Σοβαρές ευθύνες στην κυβέρνηση Μητσοτάκη επέρριψε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νάσος Ηλιόπουλος, τόσο για το γεγονός ότι “έχει χάσει πλήρως το έλεγχο της πανδημίας“, όσο και για “την απώλεια της εμπιστοσύνης της κοινωνίας“. Και αυτό γιατί “δεν έχει αποτιμήσει ειλικρινώς τα υγειονομικά λάθη που διέπραξε και φτάσαμε από το Νοέμβρη μέχρι σήμερα να θρηνούμε πάνω από 8.000 νεκρούς, εν μέσω των πιο αυστηρών μέτρων περιορισμού – και ενώ μέχρι τον Οκτώβρη είχαμε 626 απώλειες“.

Μιλώντας στον Alpha 98,9 FM, ο Ν. Ηλιόπουλος έκανε λόγο για “αδιέξοδο στο οποίο έχει βρεθεί η ελληνική κοινωνία”, καθώς “η κυβέρνηση δεν ασχολήθηκε με τη λήψη μέτρων στους χώρους εργασίας, στα Μέσα Μεταφοράς, και δεν ακολούθησε επιθετική πολιτική στα τεστ”. “Δηλαδή”, όπως είπε, “μαζική συνταγογράφηση των μοριακών τεστ με ιατρική παρακολούθηση και καταγραφή τους για την αποτελεσματική ιχνηλάτηση της πανδημίας”. “Δεν γίνεται το τεστ να είναι ζήτημα ατομικής ευθύνης, όταν μάλιστα οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι τα rapid test στους ασυμπτωματικούς έχουν σοβαρές αποκλίσεις”, συμπλήρωσε.

“Και σαν να μην φτάνουν αυτά, τώρα η κυβέρνηση ανοίγει τα σχολεία με τον ίδιο τρόπο που τα έκλεισε, δηλαδή με περισσότερους μαθητές ανά τάξη, και μεταθέτοντας πάλι την ευθύνη στους μαθητές και τις οικογένειες για τα ενδεχόμενα κρούσματα“. Ο Ν. Ηλιόπουλος άσκησε κριτική και στο θέμα διαχείρισης του εμβολίου και των σχέσεων με τις φραμακοβιομηχανίες που ακολούθησε η Ε.Ε., και η ελληνική κυβέρνηση κατ’ επέκταση, επισημαίνοντας για ακόμη μια φορά πως “δεν μπορεί να είναι άλλοθι, ούτε το μοναδικό μας εργαλείο”.

Όσον αφορά στις πληγές της πανδημίας στην ελληνική οικονομία, ο εκπρόσωπος Τύπου υπενθύμισε πως “ήδη για το 2020 η Ελλάδα κατέγραψε την 3η χειρότερη ύφεση στην ευρωζώνη, σε συνθήκες κατάρρευσης της εσωτερικής ζήτησης”. “Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι ζουν με το επίδομα της αναστολής εργασίας και με το ζόρι βγάζουν τις καθημερινές ανάγκες τους -πόσο μάλλον να καταναλώσουν δεν μπορούν“, υπογράμμισε, και στηλίτευσε πως “σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση σχεδιάζει έναν πτωχευτικό που θα κλείσει χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αρνείται να προχωρήσει στη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που γεννήθηκε στην πανδημία, και τώρα προωθεί και ένα νέο αντεργατικό νομοσχέδιο”.

“Το κράτος στο τέλος της ημέρας δεν θα εισπράξει τίποτα από μια επιχείρηση που θα κλείσει και θα χαθούν οι θέσεις εργασίας που προσφέρει”, είπε, και ειδικότερα για το επικείμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας έκανε λόγο για “κατάργηση του 8ώρου, θεσμοθέτηση απλήρωτων 10ωρων, προώθηση ατομικών συμβάσεων εργασίας – μια συνθήκη που και το εργατικό εισόδημα μειώνει, αλλά και διαλύει κάθε έννοια προσωπικής και οικογενειακής ζωής”.

Τέλος, αναφερθείς στη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, ο Ν. Ηλιόπουλος έκανε λόγο για ένα “βαρύ χτύπημα στη δημοκρατία και την ελευθερία του Τύπου, που επισύρει  πολιτικές ευθύνες και για την κυβέρνηση Μητσοτάκη”.

“Δεν είναι τυχαίο ότι κεντρικοί παράγοντες της Ε.Ε. τοποθετήθηκαν για το θέμα, ούτε ότι κάθε χρόνο διεθνείς ενώσεις δημοσιογράφων δημοσιεύουν λίστες με δολοφονίες λειτουργών της ενημέρωσης”, υπογράμμισε ο Ν. Ηλιόπουλος.

Πρόκειται για μια οργανωμένη, μαφιόζικη δολοφονία. Δυστυχώς, ο αρμόδιος υπουργός, ο κ. Χρυσοχοΐδης είναι βαρύτατα εκτεθειμένος. Αντί να συναισθανθεί την ευθύνη που τον βαραίνει, βγαίνει και πουλάει success story για την εγκληματικότητα γενικά. Ο ίδιος υπουργός που έχασε μέσα από τα χέρια του τον καταδικασμένο υπαρχηγό της Χ.Α. Ν. Παππά, και που ευθύνεται και για το σκάνδαλο Φουρθιώτη – ένα σκάνδαλο που συνιστά απόδειξη της θεσμικής παρακμής της χώρας”, κατέληξε.

Πηγή: e-peiraias.gr