Τον οδικό χάρτη εξόδου από το lockdown είναι αποφασισμένη να σχεδιάσει η Κυβέρνηση, παρότι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας παραμένει επιβαρυμένη και αναβάλλει διαρκώς τα σχέδια επανόδου στην κανονικότητα.

Όπως φαίνεται η 5η Απριλίου είναι η ημερομηνία-«κλειδί» της σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα. Στόχος είναι να ανοίξουν όσο γίνεται περισσότερες δραστηριότητες μέχρι τα μέσα Μαΐου, οπότε και θα αρχίσει ο τουρισμός. Παράλληλα στα όριά τους είναι και οι επαγγελματίες του λιανεμπορίου και της εστίασης, που ζητούν να επανεκκινήσει άμεσα η οικονομία.

Νωρίτερα απ’ ότι συνήθως αναμένεται αυτή την εβδομάδα, πιθανότατα την Τετάρτη, μια ακόμα κρίσιμη σύσκεψη της επιτροπής των ειδικών, οι οποίοι καλούνται να συνυπολογίσουν όλα τα δεδομένα και να καταλήξουν σε εισηγήσεις.

Η Κυβέρνηση εξετάζει να ζητήσει να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 5 Απριλίου χωρίς περιορισμό. Υπάρχει, ωστόσο, το ενδεχόμενο την πρώτη εβδομάδα να ανοίξουν τα μικρά καταστήματα και μια εβδομάδα μετά να ακολουθήσουν τα μεγάλα εμπορικά, τα οποία θα λειτουργήσουν με click away.

Όσον αφορά στα σχολεία πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να ανοίξουν στις 5 Απριλίου, αρχής γενομένης από τα Γυμνάσια και τα Λύκεια.

Η εστίαση, όπως φαίνεται, δεν θα είναι ακόμα στο τραπέζι της συζήτησης, καθώς το άνοιγμά της προσδιορίζεται στις 12 ή στις 19 Απριλίου.

Σχετικά με το SMS στο 13033 όπως όλα δείχνουν θα «τελειώσει» όταν ανοίξει η εστίαση και δεν θα έχει πια νόημα να το χρησιμοποιούμε.

Σύμφωνα με το MEGA τα SMS που εστάλησαν στο 13033 για μετακίνηση κατά τη διάρκεια του lockdown φτάνουν τα… 775 εκατομμύρια!

Η επιτροπή των ειδικών φαίνεται ότι θα συζητήσει αν θα επιτραπούν ή όχι οι μετακινήσεις από δήμο σε δήμο ακόμα και το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Εμβολιασμοί:

Πηγή: e-peiraias.gr