Ο Νικολά Σακοζί κρίθηκε ένοχος για διαφθορά και «κατάχρηση εξουσίας» στην υπόθεση Πιλ Μπισμού. Το οικονομικό δικαστήριο είχε αρχικά προτείνει ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, εκ των οποίων δύο με αναστολή, εκτιμώντας πως η εικόνα του προέδρου της Γαλλίας «αμαυρώθηκε» από την υπόθεση αυτή.

Η ίδια ποινή επιβλήθηκε και στους Τιερί Ερζόγκ και Ζιλμπέρ Αζιμπέρ. Επιπλέον, επιβλήθηκε απαγόρευση άσκησης του επαγγέλματος του δικηγόρου για τον πρώτο εκ των δύο. Η απόφαση θα ισχύσει μετά την έκδοση της ετυμηγορίας του εφετείου, ενώ σύμφωνα με την Le Figaro, κατά της απόφασης αναμένεται να προσφύγει ο πρώην πρόεδρος της χώρας.

«Κανείς δεν αναζητά να εκδικηθεί ένα πρώην πρόεδρο»
Ο 66χρονος Σαρκοζί, που είχε το τιμόνι της Γαλλίας από το 2007 μέχρι το 2012, καταδικάστηκε καθώς πρόσφερε μια θέση στο Πριγκιπάτο του Μονακό σε δικαστή με αντάλλαγμα πληροφορίες για την εις βάρος του έρευνα για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής του καμπάνιας.

«Μια δίκη, δεν αποτελεί προσωπική, δημόσια ή θεσμική βεντέτα» σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της οικονομικής εισαγγελίας της Γαλλία, Ζαν Φρανσουά Μπονέρ. «Κανείς εδώ δεν αναζητά να εκδικηθεί έναν πρώην πρόεδρο της Γαλλίας. Ναι, κύριοι, κύριου Σαρκοζί, Ερζόγκ, Αζιμπέρ έχετε δικαίωμα σε μια δίκαιη δίκη.

Απίθανο να περάσει έστω και μια μέρα στη φυλακή ο Νικολά Σαρκοζί
Σύμφωνα πάντως με όσα μεταδίδει η βρετανική Guardian, φαίνεται απίθανό ο Νικολά Σαρκοζί να περάσει έστω και μία μέρα στη φυλακή. Η κάθειρξη ενός έτους, δύναται να εκτιθεί υπό προϋποθέσεις εκτός σωφρονιστικού ιδρύματος, με τη χρήση για παράδειγμα ηλεκτρονικού βραχιολιού ή την επιβολή μερικού κατ’ οίκον περιορισμού.

Ο Νικολά Σαρκοζί αναμένεται να προσφύγει κατά της απόφασης. Σε κάθε περίπτωση, αν και εφόσον ο πρώην πρόεδρος ήλπιζε να θέσει και πάλι υποψηφιότητα για πρόεδρος της Γαλλίας το το 2022, η απόφαση αυτή φαίνεται πως «γκρεμίζει» την όποια ελπίδα μπορεί να είχε.

Πηγή: e-peiraias.gr