Έκτακτη σύσκεψη κάλεσε στο Υπουργείο Υγείας σήμερα Παρασκευή 22 Ιανουαρίου ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, με θέμα τον συντονισμό και την ενίσχυση της γονιδιωματικής επιτήρησης των μεταλλάξεων και παραλλαγών του ιού SARS-CoV-2.

Μεταλλαγμένα στελέχη του ιού έχουν ανιχνευθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Πορτογαλία και δυστυχώς σήμερα μετράμε και στην χώρα μας περί τα 26 κρούσματα της νόσου που οφείλονται σε παραλλαγές του παθογόνου.

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί στη διεθνή κοινότητα αυτή η εξέλιξη, αφού ως φαίνεται, οι μεταλλάξεις αυτές αυξάνουν σημαντικά τη μεταδοτικότητα της νόσου, χωρίς βέβαια ευτυχώς να επηρεάζουν τη σοβαρότητα της.

Στη σύσκεψη συμμετέχουν ο Πρόεδρος του ΙΙΒΕΑΑ Δημήτρης Θάνος, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και οι Καθηγητές Σωτήρης Τσιόδρας, Γιώργος Σουρβίνος, Δημήτρης Παρασκευής και Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Μας απασχολεί πάρα πολύ η μετάλλαξη που φαίνεται ότι δημιουργεί πρόβλημα σε πολλές χώρες. Δημιουργεί πρόβλημα στην Αγγλία, δημιουργεί πρόβλημα στην Πορτογαλία, αλλά νομίζω ότι πήραμε μέτρα πιο έγκαιρα και ευτυχώς είμαστε σε καλύτερη κατάσταση αυτή τη στιγμή» σημείωσε στη χθεσινή ενημέρωση η Μίνα Γκάγκα, συντονίστρια διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία» και πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας.

Υπογράμμισε επίσης πως το θέμα των μεταλλάξεων είναι ακόμα υπό έρευνα, ωστόσο παρέθεσε το παράδειγμα της Πορτογαλίας, όπου ένα 20 τοις εκατό των κρουσμάτων οφείλεται σε μεταλλαγμένα στελέχη του SARS-CoV-2 και ο δείκτης μεταδοτικότητας είναι ιδιαίτερα αυξημένος.

Πηγή: e-peiraias.gr