Για προσπάθεια διαστρέβλωσης της δήλωσής της σχετικά με το ποσοστό θανάτων εκτός ΜΕΘ, κατά τη χθεσινή ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας, έκανε λόγο η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας κ. Βάνα Παπαευαγγέλου.

Η κ. Παπαευαγγέλου μεταξύ άλλων χθες δήλωσε «Προφανώς υπάρχουνε και θάνατοι εκτός ΜΕΘ, πάντα υπήρχαν. Είναι πολύ μικρό το ποσοστό όμως των ασθενών που χάνουν τη ζωή τους εκτός ΜΕΘ, πολύ μικρό, 20% νομίζω».

Νωρίτερα είχε προηγηθεί ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Η κυνική παραδοχή ότι μία στις πέντε απώλειες αφορά ασθενείς εκτός ΜΕΘ αναδεικνύει τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης. Αντί για τη προστασία της δημόσιας υγείας η κυβέρνηση επιλέγει να προστατεύσει τα κέρδη των ιδιωτικών κλινικών.

Ας μας πει η κυβέρνηση στη μόνη κυνική γλώσσα που καταλαβαίνει: στους πόσους νεκρούς θα επιτάξει τις ιδιωτικές κλινικές; Πόσο κοστολογεί το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη την ανθρώπινη ζωή».

Αυτή η ανακοίνωση προκάλεσε την αντίδραση της Διευθύντριας Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ, η οποία δήλωσε: «Κάποιοι προσπαθούν να διαστρεβλώσουν τη δήλωσή μου. Η αφοσίωσή μου στον άρρωστο και η αξία που δίνω στην ανθρώπινη ζωή είναι δεδομένη.

Ως γιατρός, έχοντας πολύχρονη θητεία στα νοσοκομεία, αυτό που είπα και προκύπτει από την εμπειρία μου και τα βιβλιογραφικά δεδομένα είναι ότι όσοι χάνουν τη ζωή τους στα νοσοκομεία, δεν βρίσκονται όλοι σε ΜΕΘ. Αυτό γινόταν πάντα κι αυτό γίνεται και θα γίνεται διεθνώς. Κάθε γιατρός το ξέρει.

Σε καμία περίπτωση δεν αναφέρθηκα σε ασθενείς που δεν διασωληνώθηκαν ενώ είχαν ανάγκη υποστήριξης της αναπνευστικής τους ανεπάρκειας αφού είναι γνωστό ότι όταν υπάρχει ένδειξη, ο ασθενής διασωληνώνεται».

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε, επίσης, στην κ. Παπαευαγγέλου και την Κυβέρνηση με ανάρτησή του «Σήμερα μάθαμε ότι το 20% των συνανθρώπων μας που χάσαμε εκτός ΜΕΘ, είναι μικρό ποσοστό. Αχρείαστο κόστος η επίταξη ιδιωτικών κλινικών όπως είχε πει ο Βορίδης. Ακροδεξιοί, νεοφιλελεύθεροι και επικίνδυνοι».

Πηγή: e-peiraias.gr