Σήμερα Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021 εκπνέει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για προκαταβολή σύνταξης, η οποία ανέρχεται σε 360-384 ευρώ ανά μήνα αναμονής.

Η πλατφόρμα πρόκειται να κλείσει σήμερα προσωρινά ώστε να γίνει μια πρώτη καταγραφή των αιτήσεων και στη συνέχεια θα ανοίξει ξανά μέσα στον Απρίλιο για να συνεχιστεί η διαδικασία.

Η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη μέσα από την ενιαία ψηφιακή πύλη του Δημοσίου Gov.gr καθώς και στην επίσημη ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ (https://www.efka.gov.gr).

Η πρώτη ομάδα μετρά έως τώρα περίπου 37.000 συνταξιούχους σε αναμονή, οι οποίοι έχουν ήδη υποβάλει τις αιτήσεις τους. Οι παραπάνω θα λάβουν την προκαταβολή με τα αναδρομικά που αναλογούν στον κάθε ασφαλισμένο, πριν από το Πάσχα.

Τονίζεται ότι οι πληρωμές των αιτημάτων που θα διεκπεραιωθούν τον Απρίλιο, θα γίνουν μετά το Πάσχα.

Σύμφωνα με πηγές του e-ΕΦΚΑ η υποβολή της αίτησης προκαταβολής σύνταξης σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται επιπλέον καθυστέρηση στην εξέταση και διεκπεραίωση του συνταξιοδοτικού αιτήματος. Αντιθέτως αποτελεί ένα πρώτο βήμα για την πληρωμή των ποσών που δικαιούνται οι αιτούντες μέχρι την οριστική απονομή της σύνταξης τους.

Η αίτηση που υποβάλουν οι ασφαλισμένοι επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης για την συνδρομή όλων των προϋποθέσεων και περιλαμβάνει τα εξής στοιχεία:

• τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησης συνταξιοδότησης.
• ΑΜΚΑ, ΑΦΜ και IBAN του αιτούντος
• ΑΜΚΑ και ΑΦΜ θανόντος, όπου απαιτείται (εφόσον πρόκειται για σύνταξη χηρείας).

Πηγή: e-peiraias.gr