Η Βουλευτής Β’ Πειραιά Νίνα Κασιμάτη με αφορμή την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου-σκούπα του Υπουργείου Υγείας δηλώνει πως «Με πρόσχημα το click away η Κυβέρνηση Μητσοτάκη δρομολογεί την πλήρη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας καθ’ υπόδειξη των μεγάλων αλυσίδων για να οδηγήσει σε αφανισμό το μικρομεσαίο λιανεμπόριο και τα εργασιακά δικαιώματα» και καταθέτει Αναφορά στη Βουλή προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση και Υγείας, Βασίλη Κικίλια, θέτοντας  υπ’ όψιν  τους την από 22/12/2020 ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρο Σαλαμίνας, με την οποία καταγγέλλεται πως στο εν λόγω νομοσχέδιο η Κυβέρνηση πρακτικά νομοθέτησε, μεταξύ άλλων, την πλήρη κατάργηση της αργίας της Κυριακής για το σύνολο του εμπορίου στον καιρό της πανδημίας, ενώ ταυτόχρονα δίνει το δικαίωμα στον εκάστοτε Υπουργό Ανάπτυξης να μεταβάλει το ωράριο λειτουργίας του εμπορίου κατά το δοκούν. 

Στην Αναφορά τονίζεται πως η Κυβέρνηση πλέον δεν τηρεί ούτε τα προσχήματα, καθώς είναι ξεκάθαρο ότι αξιοποιεί την πανδημία για να περάσει ένα μέτρο, που οι μεγάλοι εργοδότες επιδίωξαν να επιβάλλουν τα τελευταία χρόνια, αλλά προσέκρουαν στην αντίδραση των εργαζομένων και των μικρομεσαίων εμπόρων. 

Εντύπωση δε προκαλεί το γεγονός ότι η Κυβέρνηση έφερε με την μορφή του «κατεπείγοντος» αυτή την νομοθετική ρύθμιση ελάχιστες μέρες μετά από τις δηλώσεις ιδιοκτήτη μεγάλης αλυσίδας λιανεμπορίου για λειτουργία των καταστημάτων 7 ημέρες/εβδομάδα και 12 ώρες/ημέρα. Η κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας στο εμπόριο, όπως αποδεικνύουν τα επίσημα στοιχεία, αποδείχτηκε ένα αποτυχημένο μέτρο για την αύξηση του τζίρου. Το μόνο που κατάφερε ήταν να ισοπεδώσει τα δικαιώματα και την ζωή των εργαζομένων και τον μικρομεσαίο έμπορο.

Γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους, επιμένουν οι μεγάλες αλυσίδες του λιανεμπορίου στην κατάργηση τους.  Άλλωστε, τα επιχειρήματα όσων υποστηρίζουν την λειτουργία των καταστημάτων Κυριακή λόγω της πανδημίας, δεν αντέχουν στην λογική, καθώς η αγοραστική δύναμη του καταναλωτικού κοινού συρρικνώνεται, ενώ η ίδια η Κυβέρνηση αναγκάστηκε να μην επιτρέψει την λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή 1 Νοεμβρίου για λόγους «δημόσιας υγείας». Σήμερα, η υπεράσπιση του κεκτημένου της κυριακάτικης αργίας στον κλάδο του εμπορίου αποκτά περισσότερο από ποτέ δραματική επικαιρότητα!

Το Εργατικό Κέντρο Σαλαμίνας συντάσσεται με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος και τα Σωματεία-μέλη της  και καλεί το καταναλωτικό κοινό να συμπαρασταθεί στον αγώνα των εργαζομένων στο εμπόριο. 

Καταλήγοντας, η Νίνα Κασιμάτη ζητά από την Κυβέρνηση να αποσύρει την προκλητική νομοθετική ρύθμιση που δρομολογεί την ουσιαστική κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας με πρόσχημα την πανδημία.

Πηγή: e-peiraias.gr