Καμία μείωση στο ιικό φορτίο δείχνουν τα νεότερα στοιχεία από τα λύματα, όπως ανέφερε το πρωί της Τρίτης μιλώντας στο ΣΚΑΙ ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Ν. Θωμαίδης, σχετικά με τα δείγματα που αφορούν μέχρι και την Κυριακή.

«Δυστυχώς το ιικό φορτίο της προηγούμενης εβδομάδας, ο μέσος όρος είναι ίδιος στατιστικά με την προηγούμενη, καμία μείωση» πρόσθεσε,κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την ανησυχητική εικόνα όσον αφορά στην πορεία της πανδημίας.

Ο κ. Θωμαίδης εξήγησε πως η αύξηση που είχε ανακοινωθεί στα τέλη Ιανουρίου ήταν περίπου 200%, ενώ ένα μήνα μετά η μείωση υπολογίζεται γύρω στο 20% ποσοστό που δεν θεωρείται σημαντικό.

«Δεν φαίνεται καμία σημαντική μείωση του ιικού φορτίου όλο αυτό το διάστημα αυτό είναι το συμπέρασμα όλου αυτού του μήνα» εξήγησε ο καθηγητής.

Σύμφωνα με τον κ. Θωμαϊδη, αν τα τεστ είναι αυξημένα και αποτυπώνουν ορθά την κατάσταση, θα βλέπουμε αυξημένα κρούσματα και χρειάζεται οπωσδήποτε επανεξέταση του μείγματος των μέτρων διότι αυτή την εποχή είναι αυξημένη η μετάδοση,καθώς διαχρονικά είναι και η περίοδος που παρατηρούμε αύξηση των ιώσεων.

Ασφυκτική η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής

Στο “κόκκινο” βρίσκονται για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα τα νοσοκομεία της Αττικής, αφού πολλά από αυτά,μεταξύ των οποίων και τα νοσοκομεία αναφοράς για κορωνοϊό, δε διαθέτουν κενές κλίνες ΜΕΘ. Ενδεικτικά,τα κενά κρεβάτια που διαθέτουν οι ΜΕΘ στην Αττική σήμερα είναι μόλις 26, με τον αριθμό των διασωληνωμένων να παραμένει σταθερά τριψήφιος.

Την ίδια ώρα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο επιχειρησιακός σχεδιασμός του Υπουργείου Υγείας, καθώς γίνεται ένας αγώνας δρόμου να εξασφαλιστούν κλίνες τόσο για απλές εισαγωγές, όσο και για ΜΕΘ. Το σχέδιο του Υπουργείου προβλέπει μάλιστα τη μετατροπή απλών κλινών και κλινών ΜΕΘ σε κλίνες Covid-19

Πηγή: e-peiraias.gr