Ένα νέο μείγμα μέτρων εφαρμόζεται από σήμερα Σάββατο 3 Απριλίου στη χώρα, με σκοπό οι πολίτες να πάρουν μια «ανάσα», καθώς η ψυχολογική κυρίως κόπωση από την καραντίνα είναι έντονη.

Ταυτόχρονα όμως στόχος της Κυβέρνησης είναι η αποφυγή του συνωστισμού που προκαλεί υπερμετάδοση του ιού.

Όπως προανήγγειλε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς από σήμερα επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις μόνο τα Σαββατοκύριακα. Πρόκειται για πιλοτικό μέτρο, το οποίο όπως ξεκαθάρισε ο κ. Χαρδαλιάς αν παρατηρηθούν φαινόμενα συνωστισμού θα αρθεί.

Έτσι από σήμερα οι πολίτες στέλνοντας τον κωδικό 6 στο 13033 μπορούν να μεταβούν από δήμο σε δήμο με όχημα, μόνο για άσκηση. Μέσα στο αυτοκίνητο επιτρέπονται έως τρία άτομα ή μία οικογένεια, με υποχρεωτική χρήση μάσκας.

«Από τη στιγμή που επιτρέπουμε τις διαδημοτικές μετακινήσεις δεν πρέπει πια να βλέπουμε φαινόμενα συνωστισμού, ούτε σε πλατείες, ούτε στην παραλία. Με τον ίδιο τρόπο που οι περιορισμοί μειώθηκαν, εάν διαπιστωθεί ότι έχουμε και πάλι φαινόμενα συνωστισμού, οι περιορισμοί μπορεί να επανέλθουν», επισήμανε.

«Έχουμε όμως απόλυτη εμπιστοσύνη στους πολίτες, ότι θα κάνουν σωστή χρήση αυτής της ανάσας ελευθερίας, θα αποφύγουν τους συνωστισμούς και θα αξιοποιήσουν τη δυνατότητά τους να βρεθούν έξω, μόνο σε πολύ μικρές ομάδες των τριών ή με την οικογένειά τους, αποφεύγοντας κάθε περαιτέρω συγχρωτισμό», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Από Δευτέρα το λιανεμπόριο με χρονικό περιορισμό και «κόφτη» στα SMS

Από τη Δευτέρα 5 Απριλίου, με τη χρήση του ειδικού κωδικού 13032 και με χρονικό περιορισμό 3 ωρών ανοίγουν τα καταστήματα του λιανεμπορίου. Οι πολίτες θα μπορούν να στέλνουν μόνο ένα SMS για να ψωνίσουν, ενώ στο χρονικό περιθώριο των 3 ωρών μπορούν να πάνε σε περισσότερα από ένας ραντεβού.

Επίσης, οι καταναλωτές θα μπορούν να κάνουν τα ψώνια τους είτε εντός του μαγαζιού με ραντεβού (click in shop) είτε να έχουν προπαραγγείλει τα προϊόντα που θέλουν και να παραλάβουν με ραντεβού (click away).

Παράλληλα για να αποφευχθεί ο κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού επιτρέπεται μόνο ένα άτομο ανά 25 τ.μ του καταστήματος.

Πηγή: e-peiraias.gr