Ακόμα μια δύσκολη χρονιά για τα οικονομικά του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας καθώς παρουσιάζει για 2ο συνεχόμενο έτος έλλειμμα κατά τον ισολογισμό του.

Όταν ανέλαβε τα καθήκοντα του Δημάρχου για 1η φορά ο Χρήστος Βρεττάκος το 2015 το ταμείο του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας είχε 17 εκατομμύρια ευρώ. Στο τέλος του 2018 η τότε αντιπολίτευση κατηγορούσε την διοίκηση για αλόγιστη χρήση των χρημάτων σε «άρτο και θέαμα». Το 2019 στις Δημοτικές εκλογές οι τότε υποψήφιοι Δημάρχοι έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για τα οικονομικά του Δήμου αλλά κανείς δεν έδινε σημασία. Έτσι φτάσαμε το 2019 ο Δήμος να έχει έλλειμμα 2+ εκατομμύρια ενώ όπως ανακοινώθηκε και για το 2018 είχε πάνω από 4 εκατομμύρια έλλειμμα.

Δυστυχώς η Δημοτική Αρχή βαδίζει σε αγεωγράφητα νερά όσον αφορά τα οικονομικά του Δήμου. Πέρασε μια 7ετία και σκορπούσε χρήματα σε τσάμπα συναυλίες και προσλήψεις. Δυστυχώς τώρα σιγά σιγά έρχεται ο λογαριασμός.

‘Αυτά τα οικονομικά ανοίγματα, από που θα κλείσουν ; Ποια περιουσιακά στοιχεία του Δήμου, μπορούν να τα ισοσκελίσουν ; Μήπως στοχεύει σε δανεισμό ή προκαταβολές, υποθηκεύοντας την μελλοντική του πορεία ;. Ερωτηματικά που χρειάζονται κάποιες απαντήσεις από την Δημοτική Αρχή και τον Χρήστο Βρεττάκο.

Τι λέει η αντιπολίτευση

Στο άκουσμα του ελλείμματος μέχρι στιγμής έχουν αντιδράσει ο επικεφαλής της Ελεύθερης Κίνησης Πολιτών, Παναγιώτης Διαλινάκης και ο επικεφαλής του συνδυασμού ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ, Παντελής Καμάς.

Ο μεν Παναγιώτης Διαλινάκης αναφέρει «ΣΥΝΈΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΉ ΚΑΤΡΑΚΎΛΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ. Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα του ισολογισμού για το 2019 για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο δήμος έχει ζημιά, όπως φαίνεται και στα επίσημα συμπεράσματα των ορκωτών λογιστών. Έτσι φαίνεται το ψεύδος και η υποκρισία του Δημάρχου που όλα αυτά τα χρόνια κατηγορεί τους πάντες πως άδικα τον επικρίνουν ότι οδηγεί το δήμο σε οικονομική καταστροφή. Όμως τα επίσημα στοιχεία τον διαψεύδουν και φανερώνουν την αδυναμία του να εφαρμόσει αναπτυξιακές πολιτικές για το δήμο».

Ο δε Παντελής Καμάς τόνισε «Ποια είναι η προγραμματική μας διαφορά με τον κύριο Βρεττάκο. Ο κύριος Βρεττάκος είναι ένας Δήμαρχος προσανατολισμένος στο χθες, συντονισμένος με το χθες. Έμαθε ότι με κρατικό χρήμα, κάνει προσλήψεις, και ντεμέκ στηρίζεις τις αναγκαίες κοινωνικές παρεμβάσεις. Αρέσκεται στα έργα βιτρίνας, τα οποία δίνουν πρόσκαιρες απαντήσεις στην πόλη και  καμία αλλά καμία ανάγκη δεν εξυπηρετούν ή εξυπηρετούν δευτερεύουσες ανάγκες.

Ας δούμε ένα παράδειγμα. Ο κύριος Βρεττάκος δανείστηκε 3000000 Ευρώ, για τα  LED. Ισχυρίζεται ότι το όφελος θα είναι η μείωση των χρημάτων που δίνει ο Δήμος για τη ΔΕΗ, και ότι έχουμε ένα καλύτερο φωτισμό.

Είναι ένα έργο άραγε το οποίο ήταν υψηλής προτεραιότητας; Όχι.

Είναι ένα έργο, το οποίο, σήμερα, αποσβένει την επένδυση η οποία έγινε; Ασφαλώς ΌΧΙ. Και ασφαλώς ΟΧΙ, γιατί αύριο θα υπάρξει ένα άλλο σύστημα φωτισμού καινούριο το οποίο θα υποκαθιστά τα  LED,  και θα δίνει καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.

Τι θα κάναμε Εμείς;

Θα προωθούσαμε τις Ενεργειακές Κοινότητες. Δηλαδή με τη συμμετοχή του Δήμου, συνεταιρισμούς, οι οποίοι θα αποσκοπούσαν στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για δική τους χρήση. Θα εξασφαλίζαμε και Ευρωπαϊκές Επιδοτήσεις, που αφειδώς δίνονται για το σκοπό αυτό.

Τι θα πετυχαίναμε; Θα μηδενίζαμε το κόστος, που καταβάλλει ο Δήμος στη ΔΕΗ. Είναι 1 00000 Ευρώ περίπου ετησίως. Δηλαδή σε μηδενικό χρόνο θα  κάναμε απόσβεση της επένδυσης.

Θα χορηγούσαμε ΔΩΡΕΑΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ σε Ευάλωτα νοικοκυριά.  Θα διασφαλίζαμε έτσι ότι οι συμπολίτες μας, που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας δεν κινδύνευαν να μείνουν χωρίς ρεύρα.

Θα βοηθούσαμε ώστε να καθαρίσει η αέρας στην πόλη μας, ενεργοποιώντας συμπολίτες μας σε μία τέτοια επένδυση.

Θα εξασφαλίζαμε 1000000 Ευρώ, το οποίο θα μπορούσε να διατεθεί σε διάφορες δράσεις και πρωτοβουλίες, για τη βελτίωση της ζωής μας.

Κάποιοι έχουν μάθει να κάνουν πολιτική μέσω των ελλειμμάτων. Εμείς θα πολλαπλασιάζαμε τις παρεμβάσεις μέσω των πλεονασμάτων».

Αύριο 21/12 η συζήτηση για τον Ισολογισμό του Δήμου

Πάντως περισσότερα στοιχεία και πλούσιο ρεπορτάζ θα έχουμε αύριο για τα οικονομικά του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας όπου έχει Δημοτικό Συμβούλιο με θέμα συζήτησης τον Ισολογισμό . Επίσης θα συζητηθούν και σοβαρές καταγγελίες του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου

Όποιος μάλιστα θέλει να παρακολουθήσει την συνεδρίαση live μπορεί στο ακόλουθο link https://www.youtube.com/watch?v=ZcTvJnWU9qk&feature=share&fbclid=IwAR3Er04uAHBwr61IEySgaxJkEMboRxlXPt45t7TtdD9DRCerZvcmIkBDIsE

Πηγή: e-peiraias.gr