Στο βόρειο ημισφαίριο γίνονται οι αναφορές με τους περισσότερους δικτάτορες. Η νότια Αφρική για παράδειγμα έχει νιώσει στο πετσί της αρκετούς δικτάτορες. Ο σημερινός πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. όμως μπορεί να χαρακτηριστεί δικτάτορας πλήρως; Όταν φθάνεις να έχεις όλες τις ιδιότητες και τα στοιχεία του γύφτου: όπως του “κλέφτη”, του “άσχημου”, του “τσιγγούνη”, του “επαγγελματία ζητιάνου” κλπ τότε σίγουρα θεωρητικά είσαι όχι απλά δικτάτορας, αλλά ποταπός συνάμα και δικτάτορας με ίδια κατάληξη, ίδιες συνέπειες όπως και όλοι οι άλλοι.


Οι παρατηρήσεις του Ντράγκι θα μείνουν στην ιστορία», λέει στη «Reppublica». «Όποια κι αν είναι η συνέχεια, έχουν καταγραφεί. Ανέδειξαν την εξαιρετική αδυναμία της ΕΕ σε αυτό που οι ευρωπαίοι ηγέτες αναφέρουν ως θετική ατζέντα. Κατέδειξε επίσης πόσο δύσκολη και ασύμμετρη είναι η σχέση με τον Ερντογάν». Έπειτα από τη μεγάλη απρέπεια προς την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «ο Ντράγκι κράτησε έναν καθρέφτη μπροστά στην κατάρρευση των ευρωπαϊκών αξιών και έδειξε πόσο λάθος είναι για τους ευρωπαίους ηγέτες να συντηρούν ένα ψέμα». Οι τουρκικές εφημερίδες επιτέθηκαν σφοδρά στον Ντράγκι, όμως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι λίγοι εκείνοι που σχολιάζουν ότι επιτέλους «κάποιος λέει την αλήθεια».

Ολα αυτά εξαγριώνουν ακόμα περισσότερο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος πάγωσε την αγορά 10 στρατιωτικών ελικοπτέρων AW169 του ιταλικού κρατικού ομίλου Leonardo, για να αντικαταστήσουν τα παλιά Agusta Bell 206, μια συμφωνία η οποία είχε γίνει τον Μάρτιο, με το κόστος της αγοράς να αγγίζει τα 70 εκατομμύρια ευρώ, με δυνατότητα επιπλέον συμφωνιών, συνολικής αξίας 150 εκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα έγιναν προειδοποιήσεις σε άλλες τρεις ιταλικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων και ο όμιλος του ενεργειακού τομέα Ansaldo Energia, που διαπραγματεύεται την αγορά μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έξω από την Κωνσταντινούπολη, ότι εάν δεν υπάρξει επισήμως συγγνώμη από τη Ρώμη, θα διακοπούν οι συνεργασίες.

Πηγή: e-peiraias.gr