Από την κατάργηση της προσωπικής φρουράς του Μένιου Φουρθιώτη μπορεί να προκληθεί «ανεπανόρθωτη βλάβη, καθώς υπάρχει άμεσος κίνδυνος σωματικής βλάβης της ζωής του ακόμα και θάνατος», και για το λόγο αυτό ζητάει από την πρόεδρο του Δ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας Μαρία Καραμανώφ, να εκδώσει προσωρινή διαταγή με την οποία να «παγώνει» την πράξη του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. που μείωσε τη φρούρησή του και την φρούρηση της κατοικίας του.

Ο Πάνος Λαζαράτος συνήγορος του Μένιου Φουρθιώτη, μετά την αίτηση ακύρωσης που κατέθεσε χθες στο ΣτΕ κατά της πράξης με την οποία μειώθηκαν τα μέτρα ασφαλείας που του είχαν διατεθεί από την ΕΛ.ΑΣ., σήμερα κατέθεσε αίτηση αναστολής και υπέβαλε αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρει στην αίτησή του, ότι έχει κριθεί ευπαθής στόχος γεγονός που οδήγησε τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. να εκδώσει 9 πράξεις με τις οποίες όχι μόνο του διέθεσε προσωπικό ασφαλείας, αλλά συνεχώς αυξανόντουσαν ποσοτικά και ποιοτικά τα μέτρα προστασίας του, μετά και από σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας επιτροπής που προβλέπεται από το Προεδρικό Διάταγμα 141/2019.

Όπως σημειώνει στην αίτησή του, κρίθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. και την εν λόγω επιτροπή ότι είναι στόχος και αξιολογήθηκε ο βαθμός επικινδυνότητας που διατρέχει, ενώ ελήφθησαν υπόψη οι πληροφορίες περί απειλών σε βάρος του, αλλά και εκτιμήθηκαν και οι εγκληματικές ενέργειες που έχουν εκδηλωθεί κατά της ζωής του.

Ακόμη, σημειώνει ότι 11 μέρες μετά την απόφαση του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. που αύξησε τα μέτρα ασφαλείας για το επόμενο τρίμηνο, εκδόθηκε η από 31.3.2021 προσβαλλόμενη πράξη με την οποία μειώθηκαν τα μέτρα ασφαλείας.

Όμως, η πράξη μείωσης των μέτρων ασφαλείας παραβιάζει μια σειρά άρθρων του Συντάγματος (άρθρα 2, 5 και 21) τα οποία προβλέπουν την υποχρέωση του κράτους να διασφαλίζει την προστασία της ζωής, υγείας και της σωματικής και ψυχικής υγείας των πολιτών.

Κατά συνέπεια, προσθέτει, το Δημόσιο συμφέρον επιτάσσει την αναστολή εκτέλεσης της πράξης με την οποία μειώθηκαν τα μέτρα ασφαλείας.

«Ανακύπτει θέμα υγείας»

Πλέον των άλλων, υπογραμμίζει ο Μένιος Φουρθιώτης, ότι έχει επέλθει επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του λόγω των απειλών κατά της ζωής του. Μάλιστα, υπάρχει ιατρική γνωμάτευση, σύμφωνα με την οποία, διεγνώσθη ψυχογενής ανορεξία και συναισθηματική διαταραχή και του συνεστήθη η παραμονή του σε κλινική, προκειμένου να γίνει ιατρικός έλεγχος.

Πέρα από αυτό όμως, μετά από δημοσίευμα εφημερίδας που γινόταν αναφορά στο πρόσωπό του, έκανε εισαγωγή σε ιδιωτικό νοσοκομείο, όπου διαγνώσθηκε οπισθοστερνικό άλγος και καρδιακή αρρυθμία και του συνεστήθη η αποφυγή έντονης σωματικής δραστηριότητας και του υπεδείχθη διατροφική αγωγή.

Ακόμη, του υποδείχθηκε να κάνει επανεξετάσει της κατάστασης της υγείας του σε 3 εβδομάδες.

Μέτρα ασφαλείας

Υπενθυμίζεται ότι τα αρχικά μέτρα ασφαλείας (13.1.2021) για τον Μένιο Φουρθιώτη με μεταγενέστερη πράξη του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. (18.3.2021) αυξήθηκαν και του διατέθηκαν 4 αστυνομικοί (αντί των 3) και εκτός από την συνοδευτική μοτοσυκλέτα με αστυνομικό, διατέθηκε και ένα υπηρεσιακό αυτοκίνητο.

Επίσης, αντί της επιτήρησης της κατοικίας του και των χώρων εργασίας του, διατάχθηκε η φρούρησή τους καθημερινά και σε 24ώρη βάση.

Τα νέα αυξημένα μέτρα ασφαλείας επρόκειτο να επανεξεταστούν την 19η Ιουνίου 2021, σύμφωνα με την πράξη του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., αλλά στην συνέχεια εκδόθηκε νεώτερη πράξη και πλέον δεν διατίθενται για την φρούρησή του οι 4 αστυνομικοί, το υπηρεσιακό αυτοκίνητο και η συνοδευτική μοτοσυκλέτα, ενώ έπαυσε η φρούρηση της κατοικίας του.

Πηγή: protothema.gr

Πηγή: e-peiraias.gr