Σφοδρή αντιπαράθεση έχει προκύψει μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας, με αφορμή τις δηλώσεις του Ιταλού Πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι για το «Sofagate», όπου χαρακτήρισε το Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «δικτάτορα».

«Δεν συμφωνώ σε καμία περίπτωση με τη συμπεριφορά του Ερντογάν προς την κ. φον ντερ Λάιεν… Νομίζω ότι δεν ήταν κατάλληλη αυτή η συμπεριφορά και λυπάμαι πολύ για την ταπείνωση που έπρεπε να υποστεί. Με αυτούς, ας τους ονομάσουμε όπως ακριβώς είναι: δικτάτορες, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς όταν εκφράζουμε διαφορετικές απόψεις» είπε χαρακτηριστικά ο Μάριο Ντράγκι.

Μετά τις δηλώσεις αυτές προκλήθηκε θύελλα αντιδράσεων στην Άγκυρα, καθώς είναι η πρώτη φορά που ένας Ευρωπαίος ηγέτης αποκαλεί ανοικτά δικτάτορα τον Τούρκο Πρόεδρο.

Η Κυβέρνηση της Τουρκίας κάλεσε αμέσως τον Ιταλό Πρέσβη να δώσει εξηγήσεις ενώ ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με μήνυμα του στο Twiter δήλωσε: «καταδικάζουμε απερίφραστα και επιστρέφουμε τις απαράδεκτες και λαϊκίστικες δηλώσεις του διορισμένου πρωθυπουργού της Ιταλίας εναντίον του εκλεγμένου προέδρου μας».

Ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ο διορισμένος ιταλός πρωθυπουργός ξεπέρασε τα όρια και αποκάλεσε δικτάτορα τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έγινε πρόεδρος με το 52% των ψήφων του τουρκικού λαού. Καταδικάζουμε αυτό το ύφος που δεν ταιριάζει στη διπλωματία. Όσοι ψάχνουν δικτάτορες, ας ψάξουν στην ιστορία της Ιταλίας».  

Αργότερα, ο αντιπρόεδρος του AKP, Νουμάν Κουρτουλμούς, δήλωσε ότι «αν θέλετε να δείτε δικτάτορα, δείτε την ιστορία σας, δείτε τον Μουσολίνι». 

Πηγή: e-peiraias.gr