Ομόφωνα εγκρίθηκε στο Κερατσίνι η πρόταση της δημοτικής Αρχής της πόλης, για τη μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων

Η πρόταση αφορά την άμεση και καθολική μείωση στις τιμές ζώνης και τις αντικειμενικές αξιών σε επίπεδα προ του 2021, ενώ αποτυπώνει και την έντονη διαφωνία του Δήμου, για την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών περί αναθεώρησης των τιμών ζώνης των ακινήτων, βάσει της οποίας προκύπτουν δυσβάσταχτες αυξήσεις.

«Σε μία περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη, εξαιτίας της παρατεταμένης ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης, το ζήτημα των αυξήσεων στις αντικειμενικές αξίες ήρθε να προσθέσει έναν ακόμη βραχνά στους κατοίκους της πόλης», αναφέρει ο δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι, στην κοινότητα της Δραπετσώνας στην πλειοψηφία των ζωνών, το 2022 σημειώθηκε αύξηση σε σχέση με το 2021, 33%.

Στο Κερατσίνι η αύξηση στις περισσότερες ζώνες αγγίζει το 20%.

«Όμως, οι αυξήσεις αυτές δεν αποτελούν από μόνες τους το μοναδικό πρόβλημα καθώς συμπαρασύρονται αυξήσεις και σε μια σειρά από έμμεσους φόρους (βλ. τεκμήριο διαβίωσης, ΕΝΦΙΑ, ΤΑΠ, φόρος μεταβίβασης κ.α.) οι οποίοι έρχονται να δυσχεράνουν ακόμα περισσότερο τους δημότες. Με άλλα λόγια η αύξηση των αντικειμενικών αξιών σημαίνει στην πράξη και αύξηση των φόρων, υπογραμμίζει.

Ταυτόχρονα, η άνοδος των αντικειμενικών αξιών, παρασύρει σε ανοδική πορεία τα ήδη υψηλά ενοίκια, αναγκάζοντας κυρίως τους νέους ανθρώπους να εγκαταλείψουν το Κερατσίνι και την Δραπετσώνα, αναζητώντας στέγη αλλού. Την ίδια στιγμή, αρνητική επίπτωση αντιμετωπίζουν και οι δικαιούχοι των επιδομάτων θέρμανσης, καθώς με την αύξηση των τιμών εμφανίζονται «εικονικά» πλούσιοι με αποτέλεσμα αρκετοί και αρκετές να αποκλείονται από ευνοϊκές και αναγκαίες ρυθμίσεις, καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας.

Στα ύψη τα Δημοτικά Τέλη

Αξιοσημείωτο είναι ότι η Δημοτική Αρχή «φροντίζει» να διατηρεί τα δημοτικά τέλη σε πολύ υψηλά επίπεδα, υψηλότερα και από περιοχές όπως το Μαρούσι και η Εκάλη.

Την ίδια ώρα οι γύρω δήμοι κάθε χρόνο προχωρούν σε μείωση των δημοτικών τελών, με τον Πειραιά να τα έχει μειώσει τουλάχιστον 30% τα τελευταία χρόνια.

Πηγή: e-peiraias.gr