Αναβρασμός επικρατεί στην Ευρώπη λόγω των περιστατικών θρομβώσεων που προέκυψαν μετά από εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca, μερικές εκ των οποίων είχαν μοιραία κατάληξη.

Συγκεκριμένα σε Γερμανία και Καναδά ανεστάλη η χορήγηση του εμβολίου σε άτομα κάτω των 60 ετών, κυρίως γυναίκες. Αντίθετα, σε Αυστρία, Γαλλία και Ισπανία συνεχίζεται κανονικά η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca.

Η Γερμανία επανήλθε με νέα διορθωτική δήλωση, λέγοντας ότι ανεπιφύλακτα η AstraZeneca είναι πολύ καλή για τους άνω των 60.

Παρ’ όλα αυτά ήδη 2,2 εκ. άνθρωποι στη Γερμανία έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση του συγκεκριμένου εμβολίου, ενώ παραμένει άγνωστο αν για τη δεύτερη δόση θα λάβουν ξανά το εμβόλιο της συγκεκριμένης εταιρείας ή κάποιο άλλο ενέσιμο σκεύασμα.

Aπό την πλευρά της, η Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ εξέφρασε την εμπιστοσύνη της στη βρετανοσουηδικό εμβόλιο. «Θα έκανα και το εμβόλιο της ΑstraZeneca», δηλώνει η 66χρονη Μέρκελ που περιμένει το ραντεβού της για τον εμβολιασμό.

Pfizer/BioNTech: Αποτελεσματικό το εμβόλιο σε εφήβους 12-15 ετών

Όπως ανακοίνωσαν την Τετάρτη οι εταιρείες Pfizer και BioNTech το εμβόλιο που ανέπτυξαν κατά του covid-19 ήταν 100% αποτελεσματικό σε εφήβους 12-15 ετών.

«Μοιραζόμαστε την επείγουσα ανάγκη να επεκτείνουμε την έγκριση του εμβολίου μας για χρήση σε νεότερους πληθυσμούς και ενθαρρύνονται από τα δεδομένα κλινικών δοκιμών από εφήβους ηλικίας 12 έως 15 ετών», δήλωσε ο Albert Bourla, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer. «Σκοπεύουμε να υποβάλουμε αυτά τα δεδομένα στην FDA ως προτεινόμενη τροποποίηση στην Εξουσιοδότηση έκτακτης ανάγκης κατά τις προσεχείς εβδομάδες και σε άλλους ρυθμιστές σε όλο τον κόσμο, με την ελπίδα να αρχίσουμε να εμβολιάζουμε αυτήν την ηλικιακή ομάδα πριν από την έναρξη του επόμενου σχολικού έτους», επεσήμανε ο κ. Bourla.

«Σε όλο τον κόσμο, λαχταρούμε για μια φυσιολογική ζωή. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα παιδιά μας. Τα αρχικά αποτελέσματα που έχουμε δει στις έφηβες μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά προστατεύονται ιδιαίτερα από τον εμβολιασμό, κάτι που είναι πολύ ενθαρρυντικό, λαμβάνοντας υπόψη τις τάσεις που έχουμε δει τις τελευταίες εβδομάδες σχετικά με την εξάπλωση της παραλλαγής B.1.1.7 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι πολύ σημαντικό να τους επιτρέψουμε να επιστρέψουν στην καθημερινή σχολική ζωή και να γνωρίσουν τους φίλους και την οικογένειά τους, προστατεύοντας ταυτόχρονα τους και τους αγαπημένους τους », δήλωσε ο Ugur Sahin, Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της BioNTech.

Το εμβόλιο έχει ήδη εγκριθεί σε ΗΠΑ και Ευρώπη για άτομα 16 ετών και άνω, με αποτελεσματικότητα που υπερβαίνει το 90% στην πρόληψη ακόμα και της ασυμπτωματικής λοίμωξης.

Πηγή: e-peiraias.gr