Στις εξελίξεις αναφορικά με την πανδημία στην Ελλάδα και στην κατάσταση του συστήματος Υγείας αναφέρθηκαν ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και η Καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας και επικεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής για τον σχεδιασμό νέων κλινών ΜΕΘ στα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ,Αναστασία Κοτανίδου στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Τετάρτης.

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στην πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία στην Αττική, καθώς έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι εισαγωγές με ασθενείς Covid-19, ενώ οι Covid ΜΕΘ έχουν αγγίξει το 90% σε ποσοστό κάλυψης.

Πιο αναλυτικά ο κ. Κικίλιας δήλωσε:

«Όλο αυτόν τον καιρό είστε όλοι, είμαστε όλοι κοινωνοί των τεράστιων προσπαθειών των ανθρώπων της Υγείας. Έχουν περάσει πολλά, δεν έχουν λυγίσει, είναι κάθε μέρα στη μάχη. Γιατί η ανθρώπινη ζωή είναι το υπέρτατο αγαθό και η υπεράσπισή της η υπέρτατη ευθύνη.

Ο ιός είναι πολύ επικίνδυνος. Η Αττική έχει το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο, Η Αττική έχει αυτή την εποχή το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο, με συνέπεια να υπάρχει πίεση στο Ε.Σ.Υ. με ρεκόρ εισαγωγών στα εφημερεύοντα Νοσοκομεία. Εχθές, Τρίτη, είχαμε 168 εισαγωγές και προχθές, Δευτέρα, είχαμε 186 εισαγωγές. Και η κάλυψη των ΜΕΘ-COVID στην Αττική είναι αυτή τη στιγμή σε ποσοστό 90% – 235 ΜΕΘ από τις συνολικά 262.

Παρακολουθώ καθημερινά με αγωνία από τις 19 Φεβρουαρίου την πορεία της υγείας ενός μωρού 24 ημερών, διασωληνωμένου στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Αγλαΐα Κυριακού». Είναι μία μικρή αθώα ψυχή που δίνει μάχη για τη ζωή. Οι γιατροί κάνουν ό,τι μπορούν. Και εύχομαι, ευχόμαστε να πάνε όλα καλά.

Έχουμε φτάσει 790.586 εμβολιασμούς και σήμερα αναμένεται να  εμβολιάσουμε πάνω από 31.000 πολίτες. Ζητώ από όλους να κάνουν λίγο υπομονή».

Τη σκυτάλη στις δηλώσεις πήρε η κυρία Κοτανίδου, η οποία τόνισε:

«Φέτος όλοι εμείς οι Έλληνες καταλάβαμε ότι πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στο δημόσιο σύστημα Υγείας.Όλοι απευθυνθήκαμε προς το δημόσιο σύστημα Υγείας, το οποίο με τα χιλιάδες προβλήματά του, με τα δέκα χρόνια κρίσης, με όλες τις ανεπάρκειες που είχε, κατάφερε να ανταπεξέλθει μέχρι τώρα σε όλη αυτή την άνιση μάχη με την πανδημία.

Μέχρι σήμερα καταφέραμε να μην αφήσουμε κανέναν ασθενή εκτός ΜΕΘ, παρά τις τεράστιες πιέσεις από την πρώτη στιγμή της πανδημίας.

Θέλω να κάνω έκκληση σε όλους τους Έλληνες… Κάντε λίγη ακόμη υπομονή, μήπως καταφέρουμε να ξεπεράσουμε αυτό το σκόπελο. Είμαστε όλοι κουρασμένοι. Δεν αντέχουμε άλλο lockdown.  όπως είπε και ο Υπουργός, αυτή τη στιγμή έχουμε ένα όπλο, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα μας βγάλει στο φως του ήλιου πολύ γρήγορα και ελπίζουμε ότι φέτος θα μπορέσουμε όλοι να κάνουμε ένα Πάσχα στις ιδιαίτερες πατρίδες μας, στα σπίτια μας, όπως ξέρουν όλοι οι Έλληνες να κάνουν Πάσχα».

Σε ερώτηση για την παράταση ή όχι του lockdown στην Αττική, ο κ. Κικίλιας δήλωσε:

«Προβλέψεις δεν γίνονται. Πάμε βήμα-βήμα σε αυτήν την τεράστια προσπάθεια. Ο εμβολιασμός θα βοηθήσει σε αυτό καίρια, αλλά και τα μέτρα ατομικής προστασίας, να μπορέσουμε σιγά-σιγά να ανοίγουμε κομμάτια της κοινωνίας και της οικονομίας, να προχωρήσουμε και να πάμε καλύτερα».

Η κυρία Κοτανίδου πρόσθεσε πως «το βασικό μέλημα όλων των μελών της Επιτροπής είναι όσο πιο γρήγορα, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες.Παρά την ελπίδα μας όμως, τα νούμερα φαίνονται πάρα πολύ άσχημα. Ακόμα δεν έχουμε πάρει καμία απόφαση, καμία συζήτηση δεν έχει γίνει. Αυτό θα γίνει την Παρασκευή κάποιες ώρες από το μεσημέρι και μετά».

Για το αν αποδίδει το lockdown η κυρία Κοτανίδου είπε: «Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν αποδίδει το lockdown. Δεν ξέρουμε πόσα κρούσματα θα είχαμε, αν δεν είχαμε lockdown. Δεν ξέρουμε πότε θα βγούμε.  Όσο πιο καλά τηρούμε τα μέτρα τα οποία έχουμε αναφέρει εκατομμύρια φορές, τόσο πιο γρήγορα θα βγούμε από το lockdown».

Πηγή: e-peiraias.gr