Ερώτηση για την επικίνδυνη δυσοσμία στη Δραπετσώνα και το Κερατσίνι λόγω των ρυπογόνων βιομηχανικών εγκαταστάσεων, κατέθεσε στη Βουλή, προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το ΚΚΕ.

Το κείμενο της Ερώτησης που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Διαμάντω Μανωλάκου, Νίκος Αμπατιέλος, Γιάννης Γκιόκας, Βιβή Δάγκα, Σεμίνα Διγενή, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης, Αφροδίτη Κτενά και Χρήστος Τσοκάνης:

«Η κατάσταση με την αποπνικτική, έντονη και επικίνδυνη δυσοσμία, που τις ζεστές ημέρες πνίγει ακόμα πιο έντονα τις γειτονιές στη Δραπετσώνα και το Κερατσίνι παραμένει και εντείνεται.

Η αιτία και ο ένοχος είναι γνωστοί σε όλους εδώ και πολλά χρόνια. Είναι η παρουσία και η λειτουργία των ρυπογόνων βιομηχανικών εγκαταστάσεων, συγκεκριμένα της Oil One, που ευθύνεται για τη δυσοσμία και τους επικίνδυνους ρύπους, με βάση και τα στοιχεία των ερευνών του Δημόκριτου, του Αστεροσκοπίου Αθηνών, του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης . Ωστόσο, δεν λαμβάνονται μέτρα προστασίας για τους κατοίκους της περιοχής, παρά τα αποδεικτικά επιστημονικά στοιχεία.

Όλες οι κυβερνήσεις βοήθησαν στην εγκατάσταση, επιδότηση, επέκταση και γιγάντωση της OILONE. Τα κόμματα και οι κυβερνήσεις που έδωσαν άδεια ξεκίνησαν με ΝΔ -ΠΑΣΟΚ το 2014, έγινε επέκταση λειτουργίας και εργασιών μέχρι το 2038 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2017 και την επιδότησαν με χιλιάδες ευρώ, αλλάζοντας μέχρι και τη χρήση γης, μετατρέποντας ευρύτερα την περιοχή σε βιομηχανική, με Προεδρικό Διάταγμα από τη ΝΔ τον Γενάρη του 2023. Συνεπώς τους βαραίνει η κύρια ευθύνη για την κατάσταση που βιώνει ο λαός στην πόλη του Κερατσινίου και ευρύτερα του Πειραιά. Η λογική τους, που βάζει τα κέρδη της όποιας εταιρείας πάνω από τις ανθρώπινες ζωές, δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί.

Ο λαός της περιοχής έχει πείρα από αγώνες ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του, που μπροστά στα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων δεν υπολογίζουν την ανθρώπινη ζωή. Αυτό το ζήσαμε με το έγκλημα και τους νεκρούς στα Τέμπη, ο λαός της περιοχής το βιώνει με την Cosco, με την Oil One και δεν θα μείνει απαθής αναπνέοντας καρκινογόνα αέρια (βενζόλιο, θειούχες πτητικές ουσίες κ.ά).

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει για:

– Την προστασία της υγείας των κατοίκων στις περιοχές αυτές.

– Την άμεση μετεγκατάσταση των ρυπογόνων βιομηχανιών, από ήδη επιβαρυμένη περιοχή του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας.

– Την απαλλοτρίωση του συνόλου του χώρου του πρώην εργοστασίου Λιπασμάτων, χωρίς αντίτιμο και την απόδοσή του στο λαό της περιοχής για την κάλυψη των αναγκών του σε αναψυχή, αθλητισμό, πολιτισμό».

Πηγή: e-peiraias.gr