Η έκτακτη σύσκεψη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων το βράδυ της Παρασκευής κατέληξε στην εισήγηση να ανασταλεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Αχαΐα, λόγω της ιδιαίτερα επιβαρυμένης επιδημιολογικής εικόνας αυτών των περιοχών σε σχέση με άλλες που βρίσκονται, επίσης, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου ( «βαθύ κόκκινο»).

Οι καταστηματάρχες που ήδη είχαν προβεί σε παραγγελίες προϊόντων, δέχονταν τηλέφωνα από καταναλωτές για click away ή click in shop και περίμεναν αυτή την «ανάσα» ανοίγματος των καταστημάτων τους, αντέδρασαν έντονα με τη συγκεκριμένη απόφαση.

Ειδικότερα ο Εμπορικός Σύλλογος Πατρών ζήτησε «την άμεση ανάκληση τής απόφασης για αναστολή της επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου στην Πάτρα και άνοιγμα των καταστημάτων στις 5 Απριλίου, με αυστηρή τήρηση περιοριστικών μέτρων στη λειτουργία τους».

Οι έμποροι της Πάτρας επισημαίνουν: «Είμαστε πάνω από 3 μήνες κλειστοί με κρατική εντολή και χωρίς καμία στήριξη, ενώ βρισκόμαστε σε απόγνωση και χωρίς πλέον άλλες αντοχές. Σε όλο αυτό το διάστημα έχουμε έξαρση της πανδημίας αποδεικνύοντας το αυταπόδεικτο, ότι το λιανεμπόριο δεν αποτελεί εστία μετάδοσης του ιού».

Μάλιστα, ο εμπορικός σύλλογος καλεί τους εμπόρους της Πάτρας να βρίσκονται τη Δευτέρα στις 9:00 το πρωί στα καταστήματα, «χωρίς προσωπικό, με φώτα και την πόρτα μας ανοιχτή, με όλα τα ατομικά μέτρα προστασίας, χωρίς να εξυπηρετούμε καταναλωτές».

Ο εμπορικός σύλλογος καλεί τα μέλη του και όλους τους φορείς σε κινητοποίηση αύριο, οπότε και στην πόλη θα βρεθεί ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.

Συνεδρίαση πραγματοποίησε το διοικητικό συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης,για να εξετάσει τα επόμενα βήματα. Οι έμποροι αποφάσισαν σε αυτή τη φάση να στείλουν επιστολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη, επισημαίνοντας ότι είναι αδικαιολόγητη την απόφαση εξαίρεσης της Θεσσαλονίκης από την επανεκκίνηση της αγοράς. Αύριο, ο ΕΣΘ θα επιδιώξει συντονισμό με τους υπόλοιπους Εμπορικούς Συλλόγους του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, θα ζητήσουν αποζημιώσεις από τον πρωθυπουργό προς όλες τις επιχειρήσεις που αναγκάστηκαν σε κλείσιμο.

Νέα συνεδρίαση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων την Τετάρτη

Πάντως, όπως αναφέρει το MEGA, η Κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι ο νόμος είναι σαφής και προβλέπει κυρώσεις 3.000 ευρώ για κάθε καταστηματάρχη και 300 ευρώ για καταναλωτές που δεν θα έχουν δικαιολογία μετακίνησης. Παράλληλα τονίζει ότι οι αποφάσεις που έχουν ανακοινωθεί αφορούν μόνο σε αυτή την εβδομάδα καθώς η επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου την ερχόμενη Τετάρτη και ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα θα κάνει νέες εισηγήσεις.

Πηγή: e-peiraias.gr