Η Κυβέρνηση, όπως όλα δείχνουν, φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει τις επόμενες ημέρες σε χαλάρωση του lockdown και σταδιακό άνοιγμα δραστηριοτήτων.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραχωρώντας το απόγευμα της Τετάρτης συνέντευξη στο CNN μίλησε για την επίτευξη ισορροπίας μεταξύ του βαθμού ελευθερίας των πολιτών και την αντιμετώπιση της πανδημίας και ανακοίνωσε ότι «θα προβούμε σε σχετικές ανακοινώσεις εντός των επόμενων 48 ωρών», προαναγγέλοντας τις αλλαγές που έρχονται. Φάνηκε, μάλιστα, αισιόδοξος για την πορεία της πανδημίας, προβλέποντας την επιπέδωση του τρίτου κύματος το επόμενο 10ήμερο.

Κυβέρνηση και επιστήμονες αναγνωρίζουν την κόπωση των πολιτών που οδηγεί, μερικές φορές, σε μη τήρηση των μέτρων. Η ασφυκτική πίεση στο ΕΣΥ σε συνδυασμό με την επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας το τελευταίο διάστημα, καθώς βρισκόμαστε στην κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας, δημιουργούν ωστόσο προβληματισμό για την επερχόμενη χαλάρωση.

Το πρωί της Παρασκευής αναμένεται η συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων και το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα ανακοινωθούν τα μέτρα που θα ισχύσουν από το πρωί του Σαββάτου. Η Κυβέρνηση αναζητεί «βαλβίδες αποσυμπίεσης» για την κοινωνία, προσπαθώντας ταυτόχρονα να ενισχύσει το ΕΣΥ εντάσσοντας και τον ιδιωτικό τομέα στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Οι δύο πρώτες αλλαγές που φαίνεται ότι πέφτουν στο τραπέζι αφορούν στην απαγόρευση κυκλοφορίας και στη μετακίνηση από δήμο σε δήμο.

Έτσι, Κυβέρνηση και ειδικοί προσανατολίζονται στο να εξισώσουν την ώρα εκκίνησης της απαγόρευσης με τις καθημερινές και να ξεκινάει στις 21:00 αντί για τις 19:00 που ισχύει τώρα.

Είναι πιθανό, επίσης, να επιτραπεί στους πολίτες η μετακίνηση εκτός του οικείου δήμου τους για άθληση, με χρήση του κωδικού 6 στο 13033.

Παράλληλα ενισχύεται το σενάριο να έχουμε μια μικρή επιστροφή της οικονομικής δραστηριότητας από την ερχόμενη Δευτέρα 22 Μαρτίου, καθώς συζητείται το άνοιγμα κομμωτηρίων, κέντρων αισθητικής και κέντρων περιποίησης άκρων.

Πηγή: e-peiraias.gr