Πρόταση-κλειδί του οικονομικού προγράμματος που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.” χαρακτήρισε τη ρύθμιση των ιδιωτικών χρεών της πανδημίας “με διαγραφή μέρους τους, και ρύθμιση του υπολοίπου τους σε ένα σχήμα 120 δόσεων”, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Νάσος Ηλιόπουλος. Μιλώντας στην εκπομπή “Αταίριαστοι” στον ΣΚΑΪ σταχυολόγησε τα βασικά σημεία της πρότασης που παρουσίασε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως “ανάλογα με τη μείωση εισοδήματος ή τζίρου η διαγραφή μπορεί να φτάσει και στο 60%“.

“Για να αποφύγουμε τα χειρότερα χρειάζεται να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι και τα νοικοκυριά. Αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη νομίζει ότι απλά πατήσαμε ένα ‘pause’ στην οικονομία, και ως δια μαγείας όλα θα μπουν σε μια σειρά από μόνα τους έχει άδικο”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ν. Ηλιόπουλος, επιρρίπτοντας μάλιστα σοβαρές ευθύνες στη ΝΔ ότι “όχι μόνο δεν κάνει τίποτα για να κλείσει τις πληγές που δημιούργησε η πανδημία, αλλά αντιθέτως δημιουργεί και νέες στην κοινωνία”.

“Η συνθήκη που βιώνουμε σήμερα συμβαίνει μια φορά στα 100 χρόνια, και δυστυχώς έχουμε μια κυβέρνηση που επιδεινώνει την κατάσταση, με μέτρα όπως η κατάργηση του 8ωρου και ένα πτωχευτικό κώδικα που ούτε το ΔΝΤ δεν τόλμησε να προτείνει στις πιο σκοτεινές ημέρες της ελληνικής χρεοκοπίας”, είπε. “Όταν μια στις 3 επιχειρήσεις κινδυνεύουν να κλείσουν και βρισκόμαστε μπροστά στο κίνδυνο χιλιάδων απολύσεων χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις”, τόνισε.

Ειδικότερα, ο Ν. Ηλιόπουλος σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. “έχει κοστολογήσει τις προτάσεις του στα 5,7 δισ. ευρώ”, παρέμβαση την οποία χαρακτήρισε “απολύτως λογική με βάση τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας”.

Παράλληλα με τα μέτρα για το χρέος περιλαμβάνονται μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, όπως “η στήριξη των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων για 6 μήνες τουλάχιστον από το κράτος, και η μετατροπή των επιστρεπτέων προκαταβολών σε μη επιστρεπτέες ενισχύσεις“. Ο Ν. Ηλιόπουλος αναφέρθηκε και στα χρέη των ΜμΕ προς τις τράπεζες, τα οποία θα πρέπει να ρυθμιστούν “με πρωτοβουλίες του κράτους και μέσω του ΤΧΣ, στη βάση του κώδικα δεοντολογίας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων”.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος έθεσε το ερώτημα “πόσο θα μας κοστίσει αν δεν λάβουμε όλα αυτά τα μέτρα, και τι θα εισπράξει το κράτος στο τέλος της ημέρας από μία επιχείρηση που θα κλείσει“, στηλιτεύοντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι “συνολικά δεν τα πάει καλά με τους αριθμούς”. “Το 2020 καταγράψαμε την τρίτη χειρότερη ύφεση στην ευρωζώνη, ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωνε 24 δισ. ευρώ ότι δόθηκαν για τη στήριξη της οικονομίας, ενώ στην πραγματικότητα ήταν μόνο 10 δισ. με ένα μέρος από αυτά να είναι δάνεια”, κατέληξε.

Πηγή: e-peiraias.gr