Για το άνοιγμα των σχολείων τοποθετήθηκε η Υφυπουργός Παιδείας Ζέτα Μακρή, μιλώντας το πρωί της Κυριακής στο MEGA.

Όπως τόνισε στόχος του Υπουργείου είναι η επάνοδος όλων των βαθμίδων στη διά ζώσης εκπαίδευση, εάν όμως το κρίνει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων ότι το άνοιγμα θα πρέπει να είναι σταδιακό, προτεραιότητα είναι τα Γυμνάσια και τα Λύκεια.

«Όταν μας δώσουν το πράσινο φως οι επιδημιολόγοι, τότε εμείς είμαστε έτοιμοι να επιστρέψουμε στην δια ζώσης εκπαίδευση. Γυμνάσια και Λύκεια έμειναν κλειστά περισσότερο χρόνο κλειστά. Γι’ αυτό και για άλλους λόγους βρίσκονται στην προτεραιότητα του Υπουργείου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την κ. Μακρή οι Πανελλαδικές εξετάσεις «θα διεξαχθούν στην ώρα τους, μέσα στον Ιούνιο, όπως έγινε και πέρυσι», χωρίς, ωστόσο, να ανακοινώσει ακριβή ημερομηνία.

Αν η επιτροπή των ειδικών εισηγηθεί τελικά το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων στις 5 Απριλίου, αυτό θα γίνει με self testing, όπως είπε η Υφυπουργός Παιδείας. Όπως είπε, υπάρχει σχέδιο να γίνεται τεστ σε καθηγητές και μαθητές κάθε Δευτέρα. «Επιθυμία μας να γυρίσουν με ασφάλεια στην τάξη τους παιδιά και εκπαιδευτικοί».

Στην περίπτωση που το πρώτο test είναι θετικό, συμπλήρωσε, θα πραγματοποιείται δεύτερο σε δημόσια δομή υγείας.

«Το Υπουργείο ζήτησε και πέτυχε» υπογράμμισε, «να γίνει κατά προτεραιότητα εμβολιασμός των εκπαιδευτικών στα ειδικά σχολεία, αλλά και των παιδιών και του βοηθητικού προσωπικού σε αυτά». Μάλιστα, έκανε λόγο, ότι υπάρχει συνεννόηση με το Υπουργείο Υγείας, ώστε οι αδιάθετες δόσεις εμβολίων να αξιοποιούνται τόσο σε εκπαιδευτικούς ειδικών σχολείων, αλλά και στους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς.

Σχετικά με το voucher των 200 ευρώ για τους μαθητές η κ. Μακρή δήλωσε ότι «θέλουμε όλος ο μαθητικός πληθυσμός να αποκτήσει τεχνολογικό εξοπλισμό. Δε σημαίνει ότι η τηλεκπαίδευση θα μείνει. Αλλά αλίμονο αν ψηφιακά δεν βοηθήσουμε αυτό το κεκτημένο που αποκτήθηκε λόγω πανδημίας, να βελτιωθεί και να παραμείνει ως ένα όπλο».

Σχετικά δε με τα κριτήρια του voucher, υποστήριξε ότι δεν έγινε αδικία. «Προτιμήθηκαν οι περισσότερο αδύνατοι οικονομικά, και αφού υπάρξει περιθώριο θα επεκταθεί και σε άλλους, οι οποίοι χωρίς να είναι τόσο αδύναμοι, έχουν εξίσου μεγάλη ανάγκη».

Τι ισχύει για τα μαθητικά voucher

Υπενθυμίζουμε ότι στις 5 Απριλίου ξεκινούν οι αιτήσεις για τα voucher των 200 ευρώ για μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές έως 24 ετών.

Η απόφαση αφορά 560.000 νέους και οι αιτήσεις θα γίνουν ηλεκτρονικά στο gov.gr με τους κωδικούς του taxisnet.

Το ποσό είναι 200 ευρώ ανά παιδί, ωστόσο θα προσμετράται το τεκμαρτό εισόδημα των οικογενειών, κάτι που θα συμπεριλαμβάνει και τεκμήρια.

Η διαδικασία θα έχει ως εξής:

Oι προμηθευτές έκαναν εκδήλωση ενδιαφέροντος, αρχής γενομένης από την Δευτέρα 22 Μαρτίου.

Στη συνέχεια οι δικαιούχοι θα υποβάλλουν αίτηση στην προκαθορισμένη ημερομηνία και μετά θα ενημερωθούν αν πληρούν τα κριτήρια.

Όσοι τα πληρούν, τα λάβουν έναν ηλεκτρονικό κωδικό που θα αντιστοιχεί σε έκπτωση 200€ για την αγορά λάπτοπ, τάμπλετ ή ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Στις διατάξεις του εν λόγω σχεδίου υπογραμμίζεται ότι οι δικαιούχοι απαγορεύεται για 2 χρόνια να μεταπωλήσουν την ηλεκτρονική συσκευή που αγόρασαν. Μάλιστα, θα πραγματοποιούνται και δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Εισοδηματικά κριτήρια
Δύο γονείς με:

1 παιδί: Ετήσιο Εισόδημα έως 10.500 €

2 παιδιά: Ετήσιο Εισόδημα έως 12.000 €

3 παιδιά: Ετήσιο Εισόδημα έως 13.500 €

Μονογονεϊκές οικογένειες

1 παιδί: Ετήσιο Εισόδημα έως 9.000 €

2 παιδιά: Ετήσιο Εισόδημα έως 10.500 €

3 παιδιά: Ετήσιο Εισόδημα έως 12.000 €

Πηγή: e-peiraias.gr