Μετά το αρνητικό ρεκόρ σε διασωληνωμένους και θανάτους που σημειώθηκε χθες, οι ειδικοί παραμένουν προβληματισμένοι για το “Πάσχα στο χωριό”, καθώς φαίνεται ότι δεν έχουμε ξεπεράσει ακόμα τον κίνδυνο.

Παράλληλα η διαρκής πίεση που υφίσταται στα νοσοκομεία από το τρίτο κύμα της πανδημίας παραμένει ένα σκληρό δεδομένο,

ωστόσο  παρά τα αρνητικά ρεκόρ στους σκληρούς δείκτες, υπάρχουν και σημάδια σταθεροποίησης.

Τα σημάδια σταθεροποίησης παρατηρούνται στον αριθμό των κρουσμάτων, ο οποίος είναι πεσμένος από την περασμένη εβδομάδα, αλλά και στον δείκτη θετικότητα που έπεσε στο 5,30%.

 Στόχος της Κυβέρνησης είναι να κάνουν οι πολίτες Πάσχα στο χωριό, εφόσον βέβαια τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν.

Στο πλαίσιο αυτό υπάρχουν δύο εργαλεία-κλειδιά που θα βοηθήσουν στο φετινό εορτασμό του Πάσχα στην Περιφέρεια με τη μέγιστη ασφάλεια. Το πρώτο εργαλείο είναι τα self test που σε λίγες μέρες θα είναι διαθέσιμο και στους εργαζομένους της εστίασης, του λιανεμπορίου, των Μέσων Μεταφοράς και των delivery. Το δεύτερο είναι η επιτάχυνση των εμβολιασμών στην Ελλάδα.

Σχετικά με το ποιοί θα μπορέσουν τελικά να ταξιδέψουν υπάρχουν διάφορα σενάρια:

Οι τρεις κατηγορίες πολιτών που ίσως ταξιδέψουν

Ένα ενδεχόμενο που θα μπορούσε να ισχύσει είναι οι πολίτες να δηλώνουν το αρνητικό αποτέλεσμα στην πλατφόρμα των self tests και να λαμβάνουν τη σχετική βεβαίωση την οποία θα επιδεικνύουν εάν τους ζητηθεί από τις Αρχές.

Ακόμη, είναι πιθανό να επιτραπεί η μετακίνηση για τους πολίτες που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου.

Τέλος, δεν αποκλείεται επίσης, να επιτραπεί η ελεύθερη μετακίνηση και σε όσους έχουν νοσήσει και αναρρώσει πλήρως.

Πάντως, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται ο ΣΚΑΪ, οι μετακινήσεις του Πάσχα είναι πιθανό να δείξουν τον δρόμο για τον τρόπο λειτουργίας του πράσινου πιστοποιητικού της ΕΕ για τα ταξίδια.

Τέλος, ανάλογα και με τα δεδομένα της πανδημίας θα έχει διαμορφωθεί στην κυβέρνηση μια πρώτη εικόνα μέχρι την επόμενη εβδομάδα, ενώ οι ανακοινώσεις θα γίνουν μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα.

Τι θα γίνει με εστίαση, malls, φροντιστήρια

Το μεγάλο στοίχημα της Κυβέρνησης είναι το άνοιγμα της εστίασης, το οποίο βάσει σχεδιασμού είναι πιθανόν να γίνει την Τρίτη του Πάσχα 4 Μαΐου. Η εστίαση αναμένεται να λειτουργήσει ξανά μόνο σε εξωτερικούς χώρους και μόνο σε τραπέζια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, θα παραχωρηθεί επιπλέον εξωτερικός χώρος στα μαγαζιά, ενώ θα γίνει υποχρεωτικό το self test στους εργαζόμενους. Επίσης εξετάζεται το ενδεχόμενο μειωμένου ωραρίου λειτουργίας.

Τα malls, κέντρα αισθητικής και φροντιστήρια μόνο όμως για τους μαθητές Λυκείου πρόκειται να σηκώσουν ρολά στις 19 Απριλίου, δηλαδή την επόμενη Δευτέρα.

Επίσης, το Σάββατο 24 Απριλίου, ενδέχεται να υπάρξει πλήρης απελευθέρωση του λιανεμπορίου και οι καταναλωτές θα μπορούν να ψωνίζουν κανονικά, δίχως click away και click in shop / click inside.

Πηγή: e-peiraias.gr