Η αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται την τελευταία εβδομάδα στο λεκανοπέδιο δημιούργησε ιδιαίτερη ανησυχία στην επιτροπή των εμπειρογνωμόνων που συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα το απόγευμα.

Όπως όλα δείχνουν,  η υπο-επιτροπή που απαρτίζεται μόνο από λοιμωξιολόγους  εισηγήθηκε η Αττική να αναβαθμιστεί σε περιφέρεια υψίστου κινδύνου,με αποτέλεσμα την εφαρμογή ενός νέου, σκληρού lockdown.

Η ανακοίνωση των μέτρων που θα ισχύσουν αναμένεται αύριο Παρασκευή 29 Ιανουαρίου, αφού πρώτα εξεταστούν από την ολομέλεια της επιτροπής που θα κάνει την τελική της εισήγηση στον Πρωθυπουργό.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει όσων ισχύουν στις «κόκκινες» περιοχές, τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δεν λειτουργούν και η διδασκαλία γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης.Σε ό,τι αφορά το εμπόριο,αυτό λειτουργεί με click away ενώ η απαγόρευση της κυκλοφορίας ξεκινάει από τις 6 το απόγευμα.

Η επιτροπή αναμένεται να εισηγηθεί στην κυβέρνηση να λειτουργήσει το click away στο λιανεμπόριο όπως τις γιορτές και πιθανότατα το click in shop σε ένδυση και υπόδηση. Σχετικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας νωρίτερα σε σχέση με ό,τι ισχύει μέχρι τώρα, φαίνεται πως όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοικτά, με πιθανότερο να ισχύσει από τις 18:00 το απόγευμα έως τις 05:00 το πρωί.

Κατά την καθιερωμένη ενημέρωση της Παρασκευής αναμένεται να ανακοινωθεί και η τύχη των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τα οποία όπως φαίνεται δε θα ανοίξουν την ερχόμενη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου, όπως είχε προγραμματιστεί αρχικά.

Η απάντηση της κυβέρνησης σε ενδεχόμενο επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης «θα είναι πάντα δυναμική» είχε αναφέρει στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός«Μένουμε σε διαρκή επιφυλακή ώστε να παρεμβαίνουμε όταν αυτό χρειάζεται. Δεν είναι δηλαδή πολιτική “βλέποντας και κάνοντας”, είναι ακριβώς το αντίθετο: βλέπουμε ώστε να ξέρουμε ακριβώς τι κάνουμε». «Ανοίγουμε δραστηριότητες όταν τα κρούσματα υποχωρούν, τις περιορίζουμε όταν αυτά αναζωπυρώνονται. Κρατάμε τις απαραίτητες ισορροπίες ανάμεσα στις ανάγκες της δημόσιας υγείας και της εθνικής οικονομίας, αποφασίζοντας κάθε εβδομάδα ανάλογα με τα δεδομένα», εξήγησε ο Κ. Μητσοτάκης.

Πηγή: e-peiraias.gr