Στα μέσα Μαΐου αναμένεται να ανοίξει η εφαρμογή για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων στο Taxisnet για τουλάχιστον 8 εκατ. φορολογουμένους.

Η προθεσμία λήγει στο τέλος του Ιουλίου, αλλά εάν ο φορολογούμενος καταθέσει τη δήλωσή του τον Αύγουστο δεν θα κριθεί εκπρόθεσμος, αρκεί να καταβάλλει διπλή δόση φόρου έως το τέλος Αυγούστου.

Αυτό ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο.

Την ίδια στιγμή, εξετάζονται και αρκετές αλλαγές, καθώς το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να μειώσει τις επιπτώσεις που προκάλεσε ο κορωνοϊός σε χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Μετά από τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, ακυρώνεται το πέναλτι φόρου 22% που επιβάλλεται στο ποσό του εισοδήματος που δεν έχει καλυφθεί με ηλεκτρονικές αποδείξεις για τους πληττόμενους φορολογουμένους και όσους είναι ηλικίας άνω των 60 ετών.

Το πρόστιμο για τους φορολογουμένους που δεν έχουν αγγίξει το όριο του 30% στις ηλεκτρονικές τους συναλλαγές, αλλά έχουν καλύψει τουλάχιστον το 20%, διαμορφώνεται στο 11%.

Φέτος δεν ισχύουν τα τεκμήρια διαβίωσης για τους πληττόμενους φορολογουμένους -εφόσον σε ένα από τα δύο προηγούμενα φορολογικά έτη δεν είχαν φορολογηθεί βάσει τεκμηρίων.

Ακόμη, απαλλάσσονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων από τη φορολόγηση των ανείσπρακτων ενοικίων με την κοινοποίηση μόνο ενός εξώδικου στον ενοικιαστή τους.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλουν τις δηλώσεις μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Ωστόσο, υπάρχει και η δυνατότητα υποβολής έως τα τέλη Αυγούστου, όμως σε αυτή την περίπτωση ο φόρος θα πρέπει να καταβληθεί σε επτά δόσεις, από τον Αύγουστο έως τον Φεβρουάριο του 2022, και η πρώτη δόση του Αυγούστου θα είναι διπλή.

Σε ό,τι αφορά τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, για το 2022 θα έχουν μείωση προκαταβολής φόρου στο 55%, αλλά και στο 70% για τις επιχειρήσεις.

Τα τεκμήρια διαβίωσης

Σημειώνεται ότι τέσσερις κατηγορίες φορολογουμένων που επλήγησαν σημαντικά από την πανδημία θα φορολογηθούν αποκλειστικά με βάση τα πραγματικά εισοδήματα που απέκτησαν το 2020.

Από τον προσδιορισμό του πραγματικού εισοδήματος εξαιρούνται τα έκτακτα εισοδήματα που καταβλήθηκαν για τις επιπτώσεις της πανδημίας (αγροτικές ενισχύσεις, επιστρεπτέα προκαταβολή, αποζημίωση ειδικού σκοπού, αποζημίωση για κουρεμένα ενοίκια).

Συγκεκριμένα, απαλλάσσονται πλήρως από τα τεκμήρια διαβίωσης:

– Όσοι ασκούν ατομικές εμπορικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις, ατομικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και ελευθέρια επαγγέλματα και κατά τη διάρκεια του 2020 είτε αναγκάστηκαν να αναστείλουν τη λειτουργία των καταστημάτων ή των εγκαταστάσεων παραγωγής ή των γραφείων τους, είτε υποχρεώθηκαν να περιορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες και υπέστησαν σημαντική μείωση τζίρου, εξαιτίας των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών και άσκησης επαγγελματικών δραστηριοτήτων, τα οποία ελήφθησαν για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

– Οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που ανήκουν στις ανωτέρω κατηγορίες, εφόσον οι συμβάσεις εργασίας τους τέθηκαν σε αναστολή για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του 2020.

– Οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις και στους ελεύθερους επαγγελματίες των παραπάνω περιπτώσεων που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία».

– Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που υποχρεώθηκαν να εισπράξουν ενοίκια μειωμένα κατά 40% τους μήνες Μάιο έως Αύγουστο 2020 ή και Νοέμβριο-Δεκέμβριο 2020, καθώς και όσοι εξαναγκάστηκαν να εισπράξουν ενοίκια μειωμένα τουλάχιστον κατά 30% τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2020.

Πηγή: ΟΤ

Πηγή: e-peiraias.gr