Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε το τρίτο εθνικό lockdown στη Γαλλία, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει ένα τρίτο κύμα μολύνσεων COVID-19, που απειλεί να κατακλύσει τα νοσοκομεία.

Με τον αριθμό των θανάτων να πλησιάζει τις 100.000, τις μονάδες εντατικής θεραπείας στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο να είναι σε οριακό σημείο και την πιο αργή από την προγραμματισμένη διάθεση εμβολίων, ο Μακρόν αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τον στόχο του να διατηρήσει τη χώρα ανοιχτή για την προστασία της οικονομίας.

«Θα χάσουμε τον έλεγχο εάν δεν κινηθούμε τώρα», δήλωσε ο Πρόεδρος κατά το διάγγελμά του προς τους πολίτες.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Γάλλος Πρόεδρος, οι περιορισμοί κυκλοφορίας που ισχύουν ήδη για περισσότερο από μία εβδομάδα στο Παρίσι, και σε ορισμένες περιοχές του Βορρά και του Νότου, θα ισχύουν τώρα για ολόκληρη τη χώρα για τουλάχιστον ένα μήνα, από το Σάββατο 3 Απριλίου.

Επίσης τα σχολεία σε όλη τη χώρα πρόκειται να κλείσουν για τρεις εβδομάδες, όπως εξήγγειλε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Η εκπαιδευτική διαδικασία θα γίνεται με τηλεκπαίδευση για μια εβδομάδα, μετά την οποία όλα τα σχολεία θα κάνουν διακοπές δύο εβδομάδων.

Στη συνέχεια, θα επαναλειτουργήσουν τα νηπιαγωγεία και τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ οι μαθητές της μέσης και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα συνεχίσουν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση για μια επιπλέον εβδομάδα.

«Είναι η καλύτερη λύση για να επιβραδυνθεί ο ιός», δήλωσε ο Μακρόν, προσθέτοντας ότι η Γαλλία είχε καταφέρει να διατηρήσει τα σχολεία της ανοιχτά για περισσότερο χρόνο κατά τη διάρκεια της πανδημίας από πολλές γειτονικές χώρες.

Οι καθημερινές νέες λοιμώξεις από κορωνοϊό στη Γαλλία διπλασιάστηκαν από τον Φεβρουάριο σε σχεδόν 40.000, ενώ ο αριθμός των ασθενών στις μονάδες εντατικής θεραπείας έχει ξεπεράσει τις 5.000.

Όπως δήλωσε ο Μακρόν οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ πρόκειται να αυξηθούν σε 10.000 το επόμενο διάστημα. Παράλληλα επισήμανε ότι μόλις 12% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί.

Πηγή: e-peiraias.gr