Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πρόσφατης κακοκαιρίας άσκησε ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον ρ/στ “Real FM 97,8“.”Το επιτελικό κράτος έχει καταρρεύσει και έχει δώσει τη θέση του στο απόλυτο επιτελικό μπάχαλο“, δήλωσε χαρακτηριστικά, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι “δέκα ημέρες είχε να προετοιμαστεί για την κακοκαιρία, αλλά επέλεξε να μην κάνει τίποτα, με αποτέλεσμα να έχουμε νοικοκυριά για πέμπτο 24ωρο σήμερα χωρίς ρεύμα”.

“Η απόφαση του κ. Χρυσοχοϊδη να κόψει τελικά την Ελλάδα στα δύο κλείνοντας προληπτικά την εθνική οδό είναι ο ορισμός της επιτελικής ανευθυνότητας”, συνέχισε, κατηγορώντας μάλιστα τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη για “μαθήματα πολιτικής αλητείας” δια της “λογικής του συμψηφισμού των νεκρών με το Μάτι”. “Πρόκειται για πολιτική τυμβωρυχεία που δεν αρμόζει στον πολιτικό διάλογο. Αλλά δυστυχώς ως νεοφώτιστος, νεοδεξιός ο κ. Χρυσοχοΐδης μας έχει συνηθίσει σε τέτοιου τύπου γεννιτσαρικές λογικές”, είπε ο Δημ. Τζανακόπουλος.

Υπογράμμισε στη συνέχεια πως η διαφορά της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έγκειται “στην ενίσχυση και ανανέωση των δημόσιων υποδομών μετά από την 10ετή κρίση που περάσαμε και στο δημόσιο έλεγχό τους, όμως η στρατηγική της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι να πουλήσει τον ΔΕΔΔΗΕ“. Αναφέρθηκε ακόμη στο νόμο που ψηφίστηκε πέρυσι και που καλεί τον παραχωρησιούχο στην Εθνική Οδό να αποζημιώσει το ελληνικό Δημόσιο με 1 εκατ. ευρώ σε περίπτωση που κλείσει ο δρόμος λόγος κακοκαιρίας: “Προκειμένου να αποφευχθεί αυτό το τεράστιο πρόστιμο, η κυβέρνηση για πρώτη φορά στην ιστορία αποφάσισε να κόψει την Ελλάδα στα δύο προληπτικά και ενώ είχε 10 ημέρες να προετοιμαστεί”.

Κορωνοϊός: Αποτυχία της Κυβέρνησης να στηρίξει τη δημόσια υγεία και την οικονομία

Ο Δημ. Τζανακόπουλος επέκτεινε την κριτική του και στη διαχείριση της πανδημίας εκ μέρους της κυβέρνησης: “Βρισκόμαστε μπροστά στην απόλυτη αποτυχία της κυβέρνησης να στηρίξει τη δημόσια υγεία και την οικονομία. Έχουμε το μεγαλύτερο lockdown σε όλη την Ευρώπη, ταυτόχρονη έξαρση κρουσμάτων, μετατροπή του ΕΣΥ σε σύστημα μιας και μόνο νόσου, και τη μεγαλύτερη ύφεση στην ΕΕ που δημιουργεί τους όρους και προϋποθέσεις να ξαναβυθιστεί η χώρα μας σε μια επώδυνη κρίση χρέους. Η κρίση αυτή θα φέρει και πάλι τη σφραγίδα του κ. Μητσοτάκη. Απαιτείται άμεσα πολιτική αλλαγή στη χώρα”.

Να παραιτηθεί η Μενδώνη

Λίγη ώρα πριν τη συνέντευξη Τύπου της υπουργού Πολιτισμό, στο μεταξύ, ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. την κάλεσε “να παραιτηθεί”. “Η κα Μενδώνη, αλλά και ο Κ. Μητσοτάκης είναι εκτεθειμένοι στο πανελλήνιο, αφού επιχειρούν να καλύψουν την υπόθεση του κ. Λιγνάδη που ήταν πρωθυπουργική επιλογή στο Εθνικό Θέατρο, με απώτερο στόχο να συγκαλύψουν και τις ίδιες τις δικές τους ευθύνες. Εδώ και 15 ημέρες ο πρωθυπουργός δεν έχει βγάλει μιλιά για την υπόθεση, η κα Μενδώνη μιλά για υποτιθέμενες καταγγελίες και φήμες, ενώ γνωρίζουμε ότι επωνύμως έχουν κατατεθεί καταγγελίες στον Εισαγγελέα. Ταυτόχρονα διεξάγεται μια πολιτικομιντιακή προσπάθεια να ξεπλυθεί το γεγονός“, επισήμανε ο ίδιος.

Ελληνοτουρκικά: Η Κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο στην εξωτερική πολιτική

Τέλος, αναφορικά με τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά άσκησε κριτική στην κυβέρνηση ότι “έχει χάσει πλήρως τον έλεγχο, λειτουργεί συνολικά στην εξωτερική πολιτική χωρίς πυξίδα και στρατηγικό σχέδιο, και έτσι δεν συμβάλλει στην διασφάλιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων“.”Εξαρχής ακολούθησε μια πολιτική κατευνασμού απέναντι στην Τουρκία, δεν διεκδίκησε κυρώσεις ούτε μια πιο στιβαρή πολιτική στάση απέναντι στην ΕΕ. Χρειαζόμαστε μια συνολική πολιτική αλλαγή στην στρατηγική μας, και δυστυχώς ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να την εκπονήσει λόγω των εσωκομματικών ανισορροπιών στις οποίες είναι δέσμιος“, κατέληξε.

Πηγή: e-peiraias.gr