Ανησυχία προκαλεί η ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού υγείας στις 11 Ιανουαρίου, πως ενημερώθηκε από την Ιαπωνία για μία νεα μoρφή του κορωνοϊού SARS-CoV-2.

Το υπουργείο υγείας της Ιαπωνίας στην ανακοίνωση του, ενημερώνει πως η παραλλαγή του ιού εντοπίστηκε σε τέσσερις ταξιδιώτες από τη Βραζιλία την Κυριακή 10 του μηνός. 

Αλλαγή αυτή φέρει 12 μεταλλάξεις μεταξύ των οποίων και μία που υπάρχει στις ιδιαίτερα μολυσματικές παραλλαγές που έχουν εντοπιστεί στην Αγγλία και τη Νότια Αφρική.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζει ότι είναι δύσκολο να προσδιοριστεί αμέσως κατά πόσο μολυσματικό είναι το νέο στέλεχος και το κατα πόσο επηρεάζει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Υπογράμμισε δε, πως ενώ οι μεταλλάξεις αυτές είναι εξαιρετικά μολυσματικές δεν προκύπτουν στοιχεία που να μαρτυρούν ότι όσοι μολύνονται από αυτές νοσούν βαρύτερα. 

Στελέχη του οργανισμού τόνισαν για μία ακόμα φορά πως άν οι άνθρωποι τηρούν τα μέτρα ασφαλείας η εξάπλωση μπορεί να περιοριστεί δραστικά.

«Όσο περισσότερο εξαπλώνεται ο ιός, τόσο υψηλότερη είναι η πιθανότητα νέων αλλαγών στον ιό .Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων και της νοσηλείας, κάτι που είναι εξαιρετικά προβληματικό για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και τα νοσοκομεία που βρίσκονται ήδη υπο κατάρρευση».

Πηγή: e-peiraias.gr