Ημέρα κρίσιμων αποφάσεων η σημερινή: Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων καλείται να αποφασίσει για το άνοιγμα του λιανεμπορίου – Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες η ισορροπία μεταξύ της αποφυγής ενός τρίτου κύματος της πανδημίας και της διακοπής της οικονομικής καταστροφής που έχει προκαλέσει το πολύμηνο κλείσιμο των καταστημάτων.

Ημέρα κρίσιμων αποφάσεων η σημερινή, καθώς η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων θα κληθεί να αποφασίσει για το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες αποτελεί όπως φαίνεται η ισορροπία μεταξύ της αποφυγής ενός τρίτου κύματος της πανδημίας και της διακοπής της οικονομικής καταστροφής που έχει προκαλέσει το πολύμηνο κλείσιμο των καταστημάτων.

Με βάση αυτούς τους δύο πυλώνες, καλούνται οι ειδικοί να συνεδριάσουν σήμερα, προκειμένου να αποφασίσουν για τη μερική, έστω, άρση του lockdown.

Όλα δείχνουν ότι, εκτός απροόπτου, «πράσινο φως» θα δοθεί για το άνοιγμα των καταστημάτων από την προσεχή Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, με δύο μεθόδους.

Αναλυτικά:

1) λειτουργία με τη μέθοδο του click in shop (παραλαβή εντός) καταστημάτων:

· ένδυσης

· υπόδησης

· αργυροχρυσοχοΐας, όπου ο πελάτης θα προσέρχεται στο κατάστημα κατόπιν ραντεβού, για το οποίο θα ενημερώνεται τηλεφωνικά ή με γραπτό μήνυμα ως προς την ημέρα και την ώρα προσέλευσης.

Επιπλέον, η λίστα των ημερήσιων ραντεβού θα είναι αναρτημένη στην είσοδο του καταστήματος, ενώ θα μπορεί να μπαίνει συγκεκριμένος αριθμός πελατών βάσει των τετραγωνικών του.

2) λειτουργία με τη μέθοδο του click away (παραλαβή εκτός),με την οποία θα λειτουργήσουν τα υπόλοιπα εμπορικά καταστήματα.

Και με τις δύο μεθόδους θα έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν τα στεγασμένα καταστήματα των εμπορικών κέντρων.

Σε ό,τι αφορά τα κομμωτήρια και τα κέντρα περιποίησης άκρων, το άνοιγμα θα γίνει με τήρηση όλων των προβλεπόμενων περιοριστικών μέτρων και κατόπιν ραντεβού.

Όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, κάθε μήνας lockdown στοιχίζει 3 δισ. ευρώ ή και περισσότερο, με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, να τονίζει ότι με βάση τις εκτιμήσεις η ύφεση την προηγούμενη χρονιά ήταν οριακά χαμηλότερη του 10% του ΑΕΠ.

Παρότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας παραμένει σφοδρό, οι ειδικοί εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι για το επόμενο διάστημα, καθώς «φαίνεται πως δεν είναι βαρύ το αποτύπωμα των γιορτών στα κρούσματα και τις νοσηλείες, η επίδραση των Χριστουγέννων δεν ήταν πολύ αρνητική στην επιδημιολογική εικόνα», όπως είπε χαρακτηριστικά κατά την καθιερωμένη ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας την περασμένη Τετάρτη, η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κυρία Μαρία Τσολιά.

Πηγή: e-peiraias.gr