Τον Ισραηλινό στρατό κατηγόρησε την περασμένη Τρίτη η Διεθνής Οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Συγκεκριμένα, η Human Rights Watch αναφέρει ότι ο ισραηλινός στρατός κατά την διάρκεια του πολέμου με την Χαμάς τον περασμένο Μάιο πραγματοποίησε επιθέσεις που φαινομενικά ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου .

Τα συμπεράσματα εκδόθηκαν έπειτα από έρευνα τριών ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών όπου έχει καταγραφεί ότι σκότωσαν 62 Παλαιστίνιους αμάχους την ώρα που δεν υπήρχε κάποιος εμφανείς στρατιωτικός στόχος κοντά στην περιοχή.

Επιπλέον στην έκθεση η οργάνωση κατηγορεί τους Παλαιστίνιους μαχητές για φαινόμενα τα οποία αντιστοιχούν σε εγκλήματα πολέμου, συγκεκριμένα τους καταλογίζουν την εκτόξευση πάνω από 4000 πυραύλων χωρίς καθοδήγηση προς τα ισραηλινά κέντρα πληθυσμού.

Η έκθεση ωστόσο επικεντρώθηκε στις ενέργειες του Ισραηλινού στρατού, ενώ για την Χαμάς αναφέρθηκε ότι θα εκδοθεί ανάλογη έκθεση τον Αύγουστο.

Ισραηλινός Στρατός

Ο Ισραηλινός Στρατός απεναντίας ανέφερε ότι οι επιθέσεις του είχαν ως στόχο στρατιωτικά σημεία και ότι χρειάστηκαν πολλές ενέργειες για την προφύλαξη του άμαχου πληθυσμού όπως και ότι η Χαμάς είναι υπεύθυνη για την απώλεια της ζωής αμάχων ανθρώπων καθώς πραγματοποιεί επιθέσεις από κατοικημένες περιοχές.

Υπενθυμίζουμε ότι κατά τη διάρκεια των 11 ημερών που διήρκησε ο πόλεμος στην Γάζα, σκοτώθηκαν περίπου 254 άνθρωποι σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Γάζας. Η Χαμάς αναγνώρισε τους θανάτους 80 μαχητών ενώ το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι είναι πολλοί παραπάνω.

Πηγή: e-peiraias.gr