Μόλις χθες έφυγε από τη ζωή ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν, ένας συντηρητικός πολιτικός που υπήρξε όμως φιλέλληνας και υποστήριξε με πάθος την ένταξη της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (Ε.Ο.Κ.).

Αυτό που ίσως οι περισσότεροι δεν γνωρίζετε είναι ότι ο Ντ’ Εστέν όταν τελείωσε με την κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας του, επέστρεψε ξανά στην τοπική Αυτοδιοίκηση από την οποία και είχε ξεκινήσει ως Δήμαρχος μιας μικρής Γαλλικής πόλης. Με αυτή του την ιδιότητα εκπροσώπησε την χώρα του στο CEMR (Ευρωπαϊκή Ένωση Δήμων και Περιφερειών) και για πολλά χρόνια υπήρξε πρόεδρός της.

Έχοντας την τιμή να είμαι στην 4μελή αντιπροσωπεία της Ελλάδος στο CEMR γνώρισα από κοντά τον Πρόεδρο που παρά τη μεγάλη του ηλικία είχε εξαιρετικά διαυγή πολιτικό λόγο, αγαπούσε την Ελλάδα και πίστευε όσο λίγοι πολιτικοί στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στη φωτογραφία που δημοσιεύω είμαστε η Ελληνική Αντιπροσωπεία (Δήμαρχος Λάρισας Κ. Τζανακούλης, Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα Δ. Τσιαντής, Δήμαρχος Πόρου Σ. Σπυρίδων κι εγώ) στο Παρίσι, στο Μέγαρο των Ιλισίων αν θυμάμαι καλά το 2002. Ήταν η Πανευρωπαϊκή Συνέλευση για το Ενιαίο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα όπου προήδρευσε ο Ντ’ Εστέν που είχε και την κεντρική ομιλία.

Ίσως ήταν ο τελευταίος από τους μεγάλους ηγέτες που έκτισαν την ενιαία Ευρώπη και που σήμερα κλονίζεται γιατί αυτοί που τους διαδέχθηκαν δεν ήταν αντάξιοί τους. Η Ευρώπη οφείλει να είναι το σπίτι μας αλλά με ηγέτες σαν την Μέρκελ μοιάζει να μας διώχνει κάθε μέρα και πιο πολύ.

Πηγή: e-peiraias.gr