Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Τουρκία μετά την προειδοποιητική επιστολή 103 αποστράτων ναυάρχων προς την Τουρκική Κυβέρνηση για προσπάθειες κατάργησης της Συνθήκης του Μοντρέ, αλλά και ισλαμοποίησης του στρατού.

Η Κυβέρνηση αντιλαμβανόμενη την κίνηση αυτή ως πραξικόπημα διέταξε τη διενέργεια Εισαγγελικής έρευνας. Λίγες μόλις ώρες μετά, ξεκίνησαν συλλήψεις των αποστράτων Ναυάρχων, μεταξύ των οποίων και ο «πατέρας» της Γαλάζιας Πατρίδας, Τζεμ Γκιούρντενιζ.

«Πριν λίγο, η αστυνομία εισέβαλε στο σπίτι μας και συνέλαβε τον Γκιούρντενιζ» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανάρτηση της συζύγου του Τζεμ Γκιουρντενίζ το πρωί της Δευτέρας στα social media, την οποία επικαλούνται τουρκικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet, φέρεται να έχουν συλληφθεί κι άλλοι εννιά τουλάχιστον απόστρατοι ναύαρχοι, με τα εντάλματα σύλληψης να ανέρχονται συνολικά σε δέκα. Παράλληλα, έχει ξεκινήσει έρευνα στα σπίτια τους, ενώ για κατάθεση κλήθηκαν ακόμη τέσσερις εκ των ναυάρχων.

Ο γενικός εισαγγελέας της Άγκυρας ξεκίνησε επίσημη έρευνα εναντίον των συντακτών της δήλωσης, η οποία δημοσιεύτηκε υπό τον τίτλο «Διακήρυξη Μοντρέ από 103 ναυάρχους», θεωρώντας ότι αποτελεί παρέμβαση στους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας και τη λαϊκή βούληση.

«Όλοι οι ύποπτοι που αποφασίστηκε να τεθούν υπό κράτηση συνελήφθησαν και οι διαδικασίες έρευνας και κατάσχεσης για όλους τους υπόπτους διεξήχθησαν νόμιμα. Η έρευνα συνεχίζεται βάσει των αποδεικτικών στοιχείων που συγκεντρώθηκαν» αναφέρει σχετική ανακοίνωση, η οποία εκδόθηκε προ ολίγου από τις τουρκικές αρχές.

Πηγή: e-peiraias.gr