Το δικό τους μήνυμα ενόψει των εορτασμών για την 25η Μαρτίου και της 200ης Επετείου από την Ελληνική Επανάσταση, έστειλαν ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

Στις δηλώσεις τους κυριάρχησε η σημασία της εθνικής ομοψυχίας και ενότητας. Μάλιστα, τόσο ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, όσο και η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, έκαναν ιδιαίτερη μνεία στις συνθήκες πανδημίας που βιώνει η χώρα μας και στους σύγχρονους ήρωες αυτού του «πολέμου», που είναι το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Τσίπρας: «Οι μεγάλες νίκες είναι υπόθεση των απλών ανθρώπων…Έχουμε μπροστά μας μια μάχη που πρέπει να κερδηθεί»

«Σήμερα είναι μια μέρα μνήμης και υπερηφάνειας για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα όπου γης. Η επαναστατική και δημοκρατική παρακαταθήκη του Εικοσιένα είναι αυτή που πότισε τους πολιτικούς μας θεσμούς, την ιστορική μας συνείδηση και τη συλλογική μας μνήμη. Είναι κομμάτι της συλλογικής μας ταυτότητας και όχημά μας για τις μάχες του μέλλοντος. Στα 200 χρόνια από την Επανάσταση, η πατρίδα μας δίνει μια ακόμα μεγάλη μάχη. Μια μάχη ζωής, για να κερδίσει ξανά την ελπίδα και την προοπτική. Η ιστορία μας έχει διδάξει ότι οι μεγάλες νίκες είναι υπόθεση των απλών ανθρώπων, αυτών που με αυτοθυσία και αυταπάρνηση υπηρετούν έναν σκοπό ανώτερο και από την ίδια τους τη ζωή», έγραψε ο κ. Τσίπρας.

» Αυτοί οι άνθρωποι, οι ήρωες της εποχής μας, είναι όσοι και όσες σήμερα δίνουν τη μάχη στα νοσοκομεία. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές που σώζουν ζωές. Αυτοί που κρατούν μια χώρα όρθια απέναντι στον φονικό ιό, αυτοί που τιμούν τον όρκο τους απέναντι στην επιστήμη και την ίδια τους την πατρίδα. Στέλνω την αλληλεγγύη και τη στήριξή μου σε όλους τους υγειονομικούς και καλώ κάθε πολίτη αυτής της χώρας, να βρει δύναμη και κουράγιο για να ξεπεράσουμε τα δύσκολα. Έχουμε μπροστά μας μια μάχη που πρέπει να κερδηθεί. Ώστε η επόμενη μέρα, να μας βρει όλους ενωμένους και αποφασισμένους για να χτίσουμε την Ελλάδα που αξίζει στις επόμενες γενιές» τόνισε στο μήνυμά του.

Γεννηματά: «Μόνο ενωμένοι οι Έλληνες μπορούμε πάμε μπροστά»

«Σαν σήμερα, οι Έλληνες έβαλαν τα θεμέλια του αγώνα για την απελευθέρωση. Με όραμα μια ανεξάρτητη πατρίδα χωρίς τον ζυγό της τυραννίας, με ελευθερία και ισότητα.

»Ο Ελληνισμός, σε όλη τη γη, είναι περήφανος για την ιστορία του και τιμά σήμερα τους ήρωες του. Όλους τους αγώνες μας τους κερδίσαμε ενωμένοι.

»200 χρόνια από την επανάσταση, η Ελλάδα έχει πετύχει πολλά και μπορεί να κοιτά το αύριο με αισιοδοξία για μια ζωή με αξιοπρέπεια, δημοκρατία και ειρήνη, χωρίς τα λάθη του χθες. Χωρίς τον διχασμό που πληρώσαμε τόσο ακριβά.

»Μόνο ενωμένοι μπορούμε να πάμε μπροστά. Ενωμένοι και δυνατοί απέναντι σε αυτούς που επιβουλεύονται την εθνική μας ανεξαρτησία. Ενωμένοι οι Έλληνες μπορούμε να στοχεύουμε ψηλά».

Βαρουφάκης: «Οι ήρωες του 1821 επέλεγαν την περιπέτεια, γιατί ήξεραν ότι η χειρότερη περιπέτεια είναι η επιλογή της υποτέλειας»

Κάθε υπόδουλος λαός έχει να επιλέξει μεταξύ της περιπέτειας και της υποτέλειας. Οι εξεγερμένοι Έλληνες το 1821 ήταν ηρωίδες, ήταν ήρωες, επειδή με πλήρη συνείδηση του τι έκαναν εξεγέρθηκαν εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Στήσαμε το πρώτο σύγχρονο ελληνικό κράτος. Επέλεγαν την περιπέτεια γιατί ήξεραν ότι η χειρότερη περιπέτεια είναι η επιλογή της υποτέλειας. Αυτή τους την επιλογή γιορτάζουμε σήμερα, 200 χρόνια μετά.

Βελόπουλος: «Σήμερα είχαμε μια παρέλαση δίχως το μήνυμα της ομοψυχίας. Αυτό οφείλεται στη ατυχή επιλογή της Νέας Δημοκρατίας»

«Χρόνια πολλά Έλληνες, χρόνια πολλά Ελλάδα. Η σημερινή μέρα σηματοδοτεί δύο μηνύματα και μία παρατήρηση. Το πρώτο μεγάλο μήνυμα αφορά τους φίλους της Ελλάδας. Όλες οι μεγάλες δυνάμεις που ακόμη και σήμερα όπως και τότε, βοηθούν προκλητικά την Τουρκία καθημερινά να προσβάλλει τη χώρα μας. Το δεύτερο μήνυμα αφορά την Τουρκία. Πρέπει να σταματήσει τις προκλήσεις, τις διεκδικήσεις και κυρίως την επιθετική πολιτική. Γιατί όπως και το 1821 έτσι και σήμερα μπορεί η Ελλάδα να απαντήσει απέναντι στην προκλητικότητα της Τουρκίας και μάλιστα να απελευθερωθούν οι αλύτρωτες πατρίδες. Άλλο η ειρήνη που θέλουμε να υπάρχει κι άλλο η καθημερινή προσβολή από τη Τουρκία. Η παρατήρηση αφορά την Κυβέρνηση: Δυστυχώς σήμερα είχαμε μια παρέλαση στην Αθήνα, δίχως τους Έλληνες, δίχως το μήνυμα της ομοψυχίας. Αυτό οφείλεται στη ατυχή επιλογή της Νέας Δημοκρατίας».

Πηγή: e-peiraias.gr