Με τον περιοριστικό όρο της καταβολής εγγυοδοσίας ύψους 5.000 ευρώ ελεύθερος αφέθηκε μετά την απολογία του νωρίτερα σήμερα στον ανακριτή Αθανάσιο Μαρνέρη, ο πρώην αρχηγός του πυροσβεστικού σώματος Βασίλης Ματθαιόπουλος, κατηγορούμενος σε βαθμό πλημμελήματος, στο πλαίσιο της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη για τη φονική φωτιά στο Μάτι το καλοκαίρι του 2018.

Σε δήλωσή του ο συνήγορος του κ. Ματθαιόπουλου, Διαμαντής Μπασαράς ανέφερε πως «ο κατηγορούμενος στοχοποιήθηκε από συγκατηγορούμενο του για να αποποιηθεί της δικής του ευθύνης».

Ωστόσο, όπως επισήμανε ο συνήγορος ο εντολέας του δεν φέρει την οποιαδήποτε ευθύνη για την πυρκαγιά. «Με σεβασμό και με αξιοπρέπεια ο κ. Ματθαιόπουλος δεν απάντησε σε καμία επίθεση οι σκευωροί θα πάρουν την απάντηση όταν πρέπει», δήλωσε ακόμη ο κ. Μπασαράς.

Αποδοκιμασίες στα δικαστήρια

Με λεκτικές επιθέσεις και έντονες αποδοκιμασίες «υποδέχθηκαν» σήμερα στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων συγγενείς θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι τον πρώην υπαρχηγό και μετέπειτα αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλη Ματθαιόπουλο, ο οποίος πέρασε την πόρτα του ανακριτή για να απολογηθεί για κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος.

Ειδικότερα, ο κ. Ματθαιόπουλος έπειτα από προθεσμίες που ζήτησε και έλαβε προκειμένου να προετοιμάσει την απολογία του, βρέθηκε σήμερα ενώπιον του 6ου τακτικού ανακριτή Αθ. Μαρνέρη που διενεργεί την ανάκριση για στην τραγωδία στο Μάτι.

Ωστόσο, στον προαύλιο χώρο των δικαστηρίων είχαν συγκεντρωθεί συγγενείς θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς, οι οποίοι τον αποδοκίμασαν έντονα και του επιτέθηκαν λεκτικά. «Απαιτούμε να αποδοθεί δικαιοσύνη. Κάνουμε έκκληση, ώστε οι υπεύθυνοι να μπουν φυλακή. Να μην ξαναζήσουμε άλλο Μάτι. Ελπίζουμε και περιμένουμε από το πολιτικό σύστημα να αναλάβει τις ευθύνες του», δήλωσαν οι συγγενείς.

Ακόμη, οι συγγενείς των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς ζήτησαν να μετατραπούν οι κατηγορίες για το Μάτι σε κακουργήματα, σημειώνοντας πως άλλες υποθέσεις όπως αυτή του ναυαγίου του Εξπρές Σάμινα και της κατάρρευσης της Ρικομέξ δικάστηκαν ως κακουργήματα. «Θέλουμε να δείξουμε ότι δεν κωφεύουμε, δίνουμε το “παρών” και ζητάμε από τα πολιτικά κόμματα να αφήσουν τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της, όλοι οι υπόδικοι στη συνέχεια αναβαθμίστηκαν και έλαβαν αξιώματα» επισήμαναν ακόμη οι συγγενείς των θυμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι ο ανακριτής που χειρίζεται τη συγκεκριμένη δικογραφία έχει ζητήσει τρεις φορές αναβάθμιση του κατηγορητηρίου για το Μάτι, δηλαδή απαγγελία κακουργηματικών και όχι πλημμέληματικών διώξεων για ανθρωποκτονία από αμέλεια και πρόκληση σωματικών βλαβών από αμέλεια, όπως είναι σήμερα για μερίδα κατηγορουμένων. Ωστόσο, τα σχετικά αιτήματά του έχουν απορριφθεί από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχες.

Πλέον, η ανακριτική έρευνα για τη φονική πυρκαγιά βαίνει προς ολοκλήρωση καθώς κλείνει ο κύκλος των απολογιών των κατηγορουμένων.

Πηγή: protothema.gr

Πηγή: e-peiraias.gr