«Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ακόμα, η αλήθεια είναι ότι το έχουμε πει πολλές φορές, αλλά βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ακόμα κρίσιμο δίμηνο της μάχης με τον COVID-19. Ελπίζουμε βάσιμα πια ότι θα είναι και το τελευταίο», επισήμανε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την έναρξη της πρωτολογίας του στη Βουλή.

«Είναι λάθος να μιλάμε για άνοιγμα, θα το ξαναπώ. Είναι λάθος να μιλάμε για άνοιγμα και πολύ πιο σωστό είναι να μιλάμε για αναπροσαρμογή δραστηριοτήτων. Γι’ αυτό και με την συνεργασία των επιστημόνων η Κυβέρνηση πήρε μια σειρά αποφάσεις», δήλωσε αναφερόμενος στη μερική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Τόνισε, ωστόσο, ότι αν δεν τηρηθούν τα ισχύοντα μέτρα τα οποία έπαιξαν ρόλο στην αναχαίτιση της πανδημίας, τότε οι περιορισμοί θα επανέλθουν: «Με τον ίδιο τρόπο, θα το ξαναπώ, που οι περιορισμοί μειώθηκαν, εάν διαπιστώσουμε ότι έχουμε και πάλι φαινόμενα συνωστισμού, οι περιορισμοί μπορούν να επανέλθουν. Έχουμε όμως απόλυτη εμπιστοσύνη στους πολίτες, ότι θα κάνουν σωστή χρήση αυτής της ανάσας ελευθερίας, θα αποφύγουν τους συνωστισμούς και θα αξιοποιήσουν τη δυνατότητά τους να βρεθούν έξω μόνο σε πολύ μικρές ομάδες των τριών ή με την οικογένειά τους χωρίς να υπάρχουν υπερβολικοί συνωστισμοί».

 «Ο συνολικός προϋπολογισμός θα αγγίξει τα 40 δισεκατομμύρια ευρώ» , ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης, στο πλαίσιο στοχευμένης στήριξης κλάδων της οικονομίας που έπληξε η υγειονομική κρίση.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη μέχρι τώρα διαχείριση της πανδημίας λέγοντας ότι « Σύμφωνα, λοιπόν, με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Υγείας η Ελλάδα βρίσκεται και σήμερα ακόμα στην 23η θέση σε απώλειες ανά εκατομμύριο κατοίκων. Αν ήμασταν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο θα είχαμε ακόμα 8.000 νεκρούς, μία κωμόπολη».

Σχετικά με τους εμβολιασμούς ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η χώρα μας βρίσκεται στην 5η καλύτερη ευρωπαϊκή θέση ως ποσοστό του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί με δύο δόσεις από τα εμβόλια. Αντίστοιχη απόδοση έχουμε και ως προς την πρώτη δόση.

Όσον αφορά στα τεστ ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «Βρισκόμαστε λίγο καλύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Γίνονται, όμως, στην χώρα μας πολλά περισσότερο τεστ σήμερα σε σχέση με το πόσα γινόντουσαν πριν από δύο μήνες. Παραπάνω από 2 στα 3 τεστ τα οποία έχουν γίνει στην χώρα είναι δωρεάν», ενώ αναφορικά με τα τα self tests δήλωσε ότι είναι ένα πολύ σημαντικό επικουρικό εργαλείο για να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε συνθήκες κανονικότητας».

«Η Ελλάδα σήμερα αν είχε διπλάσια εμβόλια στη διάθεσή της θα έκανε διπλάσια εμβόλια, αν είχε τριπλάσια εμβόλια στη διάθεσή της θα έκανε τριπλάσια εμβόλια. Άλλες χώρες δεν τα έχουν καταφέρει τόσο καλά ούτε στην οργάνωση της διαδικασίας εμβολιασμού. Το θεωρώ μικρότητα, αυτή η επιτυχημένη διαδικασία να μην τυγχάνει της στοιχειώδους αναγνώρισης από τα κόμματα της αντιπολίτευσης» είπε σχετικά με την καθυστέρηση των εμβολιασμών.

Παράλληλα ζήτησε «συνθέσεις» και όχι «πολιτικό κλίμα», όπως είπε χαρακτηριστικά, από την Αντιπολίτευση.

Πηγή: e-peiraias.gr