Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και τo Κέντρo Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) πρόκειται να αιτηθoύν τη διακοπή της χορήγησης του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson στις ΗΠΑ λόγω περιστατικών σπάνιων θρομβώσεων σε έξι γυναίκες, όπως μεταδίδουν οι New York Times.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα τα περιστατικά κατεγράφησαν σε γυναίκες μεταξύ 18 και 48 ετών. Μια εξ αυτών πέθανε, ενώ μια άλλη νοσηλεύεται στη Νεμπράσκα σε κρίσιμη κατάσταση.

Στις ΗΠΑ έχουν εμβολιαστεί ήδη επτά εκατομμύρια πολίτες με το συγκεκριμένο σκεύασμα, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέλαβε χθες τα πρώτα εμβόλια της συγκεκριμένης εταιρείας. Αύριο Τετάρτη 14 Απριλίου θα φτάσει και στη χώρα μας η πρώτη παρτίδα (33.600 δόσεις) και τη Δευτέρα 19 Απριλίου θα γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Sε σχετική ανακοίνωση είχε προβεί την περασμένη Παρασκευή και η επιτροπή ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (PRAC), ανακοινώνοντας τέσσερα σοβαρά περιστατικά θρομβώσεων και χαμηλών αιμοπεταλίων μετά τον εμβολιασμό με το εν λόγω σκεύασμα. Ένα στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής και τρία ακόμη κατά την εφαρμογή του προγράμματος εμβολιασμού στις ΗΠΑ. 

Πηγή: e-peiraias.gr