσμική και πολιτική μνήμη»

«Σήμερα στη Βουλή ο κ. Τσίπρας κάλυψε πλήρως τον Νίκο Παππά. Έφθασε μάλιστα στο σημείο να θεωρεί ότι δεν ζημιώθηκε το δημόσιο συμφέρον, όταν τρία εκατομμύρια ευρώ έκαναν βόλτες με αδιαφανείς διαδικασίες σε διάφορους λογαριασμούς.
 
Με περίσσιο θράσος μίλησε για πολιτικές διώξεις. Προφανώς κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια. Νομίζει ότι απευθύνεται σε λωτοφάγους που δεν θυμούνται το “μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους”, όταν η σκευωρία που έστησε κατέρρευσε πανηγυρικά. Ελπίζουμε τις απόψεις του αυτές να τις μοιράστηκε με τον κ. Πικραμμένο, όταν τον είχε απέναντί του στο επίσημο γεύμα στο Προεδρικό Μέγαρο στις 24 Μαρτίου.
Η χώρα έχει θεσμική και πολιτική μνήμη.
 
Όσο για τις καταγγελίες του περί πόλωσης και διχασμού, τον παραπέμπουμε στο σημερινό εμφυλιοπολεμικό παραλήρημα του φίλου του κ. Πολάκη για το οποίο δεν βρήκε τίποτα να πει»

Πηγή: e-peiraias.gr