Η Τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σία Αναγνωστοπούλου κατέθεσε το πρωί της Δευτέρας επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή προς την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, αναφορικά με την υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη.

Να υπενθυμίζουμε ότι πρόκειται για τη δεύτερη ερώτηση που απευθύνει η κ. Αναγνωστοπούλου στην κ. Μενδώνη, καθώς στην πρώτη δεν είχε απαντήσει η Υπουργός Πολιτισμού.

Στην ερώτηση της Σίας Αναγνωστοπούλου, περιέχονται δύο ερωτήματα προς την Λίνα Μενδώνη:

«Η απόφασή της επί τρεις εβδομάδες να επιβληθεί η σιωπή για την υπόθεση αυτή και άρα η ευθύνη της συγκάλυψης, ήταν αποκλειστικά δική σας ή ενεργήσατε κατόπιν συνεννόησης με τον Πρωθυπουργό του οποίου, ως γνωστόν, επιλογή ήταν ο κ. Λιγνάδης; Ποια η θέση του Πρωθυπουργού γι ΄αυτήν την επί τρεις εβδομάδες συγκάλυψη;»

«Ποιοι ήταν οι λόγοι δημοσίου συμφέροντος για τους οποίους καταργήθηκε η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και τοποθετήθηκε με απευθείας ανάθεση ο κ. Λιγνάδης στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου; Με βάση ποια νόμιμη και θεσμική διαδικασία εξετάσατε τις αποκαλύψεις και καταγγελίες, προκειμένου να αποφασίσετε ότι εξαπατηθήκατε και ποιοι ήταν αυτοί που εξαπατήθηκαν μαζί με εσάς, όπως δηλώσατε στην συνέντευξή σας;»

Όσα απάντησε η Λίνα Μενδώνη:

«Ο Δημήτρης Λιγνάδης διορίστηκε με την ίδια ακριβώς διαδικασία που είχε διοριστεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ο κύριος Λιβαθηνός. Τον Ιανουάριο του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται κυβέρνηση. Άλλαξε το νόμο για το διορισμό του καλλιτεχνικού διευθυντή; Όχι. Με μία απλή απόφαση, αυτό που σήμερα αποκαλείτε εσείς απευθείας ανάθεση. Στις 29 Μαΐου 2019 βγήκε η προκήρυξη για την πλήρωση της θέσης από την Υπουργό Μυρσίνη Ζορμπά δηλαδή τρία χρόνια μετά. Η θέση προκηρύχθηκε εν μέσω προεκλογικής περιόδου, δε βρίσκεται μια κάποια υποκρισία σε αυτό;» είπε η κ. Μενδώνη.

Στη συνέχεια απαντώντας στο γιατί δεν έγινε διαγωνισμός για την πλήρωση της θέσης, η κ. Μενδώνη υποστήριξε ότι η προκήρυξη θα «έπασχε από ακυρότητα και θα υπήρχαν ενστάσεις από τους υποψήφιους», αλλά και ότι «η αλλαγή νομοθεσίας και η επαναπροκήρυξη της θέσης θα καθυστερούσε το διορισμό τουλάχιστον έξι με οκτώ μήνες με αποτέλεσμα το Εθνικό Θέατροθα έμενε χωρίς καλλιτεχνικό διευθυντή, γεγονός που θα τίναζε τον προγραμματισμό του εθνικού για την σεζόν 2019 – 2020 στον αέρα».

Αναφερόμενη στην υπόθεση Λιγνάδη και τους χειρισμούς της μετά τις αποκαλύψεις, η κ. Μενδώνη ανέφερε: «Ήταν δική μου επιλογή ο Δημήτρης Λιγνάδης. Τον επέλεξα αποκλειστικά με καλλιτεχνικά κριτήρια σύμφωνα με τα οριζόμενα στον ιδρυτικό νόμο του εθνικού θεάτρου. Ο προηγούμενος καλλιτεχνικός διευθυντής ο Στάθης Λιβαθινός, που εσείς διορίσατε, τον χαρακτήρισε ταλαντούχο άνθρωπο και είπε ότι είναι συγκινητική στιγμή που τον διαδέχεται. Το 2018 ο Δημήτρης Λιγνάδης ήταν καλεσμένος του προέδρου του της Βουλής Νίκου Βούτση σε εκδήλωση για το Νέλσον Μαντέλα. Ο ΣΥΡΙΖΑ τον έχει προσκαλέσει να μιλήσει σε εκδήλωση του για τον πολιτισμό, ενώ η δική σας υπουργός Λυδία Κονιόρδου ήταν πρωταγωνίστρια του».

Αν σας έλεγε κάποιος λοιπόν ότι κι εσείς τον είχατε επιλέξει σε κάποιες εκδηλώσεις και για κάποιες διαδικασίες τι θα απαντούσατε; Ότι δε γνωρίζετε. Και καλώς θα το κάνατε!» είπε η κ. Μενδώνη.

Κλείνοντας την απάντηση της ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρξε ολιγωρία, καθώς «πέντε ώρες μετά τη δημοσίευση της συνέντευξης του Νίκου Σ. έφυγε από τη θέση του ο Δημήτρης Λιγνάδης. Για κάποιους επικοινωνιακούς λάθος χειρισμούς, έχω κάνει την αυτοκριτική μου. Αυτό λέγεται συγκάλυψη; Αμέσως η υπόθεση πέρασε στα χέρια της δικαιοσύνης. Επικαλείστε συνεχώς την συνέντευξη τύπου που είχα μία ατυχή αντίδραση. Εγώ το λάθος μου το αναγνωρίζω, αναγνωρίστε κι εσείς το δικό σας».

Πηγή: e-peiraias.gr