Αύριο Τετάρτη στις 10:00 το πρωί πρόκειται να συνεδριάσει εκτάκτως η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, προκειμένου να επανεκτιμηθεί η επιδημιολογική εικόνα στο σύνολο της χώρας και να αποφασιστεί η σταδιακή άρση του lockdown.

Στόχος της συνεδρίασης είναι να ανακοινωθεί ένας γενικός χρονικός ορίζοντας σταδιακής επανέναρξης κάποιων δραστηριοτήτων, λαμβάνοντας υπόψιν τους υγειονομικούς παράγοντες, αλλά και τη συμβολή κάθε δραστηριότητας στη μετάδοση του ιού.

Η Κυβέρνηση φαίνεται ότι προσανατολίζεται προς την ίδια κατεύθυνση, αντιλαμβανόμενη την ψυχολογική κυρίως κόπωση των πολιτών, αλλά και την ανάγκη να λειτουργήσει ξανά η αγορά.

Αναζητώντας «βαλβίδες εκτόνωσης», οι λοιμωξιολόγοι αναμένεται να εισηγηθούν, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, το άνοιγμα των κομμωτηρίων και των κέντρων περιποίησης νυχιών με αυστηρά μέτρα και περιορισμούς, από την προσεχή Δευτέρα, 22 Μαρτίου. 

Προς άνοιγμα οδεύει και το λιανεμπόριο, μία εβδομάδα, ωστόσο, αργότερα, δηλαδή στις 29 Μαρτίου. Το πιθανότερο σενάριο είναι να κάνουμε τα ψώνια μας με ένα μόνο μήνυμα την ημέρα στο 13032 και περιθώριο τριών ωρών.

Ένα ακόμη μέτρο που αναμένεται να επανεξεταστεί, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα είναι η απαγόρευση μετακινήσεων τα Σαββατοκύριακα. Μέχρι τώρα, για Σάββατο και Κυριακή ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί. Αυτό που εξετάζεται είναι το ωράριο για τα Σαββατοκύριακα να ξεκινάει από τις 9 το βράδυ, όπως δηλαδή συμβαίνει τις καθημερινές.

Πιθανό, επίσης, είναι να επανεκτιμηθεί η δυνατότητα διαδημοτικών μετακινήσεων στέλνοντας τον κωδικό 6 στο 13033. Υπενθυμίζεται ότι βάσει των υπαρχόντων περιοριστικών μέτρων οι πολίτες μπορούν να στέλνουν τον κωδικό 6 για άθληση ή κίνηση με κατοικίδιο εντός του οικείου δήμου ή σε απόσταση 2 χλμ από το δήμο κατοικίας, πεζοί ή με ποδήλατο.

«Υπάρχει κόπωση σε όλα τα επίπεδα. Ωστόσο θα πρέπει να θυμόμαστε ότι τα μέτρα αποδίδουν στο βαθμό που τηρούνται. Αν δεν είχαμε τα μέτρα σε ισχύ θα είχαμε πολλά περισσότερα κρούσματα αυτή τη στιγμή και πολύ περισσότερους θανάτους. Από την άλλη, δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι προφανώς υπάρχει τεράστια κόπωση στην κοινωνία και απαιτούνται βαλβίδες αποσυμπίεσης», δήλωσε η Αριστοτελία Πελώνη σε συνέντευξή της στον Ρ/Σ Alpha 989.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε ότι προφανώς πρέπει να τηρήσουμε όλοι τα μέτρα καθώς τα κρούσματα είναι ψηλά και έχει επικρατήσει η βρετανική μετάλλαξη στην Αττική.

«Το σχέδιο της κυβέρνησης βασίζεται σε δύο πυλώνες. Από την μια ενισχύουμε το ΕΣΥ και εστιάζουμε στα σημεία τα οποία μπορεί να υπάρχει θέμα και από την άλλη αναζητούνται τρόποι αποσυμπίεσης για την κοινωνία μαζί με μια νέα συμφωνία για τήρηση των μέτρων. Οι αποφάσεις της κυβέρνησης βασίζονται στις εισηγήσεις της Επιτροπής», συμπλήρωσε.

Μιλώντας στο Open, ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος είπε πως υπάρχει ένα όριο στο lockdown και δεν γίνεται να συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο από τη στιγμή που στην ουσία δεν εφαρμόζονται τα μέτρα. «Τέλη Μαρτίου-αρχές Απριλίου να αρχίζουν να ανοίγουν κάποια πράγματα και να δούμε και το self testing (δηλαδή το να μπορεί ο καθένας να κάνει μόνος του το rapid test)» είπε αναφερόμενος στο ποια δραστηριότητα και πότε μπορεί να ανοίξει.

«Ο κόσμος έχει κουραστεί, αλλά δείτε τι συμβαίνει στα νοσοκομεία. Προσπαθούμε να δούμε την καμπύλη να πέφτει. Ο κόσμος πρέπει να δείξει συγκατάβαση στα προβλήματα που υπάρχουν, γιατί η περίοδος αυτή είναι εξαιρετικά δύσκολη. Πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη για να πάμε μπροστά, να απελευθερωθούν τα νοσοκομεία μας», πρόσθεσε.

Πηγή: e-peiraias.gr