Χωρίς το αναμενόμενο αποτέλεσμα έληξε η συνάντηση μέσω τηλεδιάσκεψης του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια με τους προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων όλης της χώρας. Θέμα της τηλεδιάσκεψης ήταν η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας από ιδιώτες ιατρούς.

Το τελεσίγραφο που είχε θέσει ο κ. Κικίλιας με έκκληση που απήυθυνε τις προηγούμενες ημέρες έληξε, χωρίς, ωστόσο, να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ενδεικτικό είναι ότι μόλις 50 περίπου ιδιώτες ιατροί, μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, από τους 2οο που ζητούσε η πολιτεία με τις ειδικότητες των Παθολόγων, Πνευμονολόγων, Αναισθησιολόγων, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των Ιατρικών Συλλόγων η ανταπόκριση των ιατρών είναι χαμηλή λόγω κενών στη διαδικασία. Συγκεκριμένα υπάρχει προβληματισμός όσον αφορά στις αρμοδιότητες και τις υποχρεώσεις των ιδιωτών ιατρών στο ΕΣΥ, ενώ ταυτόχρονα θεωρούν ότι παραμένουν ακάλυπτοι στο ενδεχόμενο κάποιου ιατρικού λάθους.

Όπως είχε προαναγγείλει ο κ. Κικίλιας στην περίπτωση που η προσέλευση ιδιωτών ιατρών δεν ήταν η αναμενόμενη, επρόκειτο να απευθυνθεί στον Πρωθυπουργό, ώστε να πραγματοποιηθεί επιστράτευση ιατρών. Το ενδεχόμενο αυτό φαίνεται ότι εξετάζει σοβαρά η Κυβέρνηση, με τις αποφάσεις να ανακοινώνονται τις επόμενες ημέρες.

«Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, έχουμε πει ότι θα χρησιμοποιούμε τους δημόσιους πόρους και όποτε χρειάζεται, θα συνεργαζόμαστε με τους ιδιωτικούς πόρους για να στηρίξουμε το σύστημα υγείας. Όταν φτάνουμε, όμως, σε κάποια όρια και δεν υπάρχει αυτή η εθελοντική συνεργασία, θα πρέπει η οργανωμένη πολιτεία -εν προκειμένω η κυβέρνηση- να παίρνει σκληρές αποφάσεις. Επομένως, εάν χρειάζεται να πάμε σε επιτάξεις ή επιστρατεύσεις ή οτιδήποτε άλλο χρειαστεί, θα το κάνουμε», τόνισε ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, «η πραγματικότητα είναι εκείνη που καθορίζει πόσο πιεστική είναι η ανάγκη να υπάρξει εθελοντική συνεισφορά γιατρών. Είναι ξεκάθαρη η θέση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού στο θέμα αυτό. Δεν είναι η πανδημία ευκαιρία να λύσουμε συντεχνιακά ζητήματα, ούτε ζητήματα που χρονίζουν. Είναι η στιγμή που πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες της πανδημίας. Για αυτό είτε θα υπάρξει αυτή η εθελοντική συνεισφορά που όλοι πιστεύουμε ότι θα υπάρξει, είτε ο πρωθυπουργός θα ασκήσει το προνόμιό του που είναι και η επίταξη υπηρεσιών. Γιατί ο χρόνος είναι κρίσιμο μέγεθος. Δεν μπορούμε να συζητάμε αέναα. Πρέπει να κάνουμε ό,τι χρειάζεται», ξεκαθάρισε ο κ. Πέτσας.

Πηγή: e-peiraias.gr