Κατά την καθιερωμένη ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας, ο αναπληρωτής Υπουργός κ. Κοντοζαμάνης προέβη σε ανακοινώσεις αναφορικά με τα self tests.

Όπως τόνισε τα tests σε συνδυασμό με την πρόοδο των εμβολιασμών, θα συμβάλλουν στην επανεκκίνηση δραστηριοτήτων. Παράλληλα η συγκεκριμένη δράση είναι συμπληρωματική του καθημερινού τυχαιοποιημένου και στοχευμένου ελέγχου, ενώ θα στοχεύει στην εύρεση των ασυμπτωματικών , που αποτελούν το 1/3 των φορέων του ιού.

«Τα αυτοδιαγνωστικά τεστ πληρούν όλες τις προδιαγραφές των rapid test και είναι ρινικά ή τεστ λήψης σιέλου, πολύ απλά στη χρήση και με απλές οδηγίες χρήσης», υπογράμμισε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Η διάθεσή τους θα ξεκινήσει στις αρχές Απριλίου από τα φαρμακεία της χώρας. Κάθε πολίτης θα δικαιούται ένα τεστ την εβδομάδα για διάστημα δύο μηνών.

Για να αποφευχθεί συνωστισμός τις πρώτες ημέρες εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί προτεραιότητα στους πολίτες έως 67 ετών, δεδομένου ότι η ηλικιακή αυτή ομάδα είναι εργασιακά ενεργή. Όπως δήλωσε ο Υπουργός, περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο διάθεσης θα δοθούν τις επόμενες ημέρες.

Αν είναι θετικό το πρώτο τεστ, θα γίνεται δωρεάν δεύτερο τεστ σε δημόσια δομή υγείας, προκειμένου να επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα.

Για τα σχολεία θα νομοθετηθεί η υποχρεωτική διενέργειά τους μία φορά την εβδομάδα για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Υποχρεωτικό θα είναι επίσης το εβδομαδιαίο τεστ για τους εργαζόμενους στους τομείς του τουρισμού, του λιανεμπορίου, της εστίασης, της ακτοπλοΐας – ναυτιλίας, της μεταποίησης και τα δικαστήρια.

Για όλες τις υπόλοιπες δραστηριότητες το self test δεν θα είναι υποχρεωτικό και θα ισχύει η οικειοθελής χρήση και δήλωσή του από τον αυτοεξεταζόμενο πολίτη.

Για τη δήλωση του θετικού αποτελέσματος θα λειτουργήσει η πλατφόρμα selftesting.gov.gr μέσω της οποίας θα παρέχονται όλες οι πληροφορίες. Η άδεια από την εργασία ή απουσία από το σχολείο κατοχυρώνονται με το επιβεβαιωμένο τεστ.

Πηγή: e-peiraias.gr