«Το Χαμόγελο του Παιδιού» εδραιώνει την παρουσία του στον Πειραιά και στην ευρύτερη περιοχή, με τη λειτουργία του Κέντρου Άμεσης Κοινωνικής και Ιατρικής Επέμβασης (Κ.Α.Κ.Ι.Ε.), ενώνοντας τις δυνάμεις του με τον Δήμο Πειραιά και κυρίως χάρη στην πολύτιμη συμβολή των υποστηρικτών του.

Το Κέντρο έχει θέσει σε λειτουργία το σύνολο των δράσεων και υπηρεσιών του Οργανισμού από τον Ιούνιο του 2020, προσφέροντας ολιστική φροντίδα και υποστήριξη σε  όλα τα παιδιά, που αντιμετωπίζουν θέματα επιβίωσης και βρίσκονται σε κίνδυνο, καθώς και τις οικογένειές τους.

Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια

Μάλιστα, την Τετάρτη 7 Ιουλίου 2021 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Κέντρου Άμεσης Κοινωνικής και Ιατρικής Επέμβασης, παρουσία του Δημάρχου Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη, του Πρόεδρου του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού»,  κ. Κώστα Γιαννόπουλου, εκπροσώπων φορέων της πόλης κ.α.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, τόνισε: «Εγκαινιάσαμε μια νέα δομή στην πόλη μας, το Κέντρο Άμεσης Κοινωνικής και Ιατρικής Επέμβασης του Χαμόγελου του Παιδιού, ενός σπουδαίου Οργανισμού με 25 χρόνια κοινωνικής προσφοράς για το παιδί και όχι μόνο.

Ο Δήμος Πειραιά έχει συνάψει με «Το Χαμόγελο του Παιδιού» Σύμφωνο Συνεργασίας μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το όποιο περιλαμβάνει μια σειρά κοινών δράσεων για τη στήριξη των παιδιών και των οικογενειών που έχουν ανάγκη ή βρίσκονται σε κίνδυνο. Θεωρώ ότι μέσα από την πολυεπίπεδη αυτή συνεργασία, ενδυναμώνουμε τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου και παράλληλα  στηρίζουμε και είμαστε ακόμα πιο κοντά στα  παιδιά της πόλης μας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο κ. Κώστα Γιαννόπουλο για την εξαιρετική μας συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια.

Ο Δήμος Πειραιά είναι πάντα αρωγός στο Χαμόγελο του Παιδιού, το οποίο έχει καταστεί στη συνείδηση του κόσμου ως ένας φορέας με αξιόλογο κοινωνικό έργο».

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού»,  κ. Κώστας Γιαννόπουλος, ο οποίος καλωσόρισε και ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Πειραιά για την πολυδιάστατη συνεργασία και υποστήριξη, όπως επίσης και όλους τους φορείς, συνεργάτες και υποστηρικτές, τόνισε πόσο σημαντική είναι η σύμπραξη όλων όσοι βοήθησαν να αποκτήσει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» φυσική παρουσία στην πόλη του Πειραιά.

Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τον Δήμο Πειραιά και είμαστε εδώ σήμερα για να προσφέρουμε, μέσα από κοινές, στοχευμένες δράσεις και συνέργειες, χαμόγελο σε κάθε παιδί και οικογένεια που βρίσκεται σε ανάγκη στον Πειραιά και στην ευρύτερη περιοχή. Κοινός στόχος, ο οποίος πρόσφατα επισφραγίστηκε και με σχετικό Σύμφωνο Συνεργασίας,  είναι να φροντίσουμε κάθε παιδί και οικογένεια στους κρίσιμους τομείς της Βίας, της Υγείας, της Εξαφάνισης και της Φτώχειας. Έχει ιδιαίτερη αξία για εμάς η δράση φιλοξενίας οικογενειών με παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, τα οποία  φθάνουν στο λιμάνι του Πειραιά από τις νησιωτικές περιοχές και υποστηρίζονται ολιστικά από τον Οργανισμό μας.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» εδώ και 25 χρόνια βρίσκεται δίπλα σε κάθε ευάλωτο παιδί προσφέροντας δωρεάν το σύνολο των υπηρεσιών καθημερινά και πανελλαδικά. Χάρη στη στήριξη του κόσμου και των εταιρειών — και πάντα σε συνεργασία με τους θεσμικούς φορείς  — παραμένουμε συνεπείς στο δύσκολο έργο μας, με ποιότητα και όραμα: το Χαμόγελο κάθε παιδιού. Τηρώντας πιστά την επιθυμία του γιου μου Ανδρέα, η αποστολή μας παραμένει σταθερή: να στεκόμαστε κοντά σε παιδιά που αντιμετωπίζουν θέματα επιβίωσης και στις οικογένειές τους, σε παιδιά που εξαφανίζονται, σε παιδιά που είναι θύματα βίας και κάθε μορφής κακοποίησης. Το κυριότερο, όμως, είναι ότι λειτουργούμε 24 ώρες την ημέρα και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την κοινωνία μας».

Τι υπηρεσίες προσφέρει

Στη συνέχεια, ο κ. Γιαννόπουλος  παρουσίασε τις υπηρεσίες και τις κοινές δράσεις που θα υλοποιηθούν άμεσα, σε συνεργασία με τον Δήμο Πειραιά και οι οποίες τίθενται σε λειτουργία με το Κέντρο Άμεσης Κοινωνικής και Ιατρικής Επέμβασης.

