Γράφει ο Κώστας Ξυλούρης,

Η απόφαση της κυρίας Φώφης Γεννηματά να προχωρήσει στις εσωκομματικές αλλαγές, σηματοδοτεί αποφασιστικότητα και θάρρος. Αρκεί να υπάρξει συνέχεια και να μην μείνει σε προσωπικό επίπεδο, όπως η αντικατάσταση του Ανδρέου Λοβέρδου και στην θέση του τοποθετήθηκε ο Κώστας Σκανδαλίδης και ο Μιχάλης Κατρίνης, στους οποίους, φυσικά, ευχόμαστε καλή επιτυχία.

Από ότι ακούγεται, η κυρία Φώφη Γεννηματά θα συνεχίσει την ανανέωση σε καίριες θέσεις, με την αντικατάσταση του Βασίλη Κεγκέρογλου, Χρήστου Πρωτόπαππα και Μανώλη Όθωνα, η θητεία των οποίων σχολιάζεται αρνητικά και έχει κουράσει τον κόσμο του Κινήματος.

Η κίνηση αυτή θα θεωρηθεί ως μία θετική αλλαγή και ως η επανεκκίνηση της παράταξης με τη δραστηριοποίηση νέων στελεχών που θα ενεργοποιήσουν όλους όσους απογοητεύτηκαν και απομακρύνθηκαν από την ιδεολογική και πολιτική κοιτίδα της δημοκρατικής παράταξης.

Το ΠΑΣΟΚ έχει μπροστά του ένα συνέδριο που χρειάζεται προετοιμασία για να μη γίνουν λάθη και αστοχίες και οι διαδικασίες να γίνουν με διαφάνεια όπως αξίζει στην ιστορία του.

Η Πρόεδρος κυρία Γεννηματά οφείλει να δρομολογήσει και να εγγυηθεί μια ομαλή ανοιχτή δημοκρατική διαδικασία στο συνέδριο γιατί μόνο έτσι το ΠΑΣΟΚ θα καταφέρει να αναγεννηθεί και να ηγεμονεύσει πολιτικά και ιδεολογικά σε όλο το φάσμα της κοινωνικής ζωής του τόπου μας.

Το ΠΑΣΟΚ ιστορικά κατέρρευσε μαζί με τη λαίλαπα των μνημονίων το 2010 και τότε άρχισε να λεηλατείται ακόμα και από αυτούς που είχαν ευεργετηθεί και στη συνέχεια ήρθε η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου το 2012 και το αποτελείωσε και το 48% έγινε 4,5%.

Το ΠΑΣΟΚ ήταν το κόμμα που αποτέλεσε μετά την μεταπολίτευση ένα γνήσιο λαϊκό κίνημα που στηρίχθηκε στον χαρισματικό ηγέτη Ανδρέα Παπανδρέου που είχε διεισδύσει στην κοινωνία με βαθιές ιδεολογικές και πολιτικές ρίζες.

Το ΠΑΣΟΚ είναι συνδεδεμένο με τις μεγάλες τομές και μεταρρυθμίσεις στο κοινωνικό κράτος όπως το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τα ΚΕΠ, το ΑΣΕΠ και πολλά άλλα έργα που άλλαξαν την πορεία του τόπου.

Είχε υπογράψει συμβόλαιο τιμής με τον λαό που τις περισσότερες φορές τηρήθηκε πέρα από τα όποια λάθη και αντιφάσεις, ένα είναι σίγουρο, ότι ακόμα και σήμερα συζητείται και εξεγείρει όλους τους δημοκρατικούς πολίτες και θέλουν την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ για μια νέα προοδευτική Ελλάδα των ίσων ευκαιριών.

Για όλους αυτούς τους λόγους οφείλουμε να υπηρετούμε με αυταπάρνηση, αφοσιωμένοι στις αρχές και στις αξίες της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης και να μην αφήνουμε περιθώρια για να μας θεωρούν ότι είμαστε ένα ακόμα συμπλήρωμα της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ.

Η θέση μας πρέπει να είναι ξεκάθαρη και αδιαπραγμάτευτη. Το ΠΑΣΟΚ πηγάζει από τα λαϊκά, κοινωνικά στρώματα και έχει αυτόνομη πορεία.

Τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία για την ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ και τη δημιουργία της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης της Κεντροαριστεράς αλλά χρειάζεται αποφασιστικότητα και τόλμη. Να βγουν μπροστά νέα πρόσωπα άφθαρτα, με πολιτικό περιεχόμενο που θα αναλάβουν να βγάλουν από τη ναφθαλίνη αυτό το χώρο ο οποίος είναι ο μόνος που μπορεί να εκφράσει και πάλι τα πλατιά λαϊκά στρώματα.

Πηγή: e-peiraias.gr