Στη θέσπιση ενός ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού που θα επιτρέπει στους πολίτες να ταξιδεύουν στην Ευρώπη παρά την πανδημία του κορωνοϊού, συμφώνησαν οι αρχηγοί των 27 κρατών-μελών της ΕΕ, κατά τη Σύνοδο Κορυφής μέσω τηλεδιάσκεψης.

Το συγκεκριμένο πιστοποιητικό θα είναι πιθανότατα διαθέσιμο πριν από το καλοκαίρι, ανέφερε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

“Όλοι συμφώνησαν ότι χρειαζόμαστε ένα ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού”, είπε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. “Η Κομισιόν, πρόσθεσε, θα χρειαστεί περίπου τρεις μήνες για να δημιουργήσει την τεχνική βάση για αυτά τα έγγραφα”.

“Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι επιτρέπεται να ταξιδεύει μόνο όποιος έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού. Για αυτό δεν έχει ληφθεί καμία πολιτική απόφαση”, συνέχισε η Καγκελάριος και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να ληφθεί καμία απόφαση, εάν προηγουμένως δεν έχει δημιουργηθεί ένα τέτοιο πιστοποιητικό.

Ενδοιασμούς εξέφρασε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ανέφερε τις ανησυχίες του για τους “άγνωστους παράγοντες” του εμβολίου, όπως, είπε και ιδιαίτερα για τη διάρκεια της ανοσίας που προσδίδει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, καθώς και τα ηθικά και νομικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Μητσοτάκης: “Αν δεν το πράξουμε νωρίς,θα το κάνουν οι μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες

Την πρότασή του για θέσπιση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού επανέφερε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός, τόνισε ότι όσο νωρίτερα ληφθούν αποφάσεις τόσο καλύτερα για την ΕΕ, καθώς σε διαφορετική περίπτωση είναι αναπόφευκτο ότι ο ιδιωτικός τομέας θα προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

“Αν δεν το πράξουμε εμείς ως ΕΕ, θα το κάνει κάποιος άλλος αντί για εμάς, πιθανότατα οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες», ενώ υπογράμμισε ότι τάσσεται υπέρ της καταχώρησης όσο το δυνατόν λιγότερων προσωπικών δεδομένων από τους πολίτες.

Επίσης, αναφερόμενος στην πρότασή του, επανέλαβε με έμφαση, ότι το πιστοποιητικό δεν θα ισοδυναμεί με υγειονομικό διαβατήριο, αλλά αντιθέτως “θα ανοίγει μία λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για τις μετακινήσεις, χωρίς τους περιορισμούς που προκαλούν τα διαγνωστικά τεστ και η υποχρεωτική καραντίνα”.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι η διευκόλυνση των μετακινήσεων δεν αφορά μόνο τις χώρες που υποδέχονται μεγάλο αριθμό τουριστών αλλά επίσης τις αερομεταφορές και τους κλάδους της φιλοξενίας.

Πηγή: e-peiraias.gr