«Η επιδημιολογική εικόνα ιδίως στην Αττική, αλλά όχι μόνο, παραμένει βεβαρημένη και το Σύστημα Υγείας εξακολουθεί να δέχεται μεγάλη πίεση. Τα συνολικά δεδομένα θα εξεταστούν αύριο από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων, που θα καταθέσει τις εισηγήσεις της και η κυβέρνηση θα πάρει αποφάσεις για τα επόμενα βήματα», ανέφερε νωρίτερα η Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.


Η κ. Πελώνη επανέλαβε πως στόχος είναι, όπως τόνισε χθες κι ο Πρωθυπουργός στο CNN, «να δούμε έξυπνα πώς από τη μία θα επιτρέψουμε περισσότερες δραστηριότητες, χωρίς από την άλλη να κάνουμε συμβιβασμούς στη βασική στρατηγική μας για την ανάσχεση της πανδημίας».

Σε κάθε περίπτωση, συνέχισε, λαμβάνεται σοβαρά υπόψη η κόπωση που υπάρχει στην κοινωνία κι αναζητούνται βαλβίδες αποσυμπίεσης, «που μπορεί να ενεργοποιηθούν σε έναν κοντινό ορίζοντα, πάντα με κανόνες κι αυξημένη προσοχή».

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα γιατί χαλαρώνουν τα μέτρα είπε: «δεν μιλάμε για ανοίγματα αλλά όσα περιγράφουμε και θα εξετάσει και η επιτροπή είναι εργαλεία για την καλύτερη τήρηση των μέτρων που θα προσφέρουν βαλβίδες αποσυμπίεσης στους κουρασμένους πολίτες».

Το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης του ΕΣΥ

Την ίδια στιγμή, όπως επισήμανε, η Κυβέρνηση κάνει ακόμα ένα βήμα στην εφαρμογή του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την ενίσχυση του ΕΣΥ, ειδικά στην Αττική. Ήδη δύο ιδιωτικές δομές, το «Λητώ» και το Ιατρικό Περιστερίου, νοσηλεύουν Covid περιστατικά, ενώ το «Ερρίκος Ντυνάν» έχει μπει στην εφημερία του Ε.Σ.Υ. για non Covid περιστατικά. Το στρατιωτικό νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ έχει μετατραπεί σε non Covid νοσοκομείο και το «Ωνάσειο» εφημερεύει καθημερινά για όλα τα επείγοντα καρδιοχειρουργικά περιστατικά Αττικής και Νοτίου Ελλάδος, απαρίθμησε.

Κατά την Κυβερνητική Εκπρόσωπο, για ακόμα μια φορά όλη η Ελλάδα λειτουργεί ως μία Υγειονομική Περιφέρεια. Παράλληλα, ο ιδιωτικός τομέας παραχωρεί στις δύο ΥΠΕ της Αττικής άλλες 550 κλίνες, εκ των οποίων οι 450 non Covid και οι 100 Covid.

Επιπλέον, το Hellenic Health Care Group παραχωρεί 300 κλίνες. Το ΙΑΣΩ Group 100 κλίνες, ο Όμιλος Αθηνών 50, ο Όμιλος Ευρωκλινική Αθηνών έξι κι ο Όμιλος Βιοϊατρική 40.

Επίσης, το νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός»μετατρέπεται σε νοσοκομείο Covid, το Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας 251 μπαίνει στις εφημερίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας για non Covid περιστατικά, ενώ και το «Σισμανόγλειο» θα ενισχυθεί με 10 επιπλέον πολυδύναμες ΜΕΘ Covid. Τέλος, παραδίδονται σήμερα στα νοσοκομεία της Αττικής, 900 αναπνευστικές συσκευές υψηλής ροής οξυγόνου.

Πάνω από 1.345.000 οι εμβολιασμοί

Για τους εμβολιασμούς, η κυρία Πελώνη είπε πως έχουν ήδη ξεπεράσει το 1.345.000 και περισσότεροι από 915.000 συμπολίτες μας έχουν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση. Εκτιμάται μάλιστα, ανέφερε, ότι τον Απρίλιο θα γίνουν 1.500.000 εμβολιασμοί -περισσότεροι δηλαδή από όσους έχουν γίνει μέχρι σήμερα- χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς τα εμβόλια της Johnson & Johnson τον αριθμό των οποίων θα γνωρίζουμε τις επόμενες ημέρες.

Η Κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι από την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για τις ευπαθείς ομάδες, ενώ θα ακολουθήσει στις 26 Μαρτίου για την ηλιακή ομάδα για 70 έως 74 ετών και τις αμέσως επόμενες ημέρες για την ηλικιακή ομάδα 65 έως 69 ετών.

Σχετικά με το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού, η κυβερνητική εκπρόσωπος χαρακτήρισε «ιδιαίτερα θετικό» για τη χώρα το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως ανακοίνωσε χθες η Πρόεδρός της, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, υιοθέτησε πλήρως την πρόταση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για ένα Ψηφιακό «Πράσινο» Πιστοποιητικό με το οποίο οι Ευρωπαίοι πολίτες θα μπορούν και πάλι να έχουν εύκολη μετακίνηση εντός της Ε.Ε.

Όπως σημείωσε, το πιστοποιητικό αυτό, όπως από την αρχή είχε διευκρινίσει ο Πρωθυπουργός, θα λειτουργεί σαν λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας, καθώς θα απαλλάσσει τους ταξιδιώτες από γραφειοκρατικές διαδικασίες και ταλαιπωρία, καλύπτοντας τρεις τύπους πιστοποιητικών: πιστοποιητικά εμβολιασμού, πιστοποιητικά τεστ και πιστοποιητικά για άτομα που έχουν αναρρώσει από την Covid-19.

«Προφανώς, λοιπόν, δεν πρόκειται για “πιστοποιητικό επιπολαιότητας και πολιτικής ανικανότητας”, ούτε για πρωτοβουλία “καταδικασμένη να αποτύχει”, αλλά για μια σημαντική επιτυχία των προσπαθειών του Πρωθυπουργού, που θα συμβάλλει στη διευκόλυνση και την τόνωση των τουριστικών ροών προς τη χώρα μας.

Καλό θα ήταν να την αναγνωρίσει και η αντιπολίτευση» τόνισε η Αριστοτελία Πελώνη.

Τι δήλωσε για την οικονομία

«Χθες το ελληνικό Δημόσιο πέτυχε κάτι που -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός- ήταν αδιανόητο πριν από δύο χρόνια. Για πρώτη φορά από το 2008 προχώρησε στην έκδοση 30ετους ομολόγου και άντλησε 2,5 δισ. ευρώ με χαμηλό επιτόκιο 1,956%.

Η εξέλιξη αυτή -και μάλιστα την ώρα που επικρατεί διεθνής αβεβαιότητα εξαιτίας της πανδημίας- αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στη διαχείριση, τις δυνατότητες και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Είναι μάλιστα εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι οι προσφορές ήταν υπερδεκαπλάσιες του ποσού που ζητήθηκε και το 90% πήγε σε ξένους επενδυτές», είπε η κυρία Πελώνη.

Πηγή: e-peiraias.gr