Τα πρώτα «δειλά» βήματα για το άνοιγμα της αγοράς έγιναν χθες, με την επαναλειτουργία κομμωτηρίων και κέντρων αισθητικής. Κυβέρνηση και επιστήμονες , ωστόσο, παρακολουθούν στενά κατά πόσο αποδίδουν τα υπάρχοντα μέτρα, ώστε να προχωρήσουν στην υλοποίηση του επόμενου στόχου που είναι το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Αυτή την εβδομάδα οι λοιμωξιολόγοι αναμένεται να αποφανθούν κατά πόσο η επιδημιολογική εικόνα επιτρέπει άνοιγμα της αγοράς στις 29 Μαρτίου, μία ημερομηνία που είχε συζητηθεί πολύ το προηγούμενο διάστημα.

Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος τόνισε στον ΣΚΑΪ ότι οι αποφάσεις για το λιανεμπόριο θα ληφθούν την Παρασκευή, αφού πρώτα εξεταστεί η πορεία των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες και ειδικά την Τρίτη και την Τετάρτη. Αντίστοιχη τοποθέτηση έγινε και από την Κυβερνητική Εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, όπου και ανέφερε ότι «διανύουμε μια δύσκολη περίοδο εξαιτίας της πίεσης που δέχεται το ΕΣΥ και οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν την Παρασκευή».

Σκουτέλης: Εκτός πραγματικότητας οι σκέψεις για άνοιγμα της αγοράς

Από την πλευρά του ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων και αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Αθανάσιος Σκουτέλης μιλώντας στον ΑΝΤ1 τόνισε ότι είναι εκτός πραγματικότητας οι σκέψεις για άνοιγμα της αγοράς, υπό αυτές τις συνθήκες της πανδημίας.

Πέτσας: Αδύνατο το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 29 Μαρτίου

Από την πλευρά του, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ, υπογράμμισε ότι είναι αδύνατο να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 29 Μαρτίου με τα δεδομένα που έχουμε τώρα.

Ωστόσο εκτίμησε ότι το Πάσχα τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιτραπούν οι μετακινήσεις εκτός νομού το Πάσχα.

Πότε ανοίγει το λιανεμπόριο

Η εμμένουσα πίεση στο ΕΣΥ και η λεγόμενη κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας, η οποία κατά πολλούς δεν έχει έρθει ακόμα, φαίνεται πως μεταθέτουν το άνοιγμα του λιανεμπορίου κατά μία εβδομάδα. Επόμενος στόχος, λοιπόν, η 5η Απριλίου, ώστε να φανεί και το επιδημιολογικό αποτύπωμα του ανοίγματος κομμωτηρίων και κέντρων αισθητικής.

Πότε ανοίγουν σχολεία και εστίαση

Επόμενος στόχος μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου, είναι το άνοιγμα των σχολείων. Το σενάριο «μιλάει» για άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων στις 12 Απριλίου. Όσο για τα Δημοτικά, το κουδούνι σχεδιάζεται να χτυπήσει ξανά στις 19 Απριλίου, δηλαδή μία εβδομάδα πριν από τις διακοπές του Πάσχα.

Όσον αφορά στο άνοιγμα της εστίασης, υπάρχει το ενδεχόμενο να γίνει στις19 Απριλίου και μόνο σε εξωτερικούς χώρους, με περιορισμό ως προς τον αριθμό ατόμων ανά τραπέζι, με προϋπόθεση πάντα η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας να το επιτρέπει.

Παρ’ όλα αυτά κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι για την ώρα δεν υπάρχουν εισηγήσεις της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, τόσο για την επιστροφή των μαθητών στις σχολικές αίθουσες, όσο και για το άνοιγμα της εστίασης.

Πηγή: e-peiraias.gr