Καίριος θα είναι ο ρόλος που θα παίξουν τα self test και η δημιουργία ενός αποτελεσματικού τείχους ανοσίας με τον εμβολιασμό, όπως έχει ήδη επισημανθεί, τόσο στον καλύτερο έλεγχο της πανδημίας, όσο και στην επανεκκίνηση κρίσιμων τομέων της οικονομίας της χώρας μας.

Σχετικά με τα self test έγινε εκτενής αναφορά το απόγευμα της Παρασκευής κατά την ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας. Η διάθεσή τους θα ξεκινήσει στις αρχές Απριλίου από τα φαρμακεία της χώρας. Κάθε πολίτης θα δικαιούται ένα τεστ την εβδομάδα για διάστημα δύο μηνών.

Παρότι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας παραμένει επιβαρυμένη και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας εξακολουθεί να είναι ασφυκτική, η επιτροπή των ειδικών φαίνεται να επεξεργάζεται το σταδιακό άνοιγμα δραστηριοτήτων, εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν.

Χθες, μάλιστα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στη γενική επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, κάνοντας λόγο για σημάδια σταθεροποίησης στον αριθμό των νέων μολύνσεων μετά από 7 εβδομάδες.

5 Απριλίου ανοίγει το λιανεμπόριο με πιθανή παράταση μια εβδομάδας

Σχετικά με το άνοιγμα της αγοράς ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό, Άκης Σκέρτσος, επισήμανε ότι «Μαζί με τα τεστ, φαίνεται ότι λιανεμπόριο και εκπαίδευση μπορούν να ανοίξουν στις αρχές Απριλίου».

Μέχρι στιγμής οι πληροφορίες που υπάρχουν κάνουν λόγο για άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 5 Απριλίου. Παρ’ όλα αυτά πιθανή θεωρείται η παράταση ανοίγματος κατά μία εβδομάδα, δηλαδή στις 12 Απριλίου, ώστε η Κυβέρνηση να αποφύγει τον κίνδυνο πιθανής αναζωπύρωσης της πανδημίας.

Στόχος είναι η αγορά να λειτουργήσει πριν το Πάσχα, χωρίς για την ώρα να έχουν δοθεί περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με το πλαίσιο λειτουργίας. Η επιτροπή των ειδικών πρόκειται να εξετάσει εκ νέου τα δεδομένα την ερχόμενη εβδομάδα και να καταλήξει στις οριστικές αποφάσεις.

Με το άνοιγμα της αγοράς είναι πιθανό η επιτροπή να «ξεκλειδώσει» και τις διαδημοτικές μετακινήσεις, οι οποίες ήδη επιτρέπονται για σωματική άσκηση και για μετάβαση σε κομμωτήριο ή κέντρο αισθητικής.

Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία

Αναλυτική πρόταση κατέθεσε το Υπουργείο Παιδείας στην επιτροπή των ειδικών, για το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων στις 5 Απριλίου, με υποχρεωτικό self testing.

Το υπουργείο Παιδείας δήλωσε έτοιμο να ξεκινήσουν τα δια ζώσης μαθήματα, όποτε αυτό καταστεί δυνατό και επισήμανε ότι αναμένει τις εισηγήσεις των ειδικών.

Άνοιγμα της εξωτερικής εστίασης τον Απρίλιο προανήγγειλε ο Σκέρτσος

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό, Άκης Σκέρτσος, μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στο MEGA, αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων και της αγοράς.

«Η συμπληρωματική στρατηγική που θα εφαρμοστεί από αρχές Απριλίου έχει στόχο το ελεγχόμενο άνοιγμα αγοράς, της κοινωνίας και της εκπαίδευσης. Τα δωρεάν τεστ θα δώσουν αυτή τη δυνατότητα», σχολίασε ο κ. Σκέρτσος ενώ εξήγησε ότι πρόκειται για έγκυρα, αποτελεσματικά οικιακά τεστ ώστε κάθε πολίτης να έχει έλεγχο της υγείας του.

Παράλληλα ο Υφυπουργός τόνισε έναν ακόμα παράγοντα που θα βοηθήσει στη σταδιακή αποσυμπίεση των πολιτών, κι αυτός δεν είναι άλλος από τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών.  «Γι’ αυτό απελευθερώνουμε δραστηριότητες που βοηθούν τον κόσμο να λειτουργεί σε εξωτερικούς χώρους», είπε ο Υπουργός και υπογράμμισε πως μέσα στον Απρίλιο θα ανοίξει η εξωτερική εστίαση.

Στις 14 Μαΐου ανοίγει ο τουρισμός στην Ελλάδα

Στις 14 Μαΐου αναμένεται να ανοίξει ο τουρισμός στην χώρα μας όπως παραδέχθηκε η Υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, μιλώντας στο «MEGA Σαββατοκύριακο».

Όπως τόνισε σε λίγες μέρες θα γνωστοποιηθεί η επικαιροποιημένη μορφή των πρωτοκόλλων για τον τουρισμό. «Πρέπει να επανεκκινήσει ο τουρισμός με ασφάλεια» σημείωσε η Υφυπουργός.

Μέχρι το άνοιγμα του τουρισμού, όπως υπογράμμισε η κ. Ζαχαράκη, υπάρχει μια πιλοτική επανεκκίνηση με το Ισραήλ. «Οι Ισραηλινοί που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις εμβολίου και με αρνητικό τεστ pcr τις τελευταίες 3 μέρες θα μπορούν να έρχονται στην Ελλάδα».

Πώς θα έρθουν οι τουρίστες στην Ελλάδα

Σύμφωνα με την κ. Ζαχαράκη, για να εισέλθουν στην Ελλάδα τουρίστες θα χρειάζονται πιστοποιητικό εμβολιασμού, αρνητικό τεστ pcr αλλά ίσως και βεβαίωση για νόσηση από τον ιό.

«Όλα αυτά θα πιστοποιούνται με ένα πιστοποιητικό της ΕΕ» δήλωσε, λέγοντας ότι στις πύλες εισόδου της χώρας θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικά τεστ.

Προτεραιοποίηση για εμβολιασμό στους εργαζόμενους του τουρισμού

Η Υφυπουργός Τουρισμού ανακοίνωσε ότι υπάρχει η σκέψη προτεραιοποίησης στον εμβολιασμό για τους εργαζόμενους του τουρισμού. Όπως εκτιμά η επικείμενη τουριστική σεζόν θα έχει αρκετές κρατήσεις της τελευταίας στιγμής ενώ έκανε λόγο ότι πιθανόν η σεζόν να παραταθεί.

«Θα πάμε καλύτερα από πέρυσι», κατέληξε.

Πηγή: e-peiraias.gr