Οι άνθρωποι στη Βρετανία βλέπουν πλέον θετικά το χειρισμό της υγειονομικής κρίσης του κοροναϊού από την κυβέρνηση και οι εταιρίες είναι επίσης περισσότερο αισιόδοξες, σύμφωνα με τρεις έρευνες που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.

Η Kantar Public ανακοίνωσε ότι περισσότεροι άνθρωποι στη Βρετανία υποστήριξαν την αντίδραση της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, απ’ όσους ήταν επικριτικοί, για πρώτη φορά από το Μάιο του προηγούμενου χρόνου.

Η δημοσκόπηση της ίδιας εταιρίας για το μήνα Μάρτιο, έδειξε ότι ποσοστό 48% των συμμετεχόντων σκέφτονταν ότι η διαχείριση του ξεσπάσματος της COVID-19 από την κυβέρνηση ήταν πολύ ή αρκετά καλή, καταγράφοντας αύξηση τριών ποσοστιαίων μονάδων από το Φεβρουάριο, με αυτούς που πιστεύουν ότι η κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας ήταν προβληματική να παραμένει στο 46%.

Η Βρετανία είχε το μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων από την COVID-19 στην Ευρώπη, αλλά προχώρησε πιο γρήγορα στη διανομή εμβολίων σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η δημοσκόπηση της Kantar έδειξε ότι περισσότεροι άνθρωποι αναμένουν ότι η πορεία της οικονομίας θα είναι καλύτερη σε 12 μήνες -32% σε σύγκριση με το 23% το Φεβρουάριο- ενώ το 1/3 των συμμετεχόντων δήλωσε πως η πανδημία έπληξε τα εισοδήματά τους, με το ποσοστό αυτό να είναι μειωμένο από το 35% το Φεβρουάριο και το 42% τον Ιανουάριο.

Τα εμπορικά επιμελητήρια στη Βρετανία ανακοίνωσαν ότι ποσοστό 55% των εταιριών-μελών τους, αναμένουν μεγαλύτερο κύκλο εργασιών κατά τους επόμενους 12 μήνες – καταγράφοντας το υψηλότερο ποσοστό σε ένα έτος- παρά το γεγονός ότι οι άμεσες επιχειρηματικές συνθήκες είναι κατά πολύ υποδεέστερες από τα επίπεδά τους πριν από την πανδημία, καθώς η χώρα άρχισε το 2021 σε καθεστώς lockdown.

«Η καταγεγραμμένη βελτίωση στην επιχειρηματική εμπιστοσύνη αφήνει να εννοηθεί ότι η αναμενόμενη συρρίκνωση του οικονομικού αποτελέσματος το πρώτο τρίμηνο θα είναι το ναδίρ για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου το 2021», δήλωσε ο Σούρεν Θίρου επικεφαλής του οικονομικού τμήματος του BBC.

«Ωστόσο η οικονομική τρομοκρατία από την COVID-19 ίσως να σημαίνει ότι η ανάκαμψη θα είναι δραματικά ανισομερής μεταξύ διαφορετικών τομέων, περιοχών και ομάδων ανθρώπων».

Άλλη δημοσκόπηση μεταξύ εργοδοτών έδειξε κλίμα ενθουσιασμού μεταξύ των διευθυντών των επιχειρήσεων για την οικονομία, στο υψηλότερο επίπεδο μετά την εκλογή του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον το 2019. Η αύξηση του σχετικού ποσοστού ήταν μεγαλύτερη κατά εννέα μονάδες, στο +14.

Οι επενδύσεις, αλλά και οι προθέσεις προσλήψεων για τον επόμενο χρόνο αυξήθηκαν επίσης, σύμφωνα με το ινστιτούτο (Τhe Institute of Directors – IoD).

Στη δημοσκόπηση της Kantar έλαβαν μέρος 1.102 συμμετέχοντες, ενώ αυτή πραγματοποιήθηκε μεταξύ 25-29 Μαρτίου.

Η δημοσκόπηση του BBC βασίστηκε στις απαντήσεις που συλλέχθηκαν από 6.103 επιχειρήσεις, κατά το χρονικό διάστημα 15 Φεβρουαρίου – 11 Μαρτίου.

Στη δημοσκόπηση του IOD έλαβαν μέρος 703 επιχειρήσεις, κατά την περίοδο 12-29 Μαρτίου.

Πηγή: e-peiraias.gr