Η καθιερωμένη ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας έγινε από τον Υπουργό Βασιλή Κικίλια και τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας,Νίκο Χαρδαλιά. Όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ τα νέα κρούσματα στη χώρα μας σημείωσαν ξανά αρνητικό ρεκόρ φτάνοντας τα 2703, ενώ αύξηση διαπιστώθηκε και στους αριθμούς των θανάτων και των διασωληνωμένων.

Το λόγο πήρε πρώτα ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας υπογραμμίζοντας ότι πλεόν βρισκόμαστε σε σχέδιο έκτακτης ανάγκης,βάσει των δεδομένων των τελευταίων ημερών. Ιδιαίτερη ανησυχία όπως τόνισε,δημιουργούν οι μεταλλάξεις.

Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε και στο νέο επιχειρησιακό σχέδιο του Υπουργείου με σκοπό την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων της Αττικής, σύμφωνα με το οποίο κάποια νοσοκομεία μετατρέπονται σε non-covid όπως το ΝΙΜΤΣ με 120 κλίνες ενώ άλλα σε αμιγώς covid όπως το Σισμανόγλειο.

Όπως είπε ο κ. Κικίλιας από 168 ΜΕΘ τον Νοέμβριο φτάσαμε σε  348 τον Μάρτιο, δηλαδή αύξηση 107% στην Αττική.

Επιστρατεύονται,παράλληλα, νοσηλευτικά ιδρύματα του ιδιωτικού τομέα όπως το Ερρικός Ντυνάν το οποίο ενσωματώνεται στις εφημερίες για τα non-covid περιστατικά και το Ωνάσειο που θα εφημερεύει καθημερινά για τα καρδιοχειρουργικά περιστατικά. Στη διάθεση του Υπουργείου τίθεται,ακόμα, και λίστα ιδιωτών ιατρών που επιθυμούν να συμβάλλουν στον αγώνα κατά του κορωνοϊού.

Ο Υπουργός Υγείας μίλησε και σχετικά με την πορεία των εμβολιασμών, λέγοντας πως μέχρι τέλος Μαρτίου θα έχουν πραγματοποιηθεί 1.700.000 εμβολιασμοί. «Το πιο βαθύ σκοτάδι είναι λίγο πριν την αυγή» είπε στο τέλος της τοποθέτησής του, κάνοντας έκκληση στους πολίτες για υπομονή και τήρηση των μέτρων.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς εκθέτοντας τη δέσμη των μέτρων που θα ισχύουν από αύριο Πέμπτη 4 Μαρτίου 06:00 το πρωί έως και τις 16 Μαρτίου 06:00 το πρωί.

Ο κ. Χαρδαλιάς στην εισαγωγή των ανακοινώσεών του ανέφερε την ανησυχία που δημιουργούν οι μεταλλάξεις, ιδιαίτερα στην Κρήτη όπου επικρατεί η βρετανική μετάλλαξη και στην περιοχή του Ευόσμου, όπου επικρατεί η αφρικανική. Μέχρι στιγμής, όπως δήλωσε,στη χώρα μας έχουν ανευρεθεί 1756 μεταλλαγμένα κρούσματα.

Ακολούθως ο Υφυπουργός διευκρίνισε τις αλλαγές που θα ισχύσουν από αύριο σχετικά με τους κωδικούς μετακίνησης.

Συγκεκριμένα:

  • Κωδικοί 2 & 3: Μόνο για μετακινήσεις στον ίδιο δήμο ή σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας
  • Κωδικός 6: Μόνο για μετακινήσεις στον ίδιο δήμο πεζοί ή με ποδήλατο
  • Κωδικός 4: Κατά τον έλεγχο από την Ελληνική Αστυνομία θα ζητούνται περαιτέρω διευκρινίσεις,ώστε να επιβεβαιωθεί η ορθή χρήση του sms

Ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι σε «βαθύ κόκκινο» παραμένει η Αττική και από αύριο τίθενται η Αχαΐα,η Αρκαδία,η Θεσσαλονίκη,η Λευκάδα εκτός από το Μεγανήσι,η Φθιώτιδα,η Κορινθία,το Ηράκλειο,η Σάμος,η Χίος,η Κάλυμνος,η Ρόδος, η Εύβοια (εκτός της Σκύρου) η Θεσπρωτία & η Αιτωλοακαρνανία. Από το Σάββατο στο «βαθύ κόκκινο» τίθεται και ο νομός Λαρίσσης, ώστε να δωθεί η ευκαιρία στους κατοίκους να προετοιμαστούν λόγω του σημερινού σεισμού.

Όλες οι υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας κατατάσσονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο)

Η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από τις 21:00-05:00 στις περιοχές αυξημένου κινδύνου και από τις 19:00-05:00 στις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου («βαθύ κόκκινο», με εξαίρεση Αττική και Θεσσαλονίκη λόγω μητροπολιτικότητας.


Πηγή: e-peiraias.gr