Ενδεικτικά:

·         Στήριξη Παιδιών με προβλήματα Διαβίωσης

·         Στήριξη Παιδιών με προβλήματα Υγείας

·         Στήριξη Παιδιών θυμάτων Βίας

·         Εκπαιδεύσεις και Ενημερώσεις μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών, μέσω διαδραστικών παρεμβάσεων

·         Λήψη μέσω της Γραμμής SOS 1056 και προώθηση στους αρμόδιους φορείς ανώνυμων και επώνυμων αναφορών για παιδιά που διατρέχουν κίνδυνο

·         Επιτόπιες παρεμβάσεις για παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο

·         Ψυχοκοινωνική υποστήριξη οικογενειών που αντιμετωπίζουν κοινωνικοοικονομικά προβλήματα ή και προβλήματα υγείας μέσω διασύνδεσης με τις υπόλοιπες δράσεις του Οργανισμού

·         Υποστήριξη γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας με παιδιά

·         Διαδραστικές, βιωματικές δράσεις σε μαθητές και μαθήτριες, εκπαιδευτικούς, γονείς/ κηδεμόνες και στην κοινότητα (θεματικές: Κακοποίηση-Παραμέληση Παιδιού, Ασφάλεια στο Διαδίκτυο, Ενδοσχολική Βία και Εκφοβισμός, Διαδίκτυο)

·         Φιλοξενία οικογενειών με παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας από τις νησιωτικές περιοχές σε διαμέρισμα στην Αθήνα

·         Διοργάνωση διαλέξεων, σεμιναρίων και εργαστηρίων για το ζήτημα της εμπορίας ατόμων και ειδικότερα παιδιών

·         Προώθηση στοχευμένων δράσεων σε ευάλωτες ομάδες ατόμων με στόχο την ευαισθητοποίηση και πρόληψη του φαινομένου

·         Κινητοποίηση Εθελοντών Αιμοδοτών

Στο Κέντρο Άμεσης Κοινωνικής και Ιατρικής Επέμβασης Πειραιά τίθενται στη διάθεση το σύνολο των υπηρεσιών που υλοποιεί πανελλαδικά «Το Χαμόγελο του Παιδιού», όπως:

·         Κινητή Μονάδα Εντατικής Φροντίδας Νεογνών και παιδιών (Ασθενοφόρα) που βρίσκονται στη διάθεση του ΕΚΑΒ

·         Μονάδες Προληπτικής Ιατρικής και Οδοντιατρικής

·         Κινητό Εργαστήριο Ενημέρωσης, Εκπαίδευσης και Τεχνολογίας «Οδυσσέας»

·         Ενεργοποίηση των προγραμμάτων:

Ø           ΑMBER ALERT HELLAS για παιδιά και εφήβους

Ø           MISSING ALERT HELLAS εξαφάνισης ενηλίκων (18 έως 60 ετών) που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και ομάδες υψηλού κινδύνου

·         Ενεργοποίηση της Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης «Θανάσης Μακρής» σε περιπτώσεις εξαφάνισης, καταστροφών και εκτάκτων αναγκών.

·         Λειτουργία Γραμμής Βοήθειας και Υποστήριξης για Παιδιά Θύματα ή Δυνητικά Θύματα Εμπορίας (Ευρωπαϊκή Γραμμή για τις Εξαφανίσεις 116000).

·         Δράσεις και εργαστήρια μέσω της Ακαδημίας Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Smile Αcademy με την ευγενική υποστήριξη της Cisco.

Στον χώρο λειτουργεί επίσης διασυνδεδεμένο τηλεφωνικό κέντρο με

την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056
την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τις Εξαφανίσεις 116000
την Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών και Εφήβων 116111
·         Εθελοντικό Δημιουργικό Εργαστήρι

Τέλος, ο κ. Γιαννόπουλος ξενάγησε τους προσκεκλημένους στους χώρους του ΚΑ.Κ.Ι.Ε., αναδεικνύοντας το εύρος και την εξειδίκευση του έργου του Οργανισμού δίπλα σε κάθε παιδί και την οικογένειά του, που βρίσκεται σε ανάγκη.

Σημειώνεται ότι το οίκημα αποτελεί δωρεά του αείμνηστου Άγγελου Οικονόμου.

Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν επίσης η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πολιτισμού κα Ειρήνη Νταϊφά,  ο  Αναπληρωτής  Αστυνομικός Διευθυντής Πειραιά κ. Παναγιώτης Τζεφεράκος, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά και Διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Πειραιά κ. Νίκος Πλατανησιώτης, ο Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά και Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Πειραιά κ. Μιχάλης Αγρανιώτης και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Θεόδωρος Καπράλος.

Το «παρών», στην εκδήλωση, επίσης, έδωσαν, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Γιώργος Σταματογιάννης, ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Πρόεδρος της Β’ Δημοτικής Κοινότητας κ. Αλέξανδρος Νανόπουλος, οι εκπρόσωποι της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Πειραιά κα Φλώρα Παντελίδη και κ. Κωνσταντίνος Κοντός, η εκπρόσωπος από το Λιμεναρχείο Πειραιά κα Βανέσα Αντωνάκου, ο Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου του 6ου ΠΕΚΕΣ Αττικής κ. Γιάννης Έξαρχος όπως επίσης ιδιώτες και τοπικοί επαγγελματίες.

Πηγή: e-peiraias.gr